Az Athenaeum Kiadó karácsonyi ajánlata

2011. november 22. 22:59 - Karácsonyfa ©Még nem késő, még van pár nap az ajándékok beszerzéséhez. A könyv jó, szép, hasznos ajándék lehet, ha ismerjük a megajándékozni kívánt ember ízlésését - s ehhez választunk neki könyvet. És akkor ...ott  áll az ember a könyvesbolt közepén - nem is kicsit elveszve - ideje kevés és most elkezdi  a fülszövegeket olvasni .... 
Had segítsünk egy kicsit! Az Athenaeum Könyvkiadó az ajábbi könyveket ajánlja: gyorsan át lehet futni a tartalmon: megtudhatjuk, krimi avagy romantikus történet, melyik másik híres könyvhöz hasonlítható  - és így tovább. Ezekután már nyugodtan beléphetünk a könyvesboltba, határozottan odamehetünk az eladóhoz (információhoz, polchoz) és már csak fizetni kell. No és elolvasni, de ez már legyen a megajándékozott "problémája".
 
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
8 nyelven bestseller!
Fordította: Kúnos László
Jó hírünk van a magyar olvasók számára: Rejtő Jenő a messzi északon, Svédországban reinkarnálódott! Jonas Jonassonnak hívják. Ez a Jonasson pedig nekiállt, és megírta a modern, 21. századi Svejket. Fülig Jimmy szelleme összetalálkozott az egykori cseh bakával, s ennek a találkozásnak frenetikus történetfolyam lett az eredménye.
Egy svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni – el tudnak képzelni ennél érdektelenebb kezdést? Pedig ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy teljesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén. Nem hiába vásárolták meg a könyvet egy év alatt majd’ nyolcszázezren a kilencmilliós Svédországban, és jelentetik meg harminc nyelven.
ISBN: 978 963 293 183 8
 
Ünnepek ünnepe
Tíz karácsonyi történet a magyar és a világirodalom mestereitől
Szerkesztette: Király Levente
A karácsony Jézus születésének ünnepe. A szeretet, a családok ünnepe. Karácsonykor vége a legsötétebb éjszakának, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Megszületett a Megváltó, akit a próféták jövendöltek. Szívünk megtelik melegséggel, elfeledjük a mindennapok gondjait, odafigyelünk egymásra, megajándékozzuk egymást. Ez az ünnepek ünnepe!
Tíz történetet gyűjtöttünk össze ebben a kis könyvben a magyar és a világirodalom mestereinek tollából, tíz lélekmelengető, szórakoztató és mulatságos történetet a karácsonyról.
E.T.A. Hoffmann: Diótörő (részlet), O. Henry: A háromkirályok ajándéka, Mikszáth Kálmán: Kinek mi kell ajándékba?, Krúdy Gyula: Karácsony este, Ady Endre: Buddha temploma vár, Kosztolányi Dezső: Öröm, Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?, Charles Dickens: Karácsonyi ének (részlet), Gárdonyi Géza: Csordásék karácsonya, Lev Tolsztoj: Pánov bácsi karácsonya
ISBN: 978 963 293 178 4
 
Paulo Coelho: Alef
„Szerelem az időn túl ”
Fordította: Nagy Viktória
2006-ban Paulo Coelho spirituális válságba került: úgy érezte, egyedül van, és lelki fejlődése megakadt. Ha követi Mesterének tanácsát – menjen egy olyan helyre, „ahová a szíve vágyik” –, talán rátalál a megoldásra és az előre vezető útra. Több országban megfordult, végül Oroszországban találta magát. Úgy döntött, a hatalmas, 9288 kilométeres távolságot vonaton teszi meg. Három ember kísérte útján: egy Tao mester, orosz kiadója és egy különleges török nő, Hilal… Útja az első állomástól kezdve spirituális kutatássá válik. A vonaton Coelho és Hilal hamarosan felfedezik, hogy sorsuk egyszer régen, egy másik időben és térben már összefonódott. „Hilal zöld szemébe tekintve” rátalál az „alef”-nek nevezett pontra, amelyben tér és idő egyesül. A vonaton Coelho ismét önmagára talált. Legújabb regényében a világszerte elismert szerző újra felfedezi az életet oly gyönyörűvé tevő csodákat és kincseket. Egy időn kívüli helyre követi a tökéletes szerelmet, és végigjárja a lélek útját.
ISBN: 978 963 2931 33 3
 
Cecelia Ahern : A holnap titkai
Egy igazi mágikus történet az Ahol a szivárvány véget ér szerzőjétől.
Fordította: Kaskóf Sára
Tamara, az elkényeztetett leányzó élete egy csapásra fenekestül felfordul. Pénzéhes édesapja öngyilkos lesz, özvegyére és lányára pedig hatalmas adóssághegyet hagy. Mi mást tehetnének: eladják dublini udvarházukat, és Írország délnyugati csücskébe, egy faluba költöznek, a paranoiás nagybácsihoz és a kontrollmániás nagynénihez. Tamara hirtelen kénytelen szembesülni a való világgal, édesanyja mélységes gyászával, s a furcsa rokonokkal. Egy utazó könyvtár kínálatában látja meg a naplót, mely leírja, mi történik másnap. Beleveti magát az olvasásba, és hamarosan ő lesz az, aki felfedezi a közeli Kilsaney kastély rejtélyét.
ISBN: 978 963 293 177 7
 
Eleanor Brown: Nyakunkon a boldogság
„Minden jó, ha a vége jó.” William Shakespeare
Fordította: Nagy Gergely
Az Andreas-lányok könyveken és történeteken nevelkedtek. Édesapjuk, a különc Shakespeare kutató szinte mindent versben fogalmaz meg, három lányát pedig a nagy drámaíró műveinek szereplőiről nevezte el: Rose (Rosalinda – Ahogy tetszik), Babb (Bianca – Makrancos Kata) és Cordy (Cordelia – Lear Király). Amikor kiderül, hogy édesanyjuk rákos, a lányok visszatérnek a csendes egyetemi városkába és a szülői házba, hogy segítsenek. Vagy inkább azért, hogy lelki sebeiket ápolják és felejtsenek?
Rose egyetemi tanár, a család támasza, élő lelkiismerete. Ha végre össze tudná szedni a bátorságát, párjával együtt Angliában kezdhetne új életet. Babb fiatalon a csillogó New Yorkot választotta, ám most boldogtalan és kiégett. Vajon milyen szörnyű titkot rejteget? Cordy évek óta egyik városból és egyik kapcsolatból a másikba sodródott, végül a hirtelen rá szakadó anyaszerep elől haza menekül. Képes lesz-e gyermekéért felelősséget vállalni?
Rádöbbennek, hogy a szülővárosuk, ahonnan fiatalon pánikszerűen elmenekültek, többet jelent számukra, mint azt korábban gondolták. Szembesülnek azzal, hogy nélkülözhetetlenek egymás életében, s a jövőjüket meghatározó döntéseket együtt könnyebben hozhatják meg.
ISBN: 978 963 293 172 2
 
Theresa Révay: A hársak felett az ég
A Párizs fehér fényei folytatása
Fordította: Kiss Kornélia
Párizs, a II. világháború vége. A divat fővárosa felszabadult, és lassan ébredezik kényszerű álmából. A harmincas évek legkeresettebb modellje, az orosz származású Xénia Osszolina most mégis a szétbombázott Berlinbe tart, hisz csak egyetlen cél lebeg a szeme előtt: viszont kell látnia Maxot, az egyetlen férfit, aki valaha is megérintette a szívét. A koncentrációs táborból szabadult egykori sztárfotós azonban csak halovány árnyéka önmagának...
A romba dőlt városokban már egy újabb nemzedék próbál szembenézni sorsával. Natasa, Xénia lánya rájön, hogy apja a nácikkal kollaborált, és hogy édesanyja születésétől fogva hazudott neki. A Franciaországban bujkáló fiatal testvérpárnak, Lili és Felix Lindnernek pedig az elfogadhatatlant kell elfogadniuk: hogy szüleik és kishúguk meghaltak a gázkamrákban. De vajon mennyi fájdalmat bír elviselni az emberi szív?
E New Yorkban, Berlinben és Párizsban játszódó tragikus és hiteles családregényben megelevenednek előttünk a háború utáni korszak komor és mégis reményteljes évei.
ISBN: 978 963 293 181 4
 
Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke
A Gettómilliomos és a L’ecsó összefőzve
Fordította: Veress Mihály
Hasszan Hadzsi chef, a középkorú párizsi étteremtulajdonos életének története családja mumbai-i kifőzdéjében kezdődött, melynek udvarában rotyogott a kadai, s zsírpapíron sorakoztak a szamoszák. Édesanyja halála után a hatalmas és lármás Hadzsi család három használt Mercedesszel bejárja és végigeszi Európát.
A sors a francia Lumière városka határában szól közbe: autóik egy panzió és egy üresen tátongó kastély előtt robbannak le. A család hamarosan megnyitja indiai éttermét: a szolid panzióval szemben egy fa elefánt fogadja a vendégeket, s hindusztáni klasszikus zene üvölt a hevenyészett hangfalakból.
A dörzsölt, ám nagyszívű családfő, Abbasz Hadzsi és a dölyfös francia szakácsasszony, Mme Mallory háborúja örökre meghatározza Hasszan életét.
ISBN: 978 963 293 174 6
 
SJ Watson: Mielőtt elalszom
Emlékeink határoznak meg minket
Fordította: Gellért Marcell
Christine minden reggel idegen ágyban ébred fel, egy idegen férfi mellett. Belenéz a tükörbe, és döbbenete tovább fokozódik: egy középkorú nő arca néz vissza rá. Az ágyból időközben előkászálódó férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, hogy Christine negyvenkét éves, és két évtizeddel ezelőtt egy szörnyű balesetben szerzett fejsérülése miatt képtelen megjegyezni az új emlékeket. Christine mindennap hihetetlen harcot folytat azért, hogy visszaszerezze emlékeit, vagyis rajtuk keresztül önmagát. Kiderül, hogy semmi és senki nem az, mint aminek látszik, így a nyugodt tempójú, visszafogott történet hamar vérbeli thrilleré változik.
ISBN: 978 963 2931 30 2
 
Jane Johnson: A szerelem amulettje
A sivatag rengeteg titkot rejt
Fordította: Veress Mihály
Egy doboz, benne egy levél, egy arab írás a legendás tuareg királynőről és egy antik ezüst amulett – Isabelle-re ezt hagyja régész édesapja, és figyelmezteti: ne bolygassa a múltat! A londoni adótanácsadó cégnél dolgozó határozott és kemény lány nem tud ellenállni az amulettből áradó erőnek, és Marokkóba utazik. Egy tuareg férfi segítségének köszönhetően szembesül a ténnyel, hogy az amulettbe rejtett írást már csak a sivatag végtelen homokdűnéi között élő nomád tuareg törzsek öregjei tudják elolvasni. A hozzájuk vezető út azonban életveszélyes, hiszen a nomádok évtizedek óta küzdenek kultúrájuk fennmaradásáért, és állandó harcban állnak az állam katonáival. A Szahara forró homokjában Isabelle nemcsak az amulett titkát fejti meg, hanem rátalál párjára, felfedezi valódi származását és hozzájut igazi örökségéhez is.
ISBN: 978 963 2931 29 6
 
Szászi Móni : A Besenyő család kalandjai
„Ez mindennek a teteje!”
A népszerű Besenyő családdal mindig történik valami, és ehhez még csak menniük sem kell sehova. Na, most képzeljék el, amikor ennek ellenére mégis mennek! Például, nyaralni a dorogi szénbányába… Vagy kulturáltan kikapcsolódni a házuk földszintjén lévő hentesboltba. Persze olyan is van, amikor nem ők mennek, hanem értük jönnek! Mondjuk, sajnos, pont az ufók… Besenyő Pista bácsi, a felesége, Margit, valamelyikük apja, Anti bácsi, nagyfogú kislányuk Besenyő Zigóta, és a szexis szomszédasszony, Kancácska legújabb kalandjairól olvashat az első Besenyő család képregényben a nyelvi lelemények és az emberi gyarlóság iránt fogékony olvasó. A kötet szerzője az idén 25 éves L’art pour l’art Társulat tagja, „a Besenyő család édesanyja”, Szászi Móni, a nagyszerű rajzok Ilauszky Tamás képzőművész keze munkáját dicsérik.
ISBN: 978 963 2931 76 0
 
Christoph Drösser: Csábító erők - Avagy a mindennapok fizikája
A Csábító számok szellemében született könyv ezúttal a fizika rejtelmeibe vezeti be az olvasót. Nem tankönyv, nem is törekszik arra, hogy a fizika minden területét felölelje. Csupán szórakoztató történetek segítségével szeretne néhány fizikai fogalmat az olvasó számára érthetővé tenni, vagy feleleveníteni. Aggodalomra azonban semmi ok. Ez a könyv nem azokkal a fizikai modellekkel foglalkozik, amelyekkel az ősrobbanás vagy a húrelmélet kutatói. A Csábító számokhoz hasonlóan, a szerző most is a hétköznapi emberek számára is érthető fizikai alapkérdéseket boncolgatja, rengeteg humorral, és megdöbbentően egyszerű megoldásokkal.
ISBN: 978 963 2931 31 9
 
Bánó Attila: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből
A szerző a magyar történelem rejtélyeit feltáró korábbi köteteit bővítette ki számos új és megdöbbentő eset leírásával: ennek eredménye az az itt olvasható 55 fejezet, melyek mindegyike meglepő esetek elbeszélésével gyarapítja történelmi ismereteinket. Bemutatja többek között a 907-es pozsonyi csatát, amelynek győztes megvívása jelentősen megerősítette helyünket a Kárpát-medencében. Kiderül, hogy miért volt valódi parasztfelkelés a Budai Nagy Antal vezette 1437-es megmozdulás, s miért nem volt az az 1514-es Dózsa-féle parasztháború.
Választ kapunk a következő kérdésekre is: I. Miksa király koronázási ünnepségén miként mentette meg gróf Zrínyi Miklós az új király életét, és milyen viszonzást kapott 1566-ban Szigetvárnál? Miért börtönöztette be Dobó Istvánt, Eger várának hős védőjét élete vége felé az uralkodó? Ki és miért akart merényletet elkövetni az 1848-49-es szabadságharc leverése után néhány évvel a fiatal Ferenc József császár ellen a bécsi Burgban? Meghökkentő történetek, amelyek újragondolásra biztatnak.
ISBN: 978 963 293 182 1
 
Hetven rejtély az orvostudomány világából
Szerkesztette: William & Helen Bynum
Fordította: Hegedűs Ildikó, Hegedűs Gyula és Hetesy Szilvia
E gyönyörű kiállítású album egészen az ókori egyiptomi, indiai és kínai orvoslási módszerektől kezdve napjaink legújabb gyógyító technikákig mutatja be az orvostudomány fejlődésének kulcsmozzanatait.
Megismerjük azokat a tudósokat és gyógyászokat, akik feltalálták az orvoslásban ma is nélkülözhetetlen eszközöket, mint például az injekciós tűt vagy az endoszkópot.
Megtudjuk például, miért volt jelentősége a sejtek és a vérkeringés felfedezésének több évszázaddal ezelőtt, és megismerkedhetünk a legmodernebb orvostudományi fejlesztésekkel is a nanogyógyászattól kezdve egészen a kulcslyuksebészetig.
A 304 oldalas album elismert orvostörténeti szaktekintélyekből álló nemzetközi csapat munkájának eredménye – köztük egy Nobel-díjas tudósé is. A sorozattól megszokott lenyűgöző képválasztékban (382 illusztráció, köztük 346 színes kép) éppúgy szerepelnek több száz éves metszetek és képek középkori és reneszánsz anatómiai kéziratokból, mint szupermikroszkóppal készített fényképek testünk sokáig feltáratlan részeiről.
(382 illusztráció, köztük 346 színes kép)
ISBN: 978 963 293 125 8
 
Rob Johnson, Michael Whitby, John France: Útmutató a győzelemhez
25 hadászati stratégia az ókortól napjainkig
Fordította: Hegedűs Ildikó
Lektorálta: Molnár Gyula
Elgondolkodott már azon, vajon mi kapcsolja össze Robert E. Lee tábornok Chancellorsville-ben, 1863-ban aratott győzelmét Franciaország királyának majd 600 évvel korábbi hadmozdulatával?
S vajon hogyan hatolt át Zsukov tábornok az ellenséges arcvonalakon Mongóliában, 1939-ben?
Ehhez hasonló izgalmas kérdésekre keressük a választ, s megvizsgáljuk azt is: Hogyan lehet a terepet uralni és a környezetet kihasználni?
Mikor és hogyan a leghatékonyabb a bekerítés, és mi az a lefogás?
Mikor érdemes bevetni a tartalékokat?
Hogyan kell megszerezni és megtartani a kezdeményezést?
Mi is az a terrorizmus?
Kötetünkben több mint 40 ókori, közel-keleti és modern kori csatát elemzünk, és rajtuk keresztül áttekintjük a szárazföldi, tengeri és légi hadviselés 25 legfontosabb taktikáját. 28 térkép és 113 fekete-fehér kép illusztrálja szemléletesen az egyes csaták menetét, illetve nyújt betekintést a hadiesemények meghatározó és forró pillanataiba.
ISBN: 978 963 293 170 8