Egy manga rajzoló viharos élete - Tatsumi

Képzeljük el, hogy Japánban utazunk egy metrón, és egy 40 év körüli üzletember a több órás munkába tartó utat egy manga (japán képregény) olvasásával tölti. Nehezen tudjuk összekötni a két dolgot, és arra gondolunk, hogy ez a fickó biztos egy nagy kamasz, aki még mindig a kedvenc képregényeit bújja...

Természetesen, ha Európában is napi több millió példányszámban kelnének el az újságárusoknál az úgynevezett folytatásos képregények – mint gyerek, mint felnőtt témájúak, és körülbelül annyi féle műfajban mint a filmes műfajok- , akkor nem jutott volna eszünkbe az előbbi hasonlat.
A Tatsumi című animációs film az egyik ilyen manga műfaj megalkotójáról szól, Tatsumi Yoshihiroról, meglehetősen furcsa koprodukcióban - japán nyelven, szingapúri rendezőtől, indonéz animációval.

2011. november 9. 16:43 - Tatsumi ©Tatsumi
Tatsumi

Az 1950-es évek végén az elvesztett II. világháború utáni Japán újjáépítése nem csak gazdasági, hanem szellemi, kulturális fronton is zajlott. Ez időben terjedtek el a manga kölcsönzők az országban, amik a nyomorba taszított gyerekek egyik legfontosabb szórakozási formája lett. Tatsumi – aki a modern manga megteremtőjén, Tezuka Osamu-n nevelkedett - egy új műfajt szeretett volna meghonosítani, az addig szinte csak gyerekeknek készített mangák piacán. Ez volt a gekiga (drámai képek), ami szakított a hagyományos karakterábrázolással és témákkal és egy sokkal realisztikusabb, élet közelibb hangot/képet ütött meg, és inkább az érettebb korosztálynak szólt. A film végigköveti Tatsumi magánéleti és szakmai küszködéseit, amik során egy perifériára szorult meg nem értett művészből, lassan egy új generáció fontos hangja lesz.

Az önéletrajzi út mellett Tatsumi öt rövidebb mangáját is megismerjük ("Hell", "Beloved Monkey", "Just a Man", "Good-Bye", "Occupied"). Az egyik legeredetibb történet egy fotóriporterről szól, aki a hirosimai atomtámadás után egy különös falba égett árnyék képét örökíti meg. Később kiderül számára hogy a képen kivehető jelenet nem egy meghitt pillanat lenyomata, hanem egy szörnyű gyilkosság bizonyítéka. A fotóst - aki a megtévesztett képpel díjak sorát nyeri és béke tüntetések kedvelt szereplője – le akarják leplezni és megzsarolják. A nyomás elől azonban egy gyilkosságba menekül. A különféle történetekben a gekiga nyomasztó és felkavaró drámáját kapjuk meg, olyan hősökkel akik a végsőkig küzdenek, de legtöbbször elbuknak.

Tatsumi animált életútja mindenképpen érdekes történet és szerencsére sikeresebben is halad mint hőseié. Ettől függetlenül mint egész estés film, egy elég nehéz darab és a felnőtt tartalmat sem mindig jeleníti meg kellő mélységgel az elnagyolt animáció. Az az érzésem, hogy Tatsumi sajátos történetei a manga keretei között hitelesebben kelnek életre és így sokkal befogadhatóbbak mint mozgóképben.

6/10 pont

Tatsumi - színes, szingapúri animációs életrajzi film 94 perc, 2011
Írta: Tatsumi Yoshihiro, ”A Drifting Life” című önéletrajzi mangájából.
Rendezte: Eric Khoo