Oroszországból szeretettel

Ha már 50. évforduló, akkor adjuk is meg a módját. És, ha már itt tartunk, miért ne választhatnám a második epizódot a világ egyik legnépszerűbb, legismertebb és egyik legsikeresebb – ha nem a legsikeresebb – filmszériájából.

Az Oroszországból szeretettel pont olyan, mint amilyennek a címe alapján lennie kell. Egy kedves, diszkrét üdvözlőlap, melyet mindenféle különösebb elvárás vagy magasztos cél nélkül címeznek nekünk, és mi szépen, mint egy kellemes emléket eltesszük egy fiókba.

Jelen esetben nincsen eget rengető küldetés, Bond (Sir Sean Connery) szinte húzza a száját, mikor közlik vele, hogy “csupán” egy kódfejtő szerkezetet kell elhoznia, ám mikor kiderül, hogy a gyönyörű Tatjana Romanova (Daniela Bianchi) is részt vesz az akcióban, rögtön maximális lendülettel veti magát az ügybe. De, csak amolyan elegáns lendülettel, megspékelve egy kis diszkrét nemtörődömséggel, mert a 007-estől távol áll a túlzott lelkesedés.

Az igazi cél persze nem a dekódoló, hanem Bond maga, amit nem is próbálnak meg leplezni előttünk. Rögtön az elején nyílt kártyákat terítenek az asztalunkra: Bond-ot csapdába akarják csalni és ellenfelei tudják is, mi a leggyengébb pontja.

Igen, a nők. De korántsem úgy, ahogy azt gondolják. Bond valóban odavan a szép nőkért, de azt elfelejtik, hogy a nők még jobban bomlanak utána. A többi magasan képzett ügynök között az teszi őt igazán különlegessé, hogy nem csak a fizika törvényeit hazudtolja meg – járműről-járműre le-fel ugrál, minden szögből, helyzetből lő és talál –, de a “természet törvényeit” is kicsavarja: ő csábítja el a nőket, és nem fordítva.

Ezt a “képességet” nem lehet tanítani, legfeljebb finomítani. Ahogy az ilyen filmhez sem elég egy jól eltalált sztori, rendezés vagy egyszerűen egy korrekt színészi munka. Itt olyan személyiség szükségeltetik, aki nem csak jóképű és megnyerő kiállású, de vonzereje természetéből adódóan belülről fakad. Ide az a Sean Connery kell, aki a világ leghíresebb brit ügynökét csípőből ellenállhatatlanná varázsolja.

És Connery megadta nekünk, amiről nem is tudtuk, hogy vágyunk rá. Biztosította számunkra az elegánsan kivitelezett akciókat – bár a belső autós jeleneteket egy része itt még sajnos vetítéssel lett megoldva, de a robbantásos, motorcsónakos, helis részek lenyűgözőek még ilyen hosszú idő távlatából is –, továbbá hozta a frappánsan hangzó mondatokat és azt az ellenállhatatlan mosolyt. Connery jött, kémkedett és hódított, úgy fordította meg a relációt a csábítás elméletében, hogy közben nem haragudtunk rá. Sármos “szoknyavadászából” magabiztosság, de semmiféleképpen nem színtiszta egoizmus, és valami megfoghatatlan pozitív, közvetlen és szeretetteljes közeledés áradt a szebbik nem felé.

8/10 pont

Oroszországból szeretettel (From Russia with Love) – színes, magyarul beszélő, angol kalandfilm, 109 perc, 1963
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rendező: Terence Young
Szereplők: Sir Sean Connery, Daniela Bianchi, Pedro Armendáriz, Lotte Lenya, Robert Shaw, Bernard Lee