2018. november 15. - csütörtök

Kisvakond kiállításán jártunk

Kinyomtatom...
Kisvakond kiállítás

Nagy élménybe lehetett részünk A Kisvakond nadrágja kiállításon, ugyanis maga a vakond is ellátogatott az eseményre. Fényképes beszámolónk következik.

Míg a Millenáris parkban a közösségi kertészek ásót ragadtak a napsütötte tavaszi napon a Fogadóban már egy csapatnyi gyerek gyülekezett. Nem mellékesen pedig egy hatalmas, legalábbis rajzfilmbeli önmagához képest hatalmas, 150 cm magas Kisvakond fogadott minket arcán a soha nem szűnő kedves mosollyal.
Kisvakond kiállítás21Kisvakond fan club
Dóka Péter a Móra könyvkiadótól (akik a hazai vakondtörténeteket kiadják) úgy fogalmazott, hogy a Kisvakondban az a jó, hogy a legfontosabb szabály az életében a barátság, hogy bármit képes megtenni a barátaiért, ha kell bejárja a földet egy gyógynövényért, ha kell autót szerel. Talán ezért olyan örökérvényű és szerethető figura. Azt is elárulta, hogy a legújabb vakondos könyvüket Varró Dániellel közösen készítik.

Kisvakond kiállítás09Dóka Péter a Móra könyvkiadótól

A Cseh centrum igazgatója, Michal Černý is tiszteletét tette az eseményen de csakis az óriás vakond belépője után, aki diadalmasan vonult végig a gyerekek bűvkörében, majd kezet fogott az igazgató úrral, aki büszkén beszélt arról, hogy szinte Kisvakond a leghíresebb cseh. Zdeněk Miler, a vakond alkotója, aki nemrég hunyt el, nagyon büszke lehetett figurájára, aki gyakorlatilag a világon már mindenhol járt és minden munkát kipróbált. Még a világűrben is, mert az Endeavour űrrepülőgép egyik pilótája felelevenítette cseh gyökereit és magával vitt egy vakond figurát az űrbe. Miler magáról azt vallotta, hogy soha nem tudott felnőni a vakond optimizmusához, ami valljuk be tényleg hihetetlenül utánozhatatlan.

Kisvakond kiállítás15Kézfogás a Cseh Centrum igazgatójával

Kicsit csalódottan konstatáltam, hogy nem a 3 évvel ezelőtti kézzel készített illusztrációk jöttek vissza a kiállításra. A kiállított képeket alaposan szemügyre véve nyomtatott másolatok. Így nem figyelhető meg az a hihetetlen részletgazdagság, ahogy egy jelenet kézzel meg volt festve, sajnálom, hogy erről lemaradtunk. Viszont a másik emeleti galérián, ahol a játszó ház van, láthatunk régi vakond plüssfigurákat és nyomon követhetjük, hogyan finomította az alkotó a vakond figuráját. Láthatunk régi vakondos magyar és cseh könyveket is. Egy ritka példányt A vakond a hetedik mennyországban, amely egy olyan magyar kiadás, amely ma már nem kapható.

Kisvakond kiállítás54Vakond evolúció
Az esemény sztárja kétségkívül az óriás plüssvakond volt, akit a gyerekek megbabonázva követtek és simogatták a bundáját, aki arcán az örök mosollyal néha megölelgette a őket, néha pedig mint egy sztár körbefordult és integetett ,kár hogy ő nincs mindig ott a kiállításon.

A kiállítás 2012. március 24 - 2012. április 8-ig látogatható és ingyenes.

Kapcsolódó cikkünk: Kisvakond újratöltve!

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (3 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.