Minden, amit tudni akartál a paleóról ..... könyvismertető

2011. október 10. 12:13 - Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek ©  Ki ne szeretne egészséges lenni? Sokan orvostól orvosig rohannak, marokszámra szedik a gyógyszereket – s nemhogy jobban, de egyre rosszabbul érzik magukat. A szerző azt mondja: egyél mást, élj másképpen! A paleolit életmódot ajánlja.Ez a könyv azokat az indokokat veszi sorra, amely miatt érdemes elgondolkodni mostani táplálkozási szokásainkon.
Szendi Gábor már az Előszóban leszögezi, hogy a paleolit táplálkozásnak több irányzata van. Az ő általa képviselt nézetek legfontosabb elemei: a koleszterinteóriával való leszámolás, a civilizált betegségek szisztematikus kutatása és a haladó orvostudományi kutatások legszélesebb körű integrálása.
Mit állít Szendi? Valami olyasmit, hogy a nyugati orvoslás válságban van, nem képes megbirkózni a civilizációs betegségekkel. Miért? Teszi föl a kérdést és válaszol is rá: mert a civilizációs betegségeknek az okát kellene megszüntetni, nem pedig a tüneteket kezelni.
Szendi elmélete szerint az okok egyike az iparszerű mezőgazdasági termelésben keresendő. Az egyre növekvő népességet élelmiszerrel ellátni csak nagyüzemi módszerekkel lehet, de ennek során olyan növényeket vonnak be, amelyek emberi fogyasztása hosszabb idő után már civilizációs betegségeket okoz, ilyen például a burgonya. Vagy olyan termékeket állítanak elő, amely az emberi egészségre káros anyagokat tartalmaz, ilyenek például a növényi olajok.
Az elmélet másik lába pedig az, hogy elüzletiesedett az orvoslás is. A gyógyszergyártók és forgalmazók olyan befolyással, eszközökkel – magyarán hatalommal – rendelkeznek, hogy saját érdekük szerint alakítják és mozgatják a gyógyítással összefüggő kutatási, gyógyszerelőállítási tevékenységüket. A betegségek igazi okainak és a gyógyítás módszereinek feltárása és terjesztése nemhogy nem érdekük, de a hozzájuk befolyó profitra csökkentően hatna.
Szendi sorba veszi a főbb civilizációs betegségeket (szívbetegség, cukorbetegség, kóros elhízás, metabolikus szindróma, allergiák, stb), elmondja a lényegüket és rámutat, hogy bizonyos táplálékok, étkek miképpen okozói ezeknek, s mellette az általánosan használt gyógyító eljárásokat is bírálja. Véleménye szerint, ha visszatérnének az emberek az általa paleo-nak nevezett táplálkozáshoz, akkor ezen civilizációs betegségek megszünnének.
 
A szerzőről egy adalék: a könyv Előszavából idézek „.. e témában (paleo étrend) kifejtett munkásságon elismerésének tekintem a 2011-ben nekem ítélt Természetgyógyászatért díjat is”.
Hogy mi is ez paleo étrend, arról nem ez, hanem egy 2009-es kiadású „Paleolit táplálkozás” című könyv ír részletesen (a paleo a húst, a zöldségeket, gyümölcsöket részesíti előnyben – károsnak tartja a gabonaféléket, a cukrot, tejet – ezt lehet általánosságban elmondani róla).
 
Szendi Gábor Paleolit táplálkozás kezdőknek
Jaffa Kiadó
ÍSBN 978 963 9971 714