2018. július 18. - szerda

Thai krimi Bangkokból - Gyilkosság és lelki béke

Kinyomtatom...
Részlet a Gyilkosság és lelki béke című filmből

A cím elsőre (talán másodszorra is) egy kicsit furcsa lehet, hiszen, hogy illik össze a gyilkosság és a lelki béke!? Bár aki néz Dexter sorozatot, az talán találhat rá egy megoldást, itt azonban másról van szó. A gyilkosság és lelki béke című thai krimi a 19. Titanic Filmfesztiválon megnézhető, a premieren jelen volt Tom Waller rendező és Olivier Liboutry a film zeneszerzője is!

Az már jelez valamit, hogy a film, a 19. Titanic Filmfesztivál,  A sötét oldal elnevezésű szekciójában szerepel. Bár már a címe is elárulja, hogy egy krimiről lesz szó, de ehhez még hozzájön, hogy a gyilkosság egy buddhista kolostorban játszódik, Bangkokban.

Tom Waller rendező elmondta, hogy nem akart negatív képet festeni a buhhistákról, sem a szerezetesekről, csupán egy új vagy más szemszögből akarta bemutatni őket. Szerintem ez sikerült is, mert a nyomozó, de mégis hivatása szerint szerzetes, főszereplő nem lett negatív karakter. Szerethető figura, a film pedig kellően izgalmas, ahogyan az egy jó krimihez illik.

Nyomozásra fel!Nyomozásra fel!

Egy buddhista menedékhelyen holtan találnak egy hajléktalan fiút, a nyomozással Ananda atyát bízzák meg, aki elég hamar rájön, hogy valami nagyon nincs rendben a kolostorban, több titokra is fényt derít (pl. különböző drogügyletek), amik nagyon nem nyerik el a tetszését. A nyomozásban egy szintén árva fiú, Jak segíti és addig addig áskálódnak, míg egyre többet tudnak meg az eset körülményeiről. Ahogy egy jó krimihez illik, az egyre több részlete kell összekapcsolnia a nyomozópárosnak, egyfajta puzzle-ként rakosgatják össze a dolgokat, míg végül eredményre jutnak. Fényt derítenek a bűntény okára, a tettes motivációira, majd az elkövetőt is megtalálják....

Tom Waller egyébként elárulta, hogy a film mindössze három(!) hét alatt készült el, és szándékosan szeretett volna eltérni a szokványostól. A főhös maga nem detetkítv, szinte a véletlen miatta válik belőle nyomozó, aki emellett megmarad szerzetesnek is, így válik egy pozitív, szerethető figurává... A filmet egyébként Thaiföldön is bemutatták, sőt díjakra is jelölték, ami azért érdekes, mert a thai kormány cenzúrázni szokta az ilyen jellegű alkotásokat, vagy egész egyszerűen nem is engedik bemutatni.

A nyomozópárosról nekem Sherlock Holmes-Watson duó jutott eszembe, a történet pedig hasonlít Umberto Eco A rózsa neve című regényére, én minden krimikedvelőnek csak ajánlani tudom!

8/10 pont

Gyilkosság és lelkibéke (Mindfullness And Murder) - thai krimi, 90 perc, 2011

Rendezte: Tom Waller
Szereplők: Vithaya Pansringram, Jaran Petcharoen, Way Prinya

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.