Thai krimi Bangkokból - Gyilkosság és lelki béke

A cím elsőre (talán másodszorra is) egy kicsit furcsa lehet, hiszen, hogy illik össze a gyilkosság és a lelki béke!? Bár aki néz Dexter sorozatot, az talán találhat rá egy megoldást, itt azonban másról van szó. A gyilkosság és lelki béke című thai krimi a 19. Titanic Filmfesztiválon megnézhető, a premieren jelen volt Tom Waller rendező és Olivier Liboutry a film zeneszerzője is!

Az már jelez valamit, hogy a film, a 19. Titanic Filmfesztivál,  A sötét oldal elnevezésű szekciójában szerepel. Bár már a címe is elárulja, hogy egy krimiről lesz szó, de ehhez még hozzájön, hogy a gyilkosság egy buddhista kolostorban játszódik, Bangkokban.

Tom Waller rendező elmondta, hogy nem akart negatív képet festeni a buhhistákról, sem a szerezetesekről, csupán egy új vagy más szemszögből akarta bemutatni őket. Szerintem ez sikerült is, mert a nyomozó, de mégis hivatása szerint szerzetes, főszereplő nem lett negatív karakter. Szerethető figura, a film pedig kellően izgalmas, ahogyan az egy jó krimihez illik.

Egy buddhista menedékhelyen holtan találnak egy hajléktalan fiút, a nyomozással Ananda atyát bízzák meg, aki elég hamar rájön, hogy valami nagyon nincs rendben a kolostorban, több titokra is fényt derít (pl. különböző drogügyletek), amik nagyon nem nyerik el a tetszését. A nyomozásban egy szintén árva fiú, Jak segíti és addig addig áskálódnak, míg egyre többet tudnak meg az eset körülményeiről. Ahogy egy jó krimihez illik, az egyre több részlete kell összekapcsolnia a nyomozópárosnak, egyfajta puzzle-ként rakosgatják össze a dolgokat, míg végül eredményre jutnak. Fényt derítenek a bűntény okára, a tettes motivációira, majd az elkövetőt is megtalálják....

Tom Waller egyébként elárulta, hogy a film mindössze három(!) hét alatt készült el, és szándékosan szeretett volna eltérni a szokványostól. A főhös maga nem detetkítv, szinte a véletlen miatta válik belőle nyomozó, aki emellett megmarad szerzetesnek is, így válik egy pozitív, szerethető figurává... A filmet egyébként Thaiföldön is bemutatták, sőt díjakra is jelölték, ami azért érdekes, mert a thai kormány cenzúrázni szokta az ilyen jellegű alkotásokat, vagy egész egyszerűen nem is engedik bemutatni.

A nyomozópárosról nekem Sherlock Holmes-Watson duó jutott eszembe, a történet pedig hasonlít Umberto Eco A rózsa neve című regényére, én minden krimikedvelőnek csak ajánlani tudom!

8/10 pont

Gyilkosság és lelkibéke (Mindfullness And Murder) - thai krimi, 90 perc, 2011

Rendezte: Tom Waller
Szereplők: Vithaya Pansringram, Jaran Petcharoen, Way Prinya