Kis szelet a díva életéből - Egy hét Marilynnel

Bár a film 2011-es nálunk csak 2012 tavaszán került a mozikba, de megérte a sok várakozást. Én nagy Monroe rajongó vagyok, úgyhogy egy kicsit féltem attól, hogy Michelle Williams mit hoz majd ki a szerepből. Utólag belátom, hogy nem kellett volna megijednem, mert alkalmasabb színésznőt nem is találhattak volna. Williams karrierje az utóbbi években igencsak felfelé ível, talán emiatt is bízta rá a rendező, Simon Curtis ezt az ikonikus karaktert. Tulajdonképpen nem is volt meglepő, hogy alakításáért Michelle Williams Golden Globe-ot kapott és Oscarra is jelölték 2012-ben.

Azt hiszem nem is találhattak volna alkalmasabb személyt egy ekkora ikon eljátszására, mint Michelle Williams. Pedig lássuk be, hogy Marilyn Monroe bőrébe bújni nem lehet könnyű... Michelle mégis hiteles marad a karakterben, se nem több, se nem kevesebb annál, amennyit várunk tőle. A Monroe rajongóknak bátran merem ajánlani, a szőke szépség egy hetéről szóló filmet!

Michelle Ingrid Williams 1980 szeptemberében született, az USA beli Monatana-ban. Karrierje már tizenéves korában megkezdődött, amikor is kisebb sorozat- illetve filmszerepeket kezdett megkapni. Majd eljött 1998 és szerepet kapott az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő Dawson és a haverokban. Ezzel a szereppel írta be magát Hollywood népszerű sztárjai közé, de ebből a karakterből igen nehéz volt kitörnie, de sikerült. Először csak kisebb szerepekkel, pl. a Túl a barátságonban, vagy Bob Dylanről szóló filmben. Majd megkapta első komolyabb főszerepét a Szex telefonhívásra című drámában, ahol Ewan McGregor illetve Hugh Jackman oldalán tündökölt. Innentől pedig egyenes út vitt felfelé, méghozzá a drámai, lélekrajzi filmekben, mint a Mamut, a Blue Valentin, vagy éppen az Egy hét Marilynnel. Nálunk legutóbb a Volt egy táncban tűnt fel, de láthatjuk majd a hamarosan bemutatásra kerülő Óz, a hatalmasban is.

Az Egy hét Marilynnel két könyv alapján készült, mindkettőt Colin Clark jegyzi, akinek azért (is) lehet ismerős a neve, mert a Marilyn (vagy Michelle) őt csábítja el a filmforgatás alatt. Clarck két regényt is írt az egy hét eseményeiről, a My Week With Marilyn-t, és a The Prince, The Showgirl And Me címűt. Úgy látszik nagyon megihlette őt a téma, bár ezt nem is csodálom. Így tehát mondhatjuk, hogy igaz történet alapján készült....

1956. London. Marilyn Monroe először jön Londonba, méghozzá férjével, Arthur Millerrel, egy filmes stáb felkérésére, akik főszerepet adnak neki a siker érdekében. De mint tudjuk a sikerhez rögös út vezet... A filmben furcsa módon egy filmforgatás részleteibe kukkanthatunk bele, méghozzá A herceg és a kóristalányéba, amelynek a rendezője és a főszereplője is a filmipar egyik nagymenője, Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh), aki meghívja női főszereplőnek az Amerikában már óriási népszerűségnek örvendő, Monroet. A szőke szépség egyébként éppen valami nászútfélén is van, hiszen nemrégiben házasodott össze Arthur Millerrel (Dougray Scott). A filmben sokan nagy lehetőséget látnak, pl. a készítő cég vezetői, és egy ifjonc is, Colin (Eddie Redmayne), akinek igazából szinte mindegy, hogy miként csak jelen lehessen. Egy huszadrangú kis lótifuti munkát kap, asszisztensként kell dolgoznia, de így is megéri, hiszen belát a kulisszák mögé és a filmes ipar legnagyobbjainak nyomában lépkedhet.

Marilyn szereplésétől kicsit tart Sir Laurence, de igazából nincs sok választása, ha elakarja készíteni a filmet. Nem is jogosan fél, hiszen Marilynről már akkor is sokan tudták, hogy nem könnyű vele dolgozni: állandó hisztik, gyors hangulatváltozások, nagy kiborulások jellemzik. Emellett pedig magával hozza magántanárát is, aki szinte mindenbe beleszól és próbálja profi színésznővé tenni a kissé esetlennek beállított Marilynt.

A szőkeség nagyon nehezen viseli a forgatás viszontagságait, értem ezalatt, hogy többször magába fordul, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan tervezi. Marilyn már akkoriban is rengeteg démonnal küzdött, de leginkább saját magával. Nem hitt abban, hogy tehetséges, és váltig állította, hogy csak is azért tudott befutni, mert gyönyörű és különleges a külseje. Bár ezt sem mindig hiszi el magáról, szóval, mint minden még Marilyn is önértékelési zavarokkal küzdött. Emellett nehezen viseli a túlzott rajongás, a lesifotósokat, az újságírók érdeklődését, azt hogy egy perc magánélete sincsen. Bár a film egy hét időtartamot fed le Marilyn ezalatt többször "szétcsúszik", hol a haját tépi, hol sírógörcsök törnek rá, hol féktelenül boldog, hol pedig szó szerint ki kell őt ütni, hogy egy picit megnyugodjon. Azt hiszem ma azt mondanánk, hogy bipoláris személyiség, hol nagyon fent van, hol nagyon lent, dehát ettől igazi művész, a művész, nem igaz?

Jobb periódusában figyel fel Colinra, és egyre több időt kezd vele tölteni, bár ez többeknek is szúrja szemét. Colin azonban senki véleményére nem ad, hiába figyelmeztetik többen, hogy Marilyn sokáig úgysem érdeklődik majd utána, ő is csak egy szeszély... Colin hiszi, hogy ő a kivétel, ő tényleg boldoggá tudja majd tenni az ő Marilynjét... Természetesen téved.

Megjegyzés: Ahogyan biztosan ti is látjátok a film plakátján is szerepel Emma Watson neve, akit leginkább a Harry Potter filmekből ismerünk, mint Hermionet. Ám ő miatta ne üljön le senki megnézni a filmet, mert kb. 5-10 perc szerepe van a filmben, ő a kellékes.

Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

8/10 pont

Egy hét Marilynnel (My Week With Marilyn) - angol - amerikai filmdráma, 99 perc, 2011
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendező: Simon Curtis
Szereplők: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Kenneth Branagh, Julia Ormon, Emma Watson