2018. november 17. - szombat

Új kifejezési eszköz: Flash mob - Step Up 4 - Forradalom

Kinyomtatom...
Részlet a Step Up 4-ből

Úgy látszik, hogy a Step up is egy olyan "sorozat", amit akármeddig lehet folytatni. Az első filmet még 2006-ban láthattuk (nekem egyelőre az a kedvencem), akkor a sztori az volt, hogy egy srác a "gettóból" bekerül egy neves táncsuliba és persze szerelemes egy gazdag táncos lányba. Aztán két év múlva jött a második rész, Streetdance alcímmel. Ahol egy Andie nevű kamasz lánynak kellett megpróbálni beilleszkedni egy elit táncos suliba, és persze ő is szerelemes lett, majd a két világ "gyesüléséből" jött létre egy újfajta "utcai tánc". A harmadik részt ezidáig még nem láttam, de tervezem. Ez volt az első, amit már 3D-ben mutattak be, 2010-ben, ahol megint csak az utcai táncstílus dominált, és szintén jelen volt a gazdagok-szegények közötti különbség. Majd eljött 2012 és ismét 3D-ben láthattuk a táncosokat, és ezúttal a középpontban a flash mob áll. A rendező ezútta Scott Speer, aki rendezett már egy táncos filmet, de ez az első igazán nagy dobása.

De mi is a flash mob? Az internetes szótár, a Wikipedia szerint: A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob, olykor helytelenül: flashmob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. A villámcsődület viszonylag új társadalmi jelenség, az első 2003 májusában volt New York Cityben. Célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása. Bár a villámcsődületnek nincs politikaicélja vagy színezete, a média olykor tévesen politikai demonstrációkra is használja a flash mob megnevezést.Az első magyar villámcsődület 2003. augusztus 27-én volt a budapesti Deák téren, ahol este hétkor a harang szavára kinyitották esernyőiket. (Wikipedia)

Az első pár perc után nem tudtam eldönteni, hogy tetszik e vagy sem, de aztán úgy a film felénél rájöttem, hogy jó ez, csak nem kell összehasonlítani az első Step Up filmmel. Ez már teljesen más, talán az egyetlen hasonlóság a tánc és a szegények-gazdagok közti különbségek. A két főszereplő eddig viszonylag ismeretlen: Kathryn McCormick és Ryan Guzman. Kíváncsi vagyok, hogy elérnek e majd olyan sikereket, mint az első Step Up fiú, Chaning Tatum!? A film legerősebb oldala a valóban lenyűgöző látványvilág, a koreográfia na és a zene.

Sean (Ryan Guzman) és bandája ilyen flash mobokat szervez Miami szerte, ja mert azt még nem mondtam, hogy a helyszín ezúttal Miami. A fiatal srácok egy versenyt akarnak megnyerni, amivel végre kitörhetnének az ismeretlenségből és a szegénységből. Elképesztő figurákat találnak ki, bárhol képesek összehozni, hogy nagy csapatból álló koreográfiát is, ezt filmre veszik és már mehet is a Youtube-ra. Itt hajtanak rá a nézettségre, mert a győztes óriási pénznyereményre számíthat, na meg persze ismertségre.

Sean a Banda (The Mob) vezetője, de emellett persze van rendes állása is, pincérkedik. Itt ismeri meg Emilyt (Kathryn McCormick), akivel néhány perc után elképesztő táncot lejtenek, de a lánynak van egy titka. Erre akkor még nem derül fény, de csakhamar rájönnek a fiatalok, hogy ki kicsoda. Talán nem olyan nagy spoiler, ha elárulom, hogy a lány egy előkelő üzletember lánya. Emily mindenáron táncolni akar egy előkelő iskolbáan, de apja nem támogatja ebben. Mindezek ellenére a két fiatal között lángra lobban valami, és Sean randira hívja Emilyt, méghozzá egy múzeumba, ahol nagy meglepetés vár rá.

Emily (Kathryn McCormick) és Sean (Ryan Guzman)Emily (Kathryn McCormick) és Sean (Ryan Guzman)

Emily elmegy a tánciskola felvételijére, és kap egy esélyt arra, hogy a nyár végén bizonyítsa tudását. De ehhez még tanulnia kell, és életre kelteni a táncát... Ezt pedig Sean segítségével akarja elérni, és csatlakozni szeretne a bandához. Néhányan rosszalják az új tag felvételét, de szükség van új táncosokra, így a lány kap egy esélyt. De Sean szerint Emily titkára sosem derülhet fény. A titkolózásnak pedig sosincs jó vége, mint tudjuk... Ne szaladjunk ennyire előre: Emily szóló részt kap a következő flash mobban, és jól teljesít.

Innentől a dolgok viszonylag kiszámítható módon zajlanak: a két fiatal egymásba szeret, együtt készülnek a következő akcióra és Sean segíti Emily felkészülését is. Minden szép és jó lenne, ha a lány apja nem akarná felvásárol az egész környéket, porig rombolni és felhúzni csilivili épületeket. Csakhamar fény derül Emily titkára, és a bosszú miatt sokan nagy árat fizetnek... Szinte mindenki elveszít valamit: esélyt, lehetőséget, szerelmet, bizalmat és így tovább. De vajon érhete e ilyen tragikusan véget egy ilyen romantikus film?

Ajánlom a filmet a Step up kedvelőinek, továbbá bárkinek, aki szereti a táncot vagy esetleg ő maga is táncol.

Érdekességek:

  • A film vége felé feltűnik egy ismerős arc, Moose, akit Adam G. Sevari alakít, aki a második és harmadik részben is feltűnt, továbbá a LOL-ban.
  • Emily apját Peter Gallagher alakítja, akit rengeteg filmben, sorozatban láthattunk már, köztük az Aludj csak én álmodomban, A narancsvidékben, A kismenőben
  • a zárójelenet valahogy kísértetiesen hasonlít a Dirty Dancing fináléjára, a pár ellejti a "piszkos táncot", majd a lány apja rábólint dolgokra...
  • Ha már itt tartunk akkor a tengerparti táncpróba is lehetne egy modern feldolgozása az egykori klasszikus táncos film hasonló jelenetének. Nem?

7/10 pont

Step up 4 - Forradalom (Step Up Revolution) - amerikai zenés film, 2012, 99 perc
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Scott Speer
Szereplők: Kathryn McCormick, Ryan Guzman, Adam G. Sevari, Alyson Stoner

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 4 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.