A jégtábla lakói visszatértek - Jégkorszak 4: Vándorló kontinens

Három évvel a dinós rész után, most új kalandok várnak a három jó barátra, Sidre, Diegora és Mannyra. Felmerülhet, hogy mi jöhet még a jégkorszak, az olvadás, és a dinókkal való küzdelem után... Eláruljam? A kontinensek kialakulása miatt történik egy kis zűr. Az már nem is meglepő, hogy megint a Motkány idézi elő a "világvégét", azaz miatta jönnek létre kontinensek, sőt az sem meglepő, hogy a film utolsó perceiben a Motkány ténykedése már beharangozza a Jégkorszak következő részét is. Egyébként egy csomó új szereplőt is megismerhetünk, akikben nyilván potenciális folytatási lehetőségek vannak, ha jól gondolom...

2002-ben ismertük meg Manfredet a morcos, rosszkedvű eléggé depresszív és antiszoc mamutot, akiről később derül csak ki, hogy valójában miért is olyan, amilyen. Akkoriban köszöntött be a jégkorszak és az állatoknak délre kellett vándorolni, hogy ne halljanak éhen és ne fagyjanak meg. Kalandok, balesetek és talán véletlenek folyamán Mannyhez csatlakozik még Sid a kelekótya, kissé büdös, de annál viccesebb lajhár és a kisség agresszív hajlamú, de belül nagyon jó szívű kardfogú tigris, Diego.

Négy évvel azután, hogy beköszöntött a jégkorszak, olvadni kezd a jég és a fulladás veszélye fenyeget. Egy lehetséges túlélési mód van, elérni a bárkát/tutajt, nem is tudom, hogy nevezzem. Kalandok, veszélyek szegélyezik az utat, ám Manfred a mamut eközben ismeri meg a szerelmét, Elliet.

Újabb három év telt el, amikor a Motkány és Sid hibájából a már kihaltnak tűnt dinók egyszercsak előkerültek, és egyikük magával vitte a mi kedvenc lajhárunkat. Így a kis bandának, új kalandja lett, megmenteni Sidet. Nagyjából ott maradt abba a történet 2009-ben, hogy Manny a mamut apuka lett, és megszületik Barack névre hallgató kislánya.

Mostanra Barack a tinikorba lépett, emiatt persze lázadó, csapongó lélek, bár hozzáteszem, hogy bizonyos szemszögből érthető a viselkedése. Apja ugyanis a széltől is óvni próbálja, ami azzal is jár, hogy Barack nem tud barátkozni a többi mamuttal, köztük a szőke herceggel, akibe fülig szerelmes. Fajtársai helyett, Barack Louis-sal barátkozik, aki egy sünvakond, ami nagyjából annyit jelent, hogy aprótermetű, igencsak félénk állatka. Megjegyzem az első pillanattól egyértelmű, hogy szerelmes Barackba, de ez a szál nincs igazán kibontva, így gondolom ez is majd egy következő epizódban lesz benne. Barack éppen a fajtársai után leskelődik, amikor egy kisebb baleset miatt váratlan helyzetbe kerül, hála az apjának. Ahogy egy tinitől elvárható rögtön apja ellen fordul, jól összevesznek. És ekkor történik valami... Szétnyílik a föld és Manny, Sid és Diego (szó szerint) elválik az otthonuktól, a családjuktól és mindentől, ami fontos volt nekik. (Szokás szerint) a Motkány és az ő kapzsisága okozza a bajt, hiszen megint ő repeszti meg a talajt, sőt egészen a Föld középpontjáig jut, ahol is addig addig kergeti az értékes zsákmányt, amíg létrejönnek a ma ismert kontinensek.

A három barát és egy meglepetés vendég egy jégtömbön sodródik az óceánon, hatalmas viharok, szökőár és még sok más természeti katasztrófa kíséri őket útjukon, de aztán úgy tűnik, hogy békés vizekre eveznek. De mielőtt ebbe belemegyünk, előbb elemezzük a potyautast, aki szintén új szereplő a Jégkorszakban. Ő nem más, mint Sid kissé lökött nagymamája, Nagyi. Az idős, eléggé fogatlan és egy kicsit büdös (mivel elmondása szerint legalább húsz éve nem fürdött) nagyanyó úgy kerül Sid mellé, hogy egyszercsak beállít Sid családja és minden magyarázat nélkül itt hagyják.

Útjuk folyamán sok kalandot átélnek, sokszor kerülnek veszélyes helyzetbe, de ezeket mindig humoros módon oldják meg, poénokat durrogtatnak, amin mi nézők nevetünk. Rengeteg új szereplőt ismerünk meg, hiszen Mannyék egy kalózhajóba ütköznek, akik elfogják őket és arra akarják rávenni őket, hogy csatlakozzanak. Diegoék azonban erre nem hajlandóak és inkább egy B tervet eszelnek ki, amivel azonban nagyon magukra haragítják Belest, a kapitányt. Miután nagy nehezen megszöknek, a kalózok üldözőbe veszik őket és megkezdődik az árkon-bokron át való menekülés, miközben Mannyék a hazautat keresik. Diego eközben szerelmes lesz egy kalózlányba, akivel eléggé hullámzó a viszonya. A barátok megismerkednek egy csapatnyi apró hörcsögszerű lénnyel, akikkel egyébként csak Sid tud kommunikálni és az ő segítségükkel veszik fel a harcot Belesékkel.

Eközben Ellie és Barack igyekszik a többi állatot biztonságos helyre vinni, ahol reményeik szerint majd újra összetalálkozhatnak Mannyval. Baracknak nagyon hirtelen kell felnőtté válnia, és ez kezdetben nehezen megy, de aztán elképesztő változáson megy keresztül.

Nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Mannyék nagy nehezen, de csatlakozni tudnak a többiekhez, ám a gondok ezzel még korántsem oldódnak meg, sőt inkább csak most kezdődnek...

Akiknek tetszett az előző három rész, annak garantálom, hogy ez is fog, mert nekem többször folyt a könnyem a nevetéstől és felnőtt létemre több helyen én is nagyon izgultam, hogy minden rendbe jöjjön. Barack és édesapja elválása pedig elég torokszorító pillanatokat okozhat... Összességében nagyon tetszett a Jégkorszak 4 és már most biztos vagyok benne, hogy elmegyek megnézni a következő részt is.

Jégkorszak 4: Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift) - színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 94 perc, 2012
Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Mike Thurmeier, Steve Martino
Szinkronhangok: Geszti Péter (Sid magyar hangja), Berzsenyi Zoltán (Diego magyar hangja), Mihályi Győző (Manny magyar hangja), Kálloy Molnár Péter (Gupta magyar hangja), Bertalan Ágnes (Shira magyar hangja)