Családon kívül - Mindenki a mennybe megy

A román filmrendező, Radu Jude második nagyjátékfilmje egy család válás utáni életébe enged bepillantást. Az apa, Marius (Serban Pavlu), aki egy évben csak pár napra láthatja kislányát, az 5 éves Sofie-t (Sofia Nicolaescu), most két napos tengerparti nyaralásra készül lányával. Az anya, Otilia (Michaela Sirbu) viszont mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza.

Marius másnaposan, büdösen és lelkesen indul Sofiért, sietségében még saját apjával is összevesznek. Megérkezve exnejét nem találja otthon, csak Coca nagymamát, és az új férjet, Aurel-t, akik Sofie-t vélt, vagy valós betegségére, de főképp Otiliára hivatkozva nem akarják elengedni apjával. Ekkor kezdődnek, és Otilia megérkezésekor durvulnak el az események.

2011. július 4. 12:59 - Sofie és a szülinapi polip ©Sofie és a szülinapi polip
Sofie és a szülinapi polip

Az eredetileg tengerparti helyszínre tervezett film anyagi okok miatt mégis egy kis lakásban játszódik. A szűk szobákban lévő rengeteg holmi közül a szereplők sok kelléket használnak, a történet főleg párbeszédre (később egymással ordítozásra) épül, ezek miatt az embernek olyan érzése van, mintha színházban lenne. A probléma lényege az, hogy a két fő szembenálló fél még csak átgondolni, sőt, meghallani sem hajlandó egymás érveit, így normális vita kialakulására esély sincs. A mozgástér folyamatosan szűkül (először Mariust nem engedik ki a lakásból, majd a rendőrség veszi körül a házat, ezért Marius nem enged ki senkit, végül Aurel-t és Otilia-t is megkötözi, Sofie-t és Coca nagymamát pedig egy szobába zárja), ezzel párhuzamosan lesz egyre hangosabb és szakad el a realitástól a háborúzás, aminek a végén senki nem nyer, a vesztes pedig Sofie.

Az alakítások közül kiemelkedik a hat éves Sofia Nicolaescu játéka, ami annyira természetes, hogy miatta hisszük el mégis, hogy akár a szomszédban is játszódhatott volna a történet. A film egyébként is a valósághűségre törekszik, a háttérből például folyamatosan behallatszik az utca zaja, ezzel szemben a felnőttek irreálisan reagálnak és nagyon gyorsan pattannak ki a vártnál súlyosabb feleletek. Ez magyarázható egyrészt azzal, hogy a konfliktusok régóta húzódnak, másrészt a film nem bírt volna el hosszabb játékidőt.

A mozi végén a közbeszúrt egy-két poén ellenére rosszul érezzük magunkat. Nem csak azért, mert sajnáljuk a gyereket, hanem mert valódi párbeszéd nélküli, érdemi vitának nem nevezhető szapulás családon belül és kívül is általános jelenség, amit mindenki csinál, jó esetben a film viszont felülvizsgálatra készteti a nézőt.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál legjobb román film díját és a Szarajevói Filmfesztivál fődíját elnyert alkotás október 18-tól látható.

7/10 pont

Mindenki a mennybe megy (Toată lumea din familia noastră) - színes, feliratos, román-holland filmdráma, 107 perc, 2012
Korhatár besorolás
: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rendezte: Radu Jude
Szereplők: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu, Michaela Sirbu