Kisvakond kiállításán jártunk

Nagy élménybe lehetett részünk A Kisvakond nadrágja kiállításon, ugyanis maga a vakond is ellátogatott az eseményre. Fényképes beszámolónk következik.

Míg a Millenáris parkban a közösségi kertészek ásót ragadtak a napsütötte tavaszi napon a Fogadóban már egy csapatnyi gyerek gyülekezett. Nem mellékesen pedig egy hatalmas, legalábbis rajzfilmbeli önmagához képest hatalmas, 150 cm magas Kisvakond fogadott minket arcán a soha nem szűnő kedves mosollyal.
2012. március 24. 12:37 - Kisvakond kiállítás21 ©Kisvakond kiállítás21
Kisvakond fan club

Dóka Péter a Móra könyvkiadótól (akik a hazai vakondtörténeteket kiadják) úgy fogalmazott, hogy a Kisvakondban az a jó, hogy a legfontosabb szabály az életében a barátság, hogy bármit képes megtenni a barátaiért, ha kell bejárja a földet egy gyógynövényért, ha kell autót szerel. Talán ezért olyan örökérvényű és szerethető figura. Azt is elárulta, hogy a legújabb vakondos könyvüket Varró Dániellel közösen készítik.

2012. március 24. 12:28 - Kisvakond kiállítás09 ©Kisvakond kiállítás09
Dóka Péter a Móra könyvkiadótól

A Cseh centrum igazgatója, Michal Černý is tiszteletét tette az eseményen de csakis az óriás vakond belépője után, aki diadalmasan vonult végig a gyerekek bűvkörében, majd kezet fogott az igazgató úrral, aki büszkén beszélt arról, hogy szinte Kisvakond a leghíresebb cseh. Zdeněk Miler, a vakond alkotója, aki nemrég hunyt el, nagyon büszke lehetett figurájára, aki gyakorlatilag a világon már mindenhol járt és minden munkát kipróbált. Még a világűrben is, mert az Endeavour űrrepülőgép egyik pilótája felelevenítette cseh gyökereit és magával vitt egy vakond figurát az űrbe. Miler magáról azt vallotta, hogy soha nem tudott felnőni a vakond optimizmusához, ami valljuk be tényleg hihetetlenül utánozhatatlan.

2012. március 24. 12:33 - Kisvakond kiállítás15 ©Kisvakond kiállítás15
Kézfogás a Cseh Centrum igazgatójával

Kicsit csalódottan konstatáltam, hogy nem a 3 évvel ezelőtti kézzel készített illusztrációk jöttek vissza a kiállításra. A kiállított képeket alaposan szemügyre véve nyomtatott másolatok. Így nem figyelhető meg az a hihetetlen részletgazdagság, ahogy egy jelenet kézzel meg volt festve, sajnálom, hogy erről lemaradtunk. Viszont a másik emeleti galérián, ahol a játszó ház van, láthatunk régi vakond plüssfigurákat és nyomon követhetjük, hogyan finomította az alkotó a vakond figuráját. Láthatunk régi vakondos magyar és cseh könyveket is. Egy ritka példányt A vakond a hetedik mennyországban, amely egy olyan magyar kiadás, amely ma már nem kapható.

2012. március 24. 13:02 - Kisvakond kiállítás54 ©Kisvakond kiállítás54
Vakond evolúció

Az esemény sztárja kétségkívül az óriás plüssvakond volt, akit a gyerekek megbabonázva követtek és simogatták a bundáját, aki arcán az örök mosollyal néha megölelgette a őket, néha pedig mint egy sztár körbefordult és integetett ,kár hogy ő nincs mindig ott a kiállításon.

A kiállítás 2012. március 24 - 2012. április 8-ig látogatható és ingyenes.

Kapcsolódó cikkünk: Kisvakond újratöltve!