Sikeres hagyományőrzés az idei Mesterségek Ünnepén

Sikeresen és nagy tömeg előtt zajlott le a jubileumi, 2011-es Mesterségek Ünnepe, ahol a hihetetlen hőség ellenére volt olyan nap is, mikor közel 30 000 látogatót köszönthettek a kiállítók és a szervezők, valamint kiosztásra kerültek az előzetesen meghirdetett pályázat nyerteseinek díjai is.

Hömpölygő tömeg, nyugati forróság, szorgos mesterek, égig szálló dallamok és a hőségben hűsítően ható táncos lányok szoknyájának édes lobogása. Pillanatképek, melyek a 25. Jubileumi Mesterségek Ünnepét jellemezték és melyek egy éven át biztosan kitartanak, mikor újra megnyitja majd kapuit a hagyományokat és régi-új kézműves mesterségeket felsorakoztató rendezvény a Budai Vár falai között. 800 mesterember kínálta portékáit eladásra és mutatta be mesterségének fortélyait kisgyermekeknek, idősebb korosztálynak és fiataloknak egyaránt, akik mind érdeklődve és lelkesen tanulták az anyagtálak elkészítését, a fonás művészetét és csodálták a különböző népi viseletek horgolásának jellegzetes mintáit.

2010. augusztus 22. 12:14 - Mesterségek Ünnepe ©Mesterségek Ünnepe
Mesterségek Ünnepe

A Mesterségek Ünnepén kiosztásra kerültek az előzetesen meghirdetett Tetőtől Talpig pályázat és a jubileumi fotópályázat nyerteseinek díjai is, melyet a lelkesen tapsoló tömeg csak még értékesebbé tett. A Tetőtől Talpig pályázatra 135 pályamű érkezett, melyet először 50 esélyes pályázóra szűkítettek. Végül 8 munkát részesítettek díjazásban, és volt olyan kategória is, ahol megosztott első helyezetek születtek a fantasztikus munkáknak köszönhetően. Ezúton is gratulálunk még egyszer Borbásné Budai Valéria Jászapáti viseletkészítőnek, Meyke Molnár Madarász Melindának és Hampel Katalinnak, akik a hagyományt követő viseletek és kiegészítőik kategóriájában, valamint a mai ünnepi és hétköznapi modern ruhák és kiegészítőik kategóriájában első helyezéseket értek el. Rajtuk kívül még 15 pályázó kapott dicsérő oklevelet a kiváló munkájáért.

A Visszanéző fotópályázatra is számtalan pályamű érkezett, melyek egytől egyig megdobogtatták a szervezők szívét, hiszen a rendezvény életútját is össze tudták volna rakni belőlük. Idén éppen 600 alkotás érkezett az elmúlt huszonnégy évet bemutató fotópályázatra, melyek közül több mint száz bekerült a Mesterségek Ünnepe archívumába is. A legjobbakat négy kategóriában díjazták, a nyertes képekből pedig szabadtéri kiállítás volt a rendezvény területén 4 napon keresztül. Az archív fotók, a kenyérszentelés, a mesterek és a hangulat kategóriákban is nehéz volt a döntés, de végül mindegyikben kiválasztották az első 3 helyezettet. Sok szeretettel gratulálunk ezúton is a kategória győzteseknek, Varga-Orvos Valériának, Forgács Istvánnak, Ölbey Zoltánnak és Maléth Anikónak!

A két előzetesen meghirdetett pályázat győztesein kívül idén is sor került a már hagyománnyá vált, az Év Ifjú Mestere cím kihirdetésére, amit 2011-ben Gál Attila bőrműves kapott. Az Év Mestere díj, mely szintén minden évben meghirdetésre kerül és mely a szakmák meghatározó egyéniségeit illetik, ezúttal Mezei Ottó fazekashoz vándorolt. De sor került még az Év műhelye díj, a Hagyományőrző díj, a Király Zsiga díjazottak és az Aranykoszorú díj kiosztására is. A díjazottak névsorát megtekinthetik a következő weboldalon: http://mestersegekunnepe.hu/36/a_nesz_2011es_dijazottai


Sikeres, szívet melengető évet zárhat tehát idén is a Mesterségek Ünnepe és már el is kezdődött az ötletelés a következő, a sorban a 26. rendezvény napjaira. Már csak 1 év van hátra!