Önterápia - A temetésem szervezem

Amióta Robert Duvall a Keresztapa első részében a maffiafőnök szolgálatában tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy hollywoodi producernek, aki makacsságának köszönthetően másnap reggel ágyában kedvenc lovának levágott, véres fejével ébredt. Nos, azóta, mindig megborzongok, ha ezt a kiemelkedő amerikai színészt látom. Alakítson családapát vagy autóversenyző trénert, valahol mindig ott bujkál a szemében a kérlelhetetlenség.

Az már csak a legenda része lehet, amiben persze sok az igazság, hogy Robert Duvall színészként is szigorú. Megríkatott színésznők elmondásai szerint komoly erőpróba a vele való forgatás. Valamiért, ha nem éppen hiteles játékáért, precízen felépített alakformálásáért, nagyra becsülik a rendezők.

Aaron Schneider rendező is benne látta meg egy letűnt világ hősét. A temetésem szervezem című legújabb amerikai fekete komédiájának főszerepe, Felix Bush alakjának megformálása igazi jutalomjáték lehetett számára. Megmutathatta benne a kivételes nagyok magányosságát, a hit, a hűség fontosságát, és ami meglágyítja ezeket a komor kereteket, az az idős embernek az utolsó nagy elszámolás előtti békekötése múltjával. Az évtizedek mélyén pedig nem más húzódik meg, mint egy nagy szerelem.

A történet a múlt század húszas éveiben játszódik, a szesztilalom és az első automobilok idején. A cowboyok ideje már régen lejárt, de még virtusuk nyomokban megtalálható egy-egy olyan remete figurájában, mint Felix Bush, aki hiszi, akinek az ökle elsőként csattan, azé az utolsó szó is. Bush, a különc remete négy évtizede él távol a várostól, erdei magányát féltve őrzi. Egy nap szokatlan gondolata támad.

A fölöttébb különös címet látva csakis az Államokban juthat valakinek az eszébe, hogy még éltében megrendezze a saját temetését. A sokat látott és megélt temetkezési vállalkozó (Bill Murray) is felvonja a szemöldökét egy pillanatra a nem mindennapi ötletet hallva, de Amerikában van az a pénz, amiért érdemes elvállalni a kliens bármilyen ritka kérését. Félix nemcsak látni szeretné a végső útján egybegyűlteket, hanem hallani is, mit gondolnak róla és az elmúlt évtizedekben elkövetett tetteiről. Kérését megtoldja még egy üzleti ajánlattal is, hogy anyagi érdekük is legyen a leginkább kíváncsi közönségnek.

2009. február 4. 14:32 - Robert Duvall és Sissy Spacek ©Robert Duvall és Sissy Spacek
Robert Duvall és Sissy Spacek

Az öreg fölöttébb szokatlan kérésének mögöttes mozgatórugóira fokozatosan derül csak fény. A forgatókönyv ráérősen bontja ki a szálakat ebben a komótosan csordogáló történetben, de megfelelő ütemben azért mindig előállnak az írók egy-egy érdekes fordulattal, váratlan helyzettel.

Lélektanilag is hitelesen közelítenek egy megkeseredett, öntörvényű ember ábrázolásához, mivel az szeszélyesen változtatja elképzeléseit, de azt a kiszámíthatatlanságot végül is egy rendszer működteti. Ténylegesen a lelkiismereté. Azzal nem tud elszámolni magának Felix Bush, és végeredményben rendezteti meg a maga nyilvános „terápiáját”, ahol aztán megismerjük azt a bizonyos történetet, amely a temetésének megszervezése mögött áll.

A film leginkább fekete komédia, ahol természetesen a vígjáték műfajának nagy alakja, Bill Murray emlékezetes, aki zugivóként sem felejti, mi a dolga, vagyis a kuncsaftért mindent. Rezignált, de nem kiábrándult figura, aki a kudarcok láttán sem lesz igazán ideges, csak kissé szomorúbb. Mint egy igazi bohóc. Sissy Spacek alakítja régi szenvedélyével Felix Bush múltjának egyik fontos szereplőjét, aki rácsodálkozik egykori, valójában félreismert érzelmeire.

Ez a film leginkább persze Robert Duvallé, akinek figurája a film végére egészen megfiatalodik. Lehull róla az évtizedes szakadt gönc, hogy tiszta ábrázattal nézzen szembe saját történetével. Duvall finom, észrevétlen színészi eszközökkel formálja meg egy ember átalakulását.

A temetésem szervezem jó mozi szerelemről, múltról, megbocsátásról.

8/10 pont

A temetésem szervezem (Get Low) - színes, feliratos, amerikai-német-lengyel filmdráma, 100 perc, 2009.
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Aaron Schneider
Szereplők: Robert Duvall (Felix Bush), Bill Murray (Frank Quinn), Sissy Spacek (Mattie Darrow), Lucas Black (Buddy)