2018. július 22. - vasárnap

Kis szán, nagy karácsony - Karácsony Artúr

Kinyomtatom...
"Santa on board"

Megint egy modern Micimackó; egy nagyon őszinte, görbe tükör. Sok high-tech és sok érzelem. Egy karácsonyi gyermek-mozi kritikája – felnőtteknek.

A Karácsony Artúr családi történet; az elfogadásról, a büszkeségről és a sebezhetőségről szól, afféle modern Shakespeare. Nincs benne kard, és nincs benne tőr sem, hiszen a cél az ilyen eszközöknél sokkal nemesebb: illúziót (vagy igazságot) szolgál - s ahol a mindennél szorosabb bevetési idő az úr, ott -; milliós hadsereggel és tizenhárom rangfokozattal szolgálja. Persze hangsúlyosak a gyermeki álmok is, meg az örök gyermeklélek, Artúr. Nincs a világon olyan ember, aki nála jobban hinne a karácsonyban.
Kell egy hajóskapitány, aki összetartja a rénszarvasokat; aki elégedetten mosolyog egy csésze kávé fölött, vagy csak igazít egyet a sapkáján, mintha minden rendben volna. Olyan figura kell, aki tetszetős, könnyen érthető mítoszt ad nekünk. Mindenkinek, aki hisz benne. Ki lehetne valósabb embléma, mint a Télapó? Ám egyszer róla is lehull a lepel, legyen bármilyen erős a gépezet, és bármilyen szilárd a munkamorál. Nem számít hányan és mennyit dolgoznak, ha egyetlen ajándék, egyetlen gyermek kimarad. Artúr, a Télapó fia úgy gondolja, hogy akkor oda a varázslat, oda a karácsony. Ő az, aki egész évben kívánságokkal találkozik a Levelek Télapónak Részlegen. Mindent elkövet, hogy azok valóra váljanak, mert az álmok igenis valóra válthatók. Amikor kiderül, hogy a több százmillió ajándék egyike nem érkezett meg abba az üresen tátongó csizmaszárba, Artúr először összezuhan, majd nagyapjával, a Télapó előtti Télapóval fölkerekedik, hogy kézbesítse azt a bizonyos rózsaszín kétkerekűt. Steve, a következő télapóság várományosa, aki afféle parancsokként dirigál a Télapó Zászlóalj tisztjeinek, inkább statisztikákban és katonai parancsokban gondolkodik: nincs elég szíve ahhoz, hogy átérezze ennek az egy kézbesítetlen biciklinek a súlyát, pedig az nyomós. Nyomós ok arra, hogy megkopjon a Télapó-mítosz fénye, sőt, még arra is, hogy ott dőljön össze az egész, ahol van.

Három nagyon elszánt „katona".Három nagyon elszánt „katona".

Ez az ötlet mintha a valóságot pedzegetné, mintha hagyná, hogy fásult fáradtságot vagy varázs-vesztettséget érzékeljünk; hogy lássuk, nem is igazán Télapó koordinál, hanem Steve; és hogy a leghipermodernebb technika is tévedhet. Ilyenkor kell a régi, hihetetlen csodákba kapaszkodva a szán elé fogni a rénszarvasokat, és "sok-négylábon", mintegy gyalogszerrel nekiindulni a küldetésnek. Így még valóban marad valami abból a poros, lerágott csontból is, ami száncsengőket és Rudolfokat emleget; sőt, azokból a nagyon emberi vonásokból is, amiket ma már csak a törtető, karrierista emberekre aggatnak pejoratív ítéletekként; holott a nagyon akarás motivációja egyszerű, és nem több annál, hogy nagyon akarjuk. A Karácsony Artúr bár tudattalanul korunk legtipikusabb karaktereit vonultatja föl - így a munkamániás, nagyon lelkes Csomagolómunkást (az Ajándékcsomagoló Zászlóalj alacsony rendfokozatú manóját); a higgadt és bölcs First Ladyt (Télanyó szerepében) és a megfáradt, de optimista konzervatív öreget is, aki nem ért a technika fenyegető vívmányaihoz (Téltata) - ; mégis arra az egyszerű és letisztult képre alapoz, hogy a Télapó a világ legimádnivalóbb karaktere, hiszen a világ összes gyermekét megajándékozza karácsonykor. És Artúrnak mindennél többet jelent az, hogy ez a Télapó az ő apukája. Ettől is lesz igazán családi, emberi, nagyszabású, érzelmes és vicces a történet, persze az egészen elképesztő animációk és ötletek mellett; na meg attól, hogy nemcsak Peter Baynham, az egyik író, de a naiv, nézőtéren ragadt álmodozó is...
Akár bevallja, akár nem, imádja az ilyet.

9, 5/10 pont

Karácsony Artúr (Arthur Christmas) - színes, angol-amerikai animációs film, 97 perc, 2011.

Rendezte: Sarah Smith
Szereplők: James McAvoy (Artúr hangja; magyar szinkron Molnár Levente),Hugh Laurie (Steve hangja; magyar szinkron Epres Attila), Jim Broadbent (Télapó hangja; magyar szinkron Törköly Levente),Imelda Staunton (Télanyó hangja; magyar szinkron Kiss Mari), Bill Nighy (Téltata hangja; magyar szinkron Fodor Tamás)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.