Új kifejezési eszköz: Flash mob - Step Up 4 - Forradalom

Úgy látszik, hogy a Step up is egy olyan "sorozat", amit akármeddig lehet folytatni. Az első filmet még 2006-ban láthattuk (nekem egyelőre az a kedvencem), akkor a sztori az volt, hogy egy srác a "gettóból" bekerül egy neves táncsuliba és persze szerelemes egy gazdag táncos lányba. Aztán két év múlva jött a második rész, Streetdance alcímmel. Ahol egy Andie nevű kamasz lánynak kellett megpróbálni beilleszkedni egy elit táncos suliba, és persze ő is szerelemes lett, majd a két világ "gyesüléséből" jött létre egy újfajta "utcai tánc". A harmadik részt ezidáig még nem láttam, de tervezem. Ez volt az első, amit már 3D-ben mutattak be, 2010-ben, ahol megint csak az utcai táncstílus dominált, és szintén jelen volt a gazdagok-szegények közötti különbség. Majd eljött 2012 és ismét 3D-ben láthattuk a táncosokat, és ezúttal a középpontban a flash mob áll. A rendező ezútta Scott Speer, aki rendezett már egy táncos filmet, de ez az első igazán nagy dobása.

De mi is a flash mob? Az internetes szótár, a Wikipedia szerint: A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob, olykor helytelenül: flashmob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. A villámcsődület viszonylag új társadalmi jelenség, az első 2003 májusában volt New York Cityben. Célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása. Bár a villámcsődületnek nincs politikaicélja vagy színezete, a média olykor tévesen politikai demonstrációkra is használja a flash mob megnevezést.Az első magyar villámcsődület 2003. augusztus 27-én volt a budapesti Deák téren, ahol este hétkor a harang szavára kinyitották esernyőiket. (Wikipedia)

Az első pár perc után nem tudtam eldönteni, hogy tetszik e vagy sem, de aztán úgy a film felénél rájöttem, hogy jó ez, csak nem kell összehasonlítani az első Step Up filmmel. Ez már teljesen más, talán az egyetlen hasonlóság a tánc és a szegények-gazdagok közti különbségek. A két főszereplő eddig viszonylag ismeretlen: Kathryn McCormick és Ryan Guzman. Kíváncsi vagyok, hogy elérnek e majd olyan sikereket, mint az első Step Up fiú, Chaning Tatum!? A film legerősebb oldala a valóban lenyűgöző látványvilág, a koreográfia na és a zene.

Sean (Ryan Guzman) és bandája ilyen flash mobokat szervez Miami szerte, ja mert azt még nem mondtam, hogy a helyszín ezúttal Miami. A fiatal srácok egy versenyt akarnak megnyerni, amivel végre kitörhetnének az ismeretlenségből és a szegénységből. Elképesztő figurákat találnak ki, bárhol képesek összehozni, hogy nagy csapatból álló koreográfiát is, ezt filmre veszik és már mehet is a Youtube-ra. Itt hajtanak rá a nézettségre, mert a győztes óriási pénznyereményre számíthat, na meg persze ismertségre.

Sean a Banda (The Mob) vezetője, de emellett persze van rendes állása is, pincérkedik. Itt ismeri meg Emilyt (Kathryn McCormick), akivel néhány perc után elképesztő táncot lejtenek, de a lánynak van egy titka. Erre akkor még nem derül fény, de csakhamar rájönnek a fiatalok, hogy ki kicsoda. Talán nem olyan nagy spoiler, ha elárulom, hogy a lány egy előkelő üzletember lánya. Emily mindenáron táncolni akar egy előkelő iskolbáan, de apja nem támogatja ebben. Mindezek ellenére a két fiatal között lángra lobban valami, és Sean randira hívja Emilyt, méghozzá egy múzeumba, ahol nagy meglepetés vár rá.

Emily elmegy a tánciskola felvételijére, és kap egy esélyt arra, hogy a nyár végén bizonyítsa tudását. De ehhez még tanulnia kell, és életre kelteni a táncát... Ezt pedig Sean segítségével akarja elérni, és csatlakozni szeretne a bandához. Néhányan rosszalják az új tag felvételét, de szükség van új táncosokra, így a lány kap egy esélyt. De Sean szerint Emily titkára sosem derülhet fény. A titkolózásnak pedig sosincs jó vége, mint tudjuk... Ne szaladjunk ennyire előre: Emily szóló részt kap a következő flash mobban, és jól teljesít.

Innentől a dolgok viszonylag kiszámítható módon zajlanak: a két fiatal egymásba szeret, együtt készülnek a következő akcióra és Sean segíti Emily felkészülését is. Minden szép és jó lenne, ha a lány apja nem akarná felvásárol az egész környéket, porig rombolni és felhúzni csilivili épületeket. Csakhamar fény derül Emily titkára, és a bosszú miatt sokan nagy árat fizetnek... Szinte mindenki elveszít valamit: esélyt, lehetőséget, szerelmet, bizalmat és így tovább. De vajon érhete e ilyen tragikusan véget egy ilyen romantikus film?

Ajánlom a filmet a Step up kedvelőinek, továbbá bárkinek, aki szereti a táncot vagy esetleg ő maga is táncol.

Érdekességek:

  • A film vége felé feltűnik egy ismerős arc, Moose, akit Adam G. Sevari alakít, aki a második és harmadik részben is feltűnt, továbbá a LOL-ban.
  • Emily apját Peter Gallagher alakítja, akit rengeteg filmben, sorozatban láthattunk már, köztük az Aludj csak én álmodomban, A narancsvidékben, A kismenőben
  • a zárójelenet valahogy kísértetiesen hasonlít a Dirty Dancing fináléjára, a pár ellejti a "piszkos táncot", majd a lány apja rábólint dolgokra...
  • Ha már itt tartunk akkor a tengerparti táncpróba is lehetne egy modern feldolgozása az egykori klasszikus táncos film hasonló jelenetének. Nem?

7/10 pont

Step up 4 - Forradalom (Step Up Revolution) - amerikai zenés film, 2012, 99 perc
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Scott Speer
Szereplők: Kathryn McCormick, Ryan Guzman, Adam G. Sevari, Alyson Stoner