Már otthon is nyomozhatunk a detektívvel - Sherlock Holmes 2. Árnyjáték

Néhány hete már megjelent DVD-n a Sherlock Holmes második része, így újra átélhetjük a januári moziélményt a kedvenc nyomozó párosunkkal, Sherlock Holmessal és Watsonnal. Kalandban és izgalomban most sem lesz hiány, de lesz legénybúcsú(?), esküvő, egy (szó szerint) félresikló nászút és több ország bebarangolása. A párost pedig segíti egy új szereplő, Noopi Rapace, akit korábban, mint a svéd tetovált lányt ismerhettünk meg.

Guy Ritchie neve mostanra szinte branddé vált filmes körökben, szinte bizonyos, hogy az általa rendezett film, valamilyen úton módon történelmet ír valamilyen szempontból. Nincs ez másképp a Sherlock Holmes filmekkel sem. Egyszerűen fantasztikus mindkét epizód, így vélhetően a következő rész sem okoz majd csalódást, de ne szaladjunk annyira előre.

2009-et írtunk, amikor is a mozikba került a már kultikusnak számító nyomozó, Sherlock Holmes és hűséges segédje, doktor Watson sokadik átdolgozása. Hiszen sokan és sokszor, sokféleképpen kaptak már ihletet Sir Arthur Conan Doyle nagysikerű regénysorozata miatt. Így kerülhetett a 21. században ismét a mozikba egy Sherlock Holmes film, ezúttal Guy Ritchie rendezésében. Aki főszereplőül Robert Downey Jr.-t választotta megspékelve Jude Law-al. Jól tette! A páros maradandót alkotott és egyszerűen imádnivalóak. Mondhatjuk, hogy nem is választhatott volna jobb szereplőket a jó öreg Guy.

2011 végén került az amerikai mozikba az Árnyjáték, azaz a második rész. Nálunk csak idén januárban, így kerülhetett a film a 2012-es listámra. Az első rész végén már egyértelmű volt, hogy Sherlock Holmesnak (Robert Downey Jr.) lassan szembe kell néznie a nagy ellenséggel, Moriarty professzorral (Jared Harris), és ennek most következik el az ideje. Holmes hónapok óta követi a Moriarty körüli eseményeket és egyre egyértelműbb képet kap a dolgokról, bár vannak és lesznek olyan dolgok, amikre még ő sem számíthat. Elvileg egyedül kellene nyomoznia, de a frissen nősült Watson (Jude Law) akarva akaratlanul belekeveredik az ügybe, és mivel Moriarty ő és a felesége (Kelly Relly) életér tör, ezért kénytelen Sherlock Holmes segítségére lenni.

Eközben Maryre a frissiben előkerült másik Holmes, azaz Sherlock testvére vigyáz. Ő Mycroft Holmes (Stephen Fry), aki bár furcsa szerzet (úgy látszik ez családi vonás) bármiben szívesen segít a tesójának.

Sherlock Holmes és Watson Moriarty nyomába szegődnek, országokon át követik őt, és többször a nyomára bukkannak, ám valami mindig közbe jön. A professzor egy lépéssel mindig előttük jár, ami egyre jobban bosszantja Holmest. Ő ugyanis nagyon nem szeret veszíteni, főleg, hogy időközben a professzor elvesz tőle valamit, ami nagyon fontos neki. Moriarty megmérgezi Holmes szerelmét, a rosszéletű (na nem olyan értelemben), tolvaj, mindenkit könnyedén átverő, Irene Adlert (Rachel McAdams). A hölgyemény elméletileg belehal, de azért én el tudom képzelni, hogy valamilyen svédcsavarral előbb-utóbb feltűnik majd a vásznon, és a következő részben ismét szerepel majd. Én nagyon sajnálnám, ha Adler nem szerepelne többet, mert az egyik kedvenc karakterem és remek társa Holmesnak is, teljesen jól kiegészíti őt.

A Sherlock - Watson pároshoz csatlakozik egy cigány jósnő is, akit a svéd Tetovált lány, Noomi Rapace alakít. Nekem egyébként ő annyira nem nyeri el a tetszésemet, valahogy nem illik hozzá ez a szerep. Nem is tudom, hogy mi a baj vele, talán az, hogy míg a Tetovált lánynak jól állt, hogy mindenhez teljesen semlegesen áll és nem törődik semmivel, nincs arcmimikája, addig a most alakított, testvérért aggódó lánynál ez nagyon nem stimmel. Ha nagyon gonosz lennék, akkor Noomit könnyedén a Twilight-os Bella Swant alakító, Kristen Stewarthoz hasonlítanám. A baj az, hogy ott Pattinson és Lautner mellett annyira nem tűnik fel a rossz szereplés, de itt, a Downey Jr-Law páros mellett ez nagyon szembetűnő. Bocs, Noomi!

Szóval a trió egyre közelebb kerül Moriartyhoz, majd konkrétan szembe kell nézniük vele, Holmes pedig az életét áldozza a gonosz megsemmisítése érdekébe, de azért sejthető, hogy a nyomozó nem hal szörnyet, hiszen tudva levő, hogy lesz harmadik rész és az nyilván nem készülhet el Holmes nélkül.

Csak ajánlani tudom a filmet, főleg, ha tetszett az első rész. A Robert Downey Jr. rajongóknak kötelező darab, de nagyon ajánlott mindkét film megtekintése, mert azért van összefüggés a kettő között. Nézzük csak, hogy mik is...

9/10 pont

Sherlock Holmes 2 Árnyjáték (Sherlock Holmes Game Of Shadows) - amerikai akciófilm, 129 perc, 2011.
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Guy Ritchie
Szereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Stephen Fry