Metál giccs - Csatahajó

A vonaton Bécs felé utazva éreztem hasonlót, mint amikor a Csatahajó című amerikai sci-fit ültem végig a moziban. Akkor ölemben egy jó könyvvel vártam, hogy kifusson a szerelvény a pályaudvarról, és már előre éreztem a három óra olvasásának ízét a zsigereimben.

Álmodozásomból egy női hang vert fel, orrom előtt meglebegtette a helyjegyét, hogy az mellém szól. Középkorú, sokat megélt, látszott rajta, de az nem, hogy három órán át folyamatosan beszélni fog hozzám. Hallgattam őt, miközben két Buddhát növesztettem magamban, hogy megőrizzem kissé bávatag mosolyomat. Nem akartam megbántani. Most sem gázolnék senki lelkébe, de Peter Berg Csatahajó-ja hasonlóan a hiábavaló élmények kategóriájába tartozik.

Még jó is lehetne ez a végtelenül egyszerű történet, mert olyan, mint a Télapó zsákja, van benne mindenféle jó. Egy engedetlen fiú, Alex Hopper (Taylor Kitsch), egy jóravaló testvér, Stone Hopper (Alexander Skarsgard), aki a tengeri szolgálatba való beállástól reméli öccse megkomolyodását. Egy szőke szépség, Samantha (Brooklyn Decker), akinek a kezéért ki kell állni a legkisebb fiúnak a három próbát. Mindezt egy hadgyakorlaton kellene véghezvinnie, ahol nem várt események várnak rájuk földönkívüliek formájában. Alex vakmerősége miatt hibát hibára halmoz, míg végül oktondisága, amiről jóindulatúan kiderül, inkább innovatív vakmerőség, menti meg a Földet.

2012. május 7. 17:54 - Csatahajó ©Csatahajó

A rendezőt a vizuális megoldások érdekelték elsősorban, a minél „sokkolóbb” képi effektek. A földönkívüliek „hajója” leginkább egy túlméretezett, esetlen vízibolhára hajaz. Maguknak a lényeknek a külseje valahol a hüllő és az ember között helyezkedik el. Hiába az elképesztően fejlett technikájuk, védtelenek a Nap sugaraival szemben. Hogy is van ez? Fényéveket képesek utazni a Földre, amely „napelemről működik” ? Nem is szépek, és ráadásul még nem is tökéletesek? Páncéljuk is impozáns, de valahogy nem mennek semmire látszólagos fizikai előnyükkel. Hiába csépelik a derék katonákat, azok, mint a kelj fel Jancsi, már talpon is vannak, sőt, sikeresen futnak a következő pillanatban egy nagy sebességgel feléjük száguldó tüzes fémgolyó elől.

A forgatókönyv ad hoc-jellegű elemek garmadáját önti ránk, de mivel hiányoznak a részeket érdemben összekötő dramaturgiai kapcsok, esik szét az egész film. A legpimaszabb megoldás az, amikor az emberiség utolsó három órájában a hetvenéves csatahajóra, mint végső lehetőségre az illetéktelen behatolók ellen, esik a választás, és a maradék haderő megjelenik a kivénhedt harci vízibatár fedélzetén. Abban pillanatban szoros alakzatban masírozik feléjük a hajó valamikori legénysége nem kevésbé fiatalabb állapotban, mint a hűséges tengeri monstrum. A sűrítésnek pazar példájával állunk szemben, így nem is kérdezzük, a nyolcvanéves matrózok vajon miként értesültek a hajó bevetéséről, amikor az évtizedek óta pihen a hullámokon, ők pedig ki tudja, hol töltik megérdemelt pihenőjüket a 2. világháború óta. A rendező mintha nem tudta volna eldönteni, tudományos-fantasztikus filmet készítsen vagy annak a paródiáját. Félelmem, még utóbbi minőségében is esetlenre sikerült a Csatahajó.

Ebben a Télapó zsákban van még egy katonaruhába bújtatott Rihanna is, akit a rajongói nagy örömmel fogadnak majd, de a lány szexi énekesnőnek sokkal meggyőzőbb, mint színésznőnek. A humor is messziről elkerülte ezt a filmet, így maradt az infantilisnek beállított felnőttek vergődése. Erre, a kétségtelenül jó kiállású, Taylor Kitsch játéka a legjobb példa, aki még véletlenül sem talált bele a figurába, talán mert az csak egy felejthető skicc volt a forgatókönyvben is. Liam Neeson, a kapitány szerepében, pedig beleesett ebbe az egészbe, mint légy a tejbe.

Miért néztem végig mégis a filmet? Még Woody Allen-től tanultam, mozifilmet tisztességes ember az első képtől az utolsóig néz meg. Éljenek a haramiák!

4/10 pont

Csatahajó (Battleship) - színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 121 perc, 2012.
Korhatár besorolás: megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Peter Berg
Szereplők: Liam Neeson (Shane), Rihanna (Raikes), Brooklyn Decker (Samantha),Alexander Skarsgard (Stone Hopper), Taylor Kitsch (Alex Hopper)