Eljön a nap, amikor minden megváltozik - Borotvaélen

Nem hittem el, hogy tényleg csak annyi a sztori, hogy valaki kimászik egy szálloda ablakának peronjára és le akar ugrani, míg egy nyomozó megpróbálja erről lebeszélni. Jól tettem, mert ennél többről van szó, viszont ahhoz képest, hogy thriller elég kevés az izgalom, de annál több a kiszámítható dolog.... Ez nem feltétlenül jó kombináció.

Igazából kicsit csalódás volt ez a film, mert sokkal nagyobb izgalmakra számítottam. Csak vártam és vártam a fordulatot, de nem jött el. Szinte az első percektől lehet tudni, hogy mi lesz a történet vége.

Nick Cassidy (Sam Worthington) rendőrként dolgozik, de belekeveredik egy gyémántrablásba, és emiatt börtönbüntetésre ítélik. Ő azonban (mivel tudja, hogy ártatlan) ebbe nem tud belenyugodni és megszökik a börtönből. Azt hinnénk, hogy innentől majd felpörögnek az események, de igazából egy kis idő után már sejteni lehet a végkifejletet, ami annyira nem szerencsés egy thrillernél...

Az azért igaz, hogy van egy két csavar a történetben, de én azt gondolom, hogy 2012-ben már ennél több kell ahhoz, hogy lekösse a figyelmet 100 percen át. Vagy lehet, hogy én járok túl sokat moziba, nézek túl sok filmet, és már viszonylag könnyen felismerem a kliséket.

Na de visszatérve a sztorihoz. Nicknek terve van, bár ezt nem köti rögtön az orrunkra (szerencsére, mert akkor a maradék izgalom is elveszne). Szóval miután megszökik a börtönből, vagyis apja temetéséről, kibérel egy szállodai szobát egy jó magas épületen és kimászik a peronra... A rendőrség a helyszínre siet és megpróbálják rábeszélni, hogy ne ugorjon le. Nicknek egy kívánsága van, beszélni akar Lydia Mercer nyomozóval (Elisabeth Banks). Miért pont vele? Mercer nyomozó nemrégiben "eljárt" egy hasonló ügyben, de az rosszul sült el, mert egy rendőrnő életét vesztette. Emiatt Nick biztos abban, hogy a hölgy mindent megfog tenni annak érdekében, hogy leimádkozza a peronról.

Először (úgy kb. az első fél órában) tényleg azt gondoltam, hogy ennyi lesz a film lényege, hogy Nick Cassidy egykori zsaru, most szökött rab, beakarja bizonyítani, hogy ártatlan. De ekkor (szerencsére) egy kicsit elkezdenek bonyolódni a dolgok, mert eközben a szemben lévő felhőkarcolóban is zajlik az élet... Ott éppen egy betörés zajlik, melyet Nick öcsikéje, Joey (Jamie Bell) és annak barátnője intéz. Ez persze nem véletlen, és mint kiderül, ebben a filmben mindennek oka van, és következménye...

Lehetséges, hogy többet nem is kéne elmondanom, mert akkor lelőném az összes poént, bonyodalmat. Még annyit esetleg érdemes tudni, hogy szép lassan szinte mindenki rosszfiúnak tűnik, és már már elveszítjük a fonalat, hogy ki a korrupt zsaru és ki nem... A legeslegrosszabb fiú(?) azonban egyértelműen a milliárdos, Englander (Ed Harris), akinek ellopták a gyémántját. Na róla lerí, hogy rosszban sántikál, de hozzá kell tennem, hogy szerintem Ed Harris alakítja legjobban a saját figuráját, nálam vitte a pálmát.

Összességében egy egyszer emészthető, könnyed mozi, amit jól esik megnézni egy fáradt nap után. Ed Harris rajongóinak, pedig mindenképp ajánlom figyelmébe!

7/10 pont

Borotvaélen (Man On a Ledge) - amerikai thriller, 103 perc, 2012
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Asger Leth
Szereplők: Sam Worthington, Elizabeth Banks, Ed Harris, Jamie Bell, Edwrd Burns, Kyra Sedgwick