A torinói ló a hivatalos magyar nevezés az Oscar-ra

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2011. augusztus 31-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2012. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Tarr Béla Berlinale nagydíjas filmje képviseli.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar játékfilmek közül nevezhet egyet, amelyek 2010. október 1 - 2011. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban.
Az Oscar-díjra nevező bizottság döntésében a Független Magyar Producerek Szövetségét Petrányi Viktória, a Magyar Filmművészek Szövetségét Gelencsér Gábor, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Nagy András és a Magyar Producerek Szövetségét Mikulás Ferenc képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül a Los Angeles-i székhelyű Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt (nominee) játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért versenyre kelhetnek.
A jelöltek listáját 2012. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 26-án 84. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

A torinói ló című Tarr Béla film nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM és az NKA támogatásával.
Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai László és Tarr Béla írta. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A torinói ló-ban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

Tarr Béla legutóbbi alkotása kiemelkedő sikert aratott februárban a berlini filmfesztiválon tartott világpremieren: a zsűri nagydíját és a filmkritikusok díjat is elnyerte. A torinói ló című filmet azóta számos rangos filmművészeti fórum tűzte műsorra világszerte, az isztambuli, a dubrovniki, a jeruzsálemi, az újvidéki és a jereváni nemzetközi filmfesztiválok életműdíjjal méltatták Tarr munkásságát az elmúlt hónapokban. 
A torinói ló című filmet eddig 39 ország forgalmazói vásárolták meg, köztük olyanok, mint Oroszország, Japán, Brazília és az Egyesült Államok.

A torinói ló című alkotást hamarosan az amerikai kontinens két legfontosabb filmfesztiválja is műsorra tűzi: a jövő héten kezdődő torontói seregszemle Masters válogatásában, majd októberben a Film Society of Lincoln Center szervezte New York-i filmfesztiválon is látható lesz. Rövidesen moziforgalmazásban is megjelenik Tarr Béla filmje az Egyesült Államokban a Cinema Guild forgalmazásában.