Inkább a könyvet ajánlom - Az éhezők viadala

Bátran merem mondani mindenkinek, hogy vagy a film megnézése előtt, vagy utána olvassa el az alapjául szolgáló könyvet Suzanne Collinstól, mert igazából fényévekkel jobban sikerült, mint a megfilmesítés.Sok minden nem derül ki egyáltalán vagy elég pontosan ahhoz, hogy érthetővé váljon minden kis részlet., ami azért volna fontos, mert a történet elég bonyolult, összetett világ ez.

 

Jennifer Lawrence-t én továbbra is nagyon kedvelem, de nem biztos, hogy Katniss szerepére a legjobb választás volt, hiszen két dolognak nem néz ki: 16 évesnek, és éhezőnek, ami mondjuk elég nagy hátrány, ha valaki egy tinikorú, rettentő rossz körülmények között élő lány bőrébe bújik. Nem azt mondom, hogy rossz Az éhezők viadala, csak azt, hogy talán lehetett volna sokkal jobb is, mivel Collins regénye elképesztően jól sikerült.

Nagyon sok mindent hiányoltam a filmből, például, hogy nem igazán mesélnek arról mennyire szerette Katniss az apját és mi mindent veszített el, mikor a férfi meghalt. Azt sem igazán ábrázolják mennyire gyűlöli az anyját, mivel az mély depresszióba esett férje halálakor, és nem segített a lányoknak. Arról sem mesélnek túl sokat, hogy mennyire nehéz élelemhez jutni a Peremen, és hogy milyen módszerek vannak mégis. Tulajdonképpen az sem derül ki, hogy Peeta és Katniss első találkozása milyen volt, és mekkora segítséget nyújtott neki a fiú, azzal a pocsolyába dobott kenyérrel... Ami viszont a filmben domborodik ki jobban, az a háttérmunka, amit a műsor készítői és a kapitólium vezetői végeznek a minél nagyobb nézettség érdekében. A könyvből is tudunk meg erről dolgokat, de inkább csak elmesélések alapján, itt konkrétan megmutatják, hogyan gyújtják fel a fél erdőt egy pillanat alatt, vagy hogyan szabadítják rá a szörnyeket a túlélőkre.

Természetesen a történet ugyanaz, mint a film alapjául szolgáló azonos című könyvnek is. Észak-Amerika romjain, Panemben járunk, ahol a nép (persze leginkább azért, mert kötelező) éppen az év legfontosabb eseményére készülődik, az Éhezők viadalára, ahol 24 fiatal méri össze erejét és küzd az életéért. "Az egy, aki mindent visz" itt tényleg szó szerint igaz, tekintve, hogy a harc életre-halálra megy az arénában. Panemet 12 körzet alkotja minden ilyen körzetből sorsolással választanak ki egy fiút és lányt, hogy ők mérjék össze erejüket.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) még csak 16 éves, de felnőttként, és családfőként kell viselkedni, mivel édesapja halála óta, ő látja el élelemmel és kb mindennel (amit csak kapni, cserélni, szerezni lehet) a kishúgát és édesanyjukat. A filmből egyébként szerintem nem derül ki egyértelműen, hogy milyen nehéz feladat ez az ún. Peremen, azaz a 12-es körzetben, ahol kb a legnagyobb a szegénység és az éhínség. A talaj enm igazán alkalmas földművelésre, mivel kb csak szénbányák vannak errefelé, vadászni tilos, munka persze éhbérért van, szóval nem igazán lehet elmenni bevásárolni.

Mindenki úgy ügyeskedik, ahogy tud: cserélget, vagy illegálisan vadászik, mint Katniss és legjobb barátja Gale is. De van egy olyan megoldás is, hogy egy évre való élelemet megkapja valaki, ha vállalja, hogy sokkal többször kerül bele a neve abba a bizonyos urnába, ahonnan Effie Trinket (Elisabeth Banks) kisorsolja a "szerencsés" versenyzőket a viadalra. Katniss és Gale neve is rengetegszer került idén a sorsolandók közé, mivel mindketten családfenntartók.

A sors úgy hozza, hogy Katniss húgát, a mindössze 12 éves Primet (Willow Shields) sorsolják ki, így Katniss szinte gondolkodás nélkül felajánlja, hogy önként jelentkezik a viadalra. Az sem derül ki a filmből, hogy Katniss nem tapsolja meg a közönség, a jel, amit mutatnak a tiszteletüket fejezi ki. A fiúk közül a pék fiát, Peeta Mellarkot (Josh Hutcherson) sorsolják ki, így rövid búcsú után a fiatalok megkezdik útjukat a Kapitólium felé, két segítőjükkel, a már említett Effie-vel, és a 12-es körzet egyetlen győztesével, Haymitch-al (Woody Harrelson). Ez utóbbi egyébként masszív alkoholista, nagyon sajnálom, hogy kihagytak ezzel kapcsolatban egy nagyon vicces jelentet a könyvből.

Haymitch megembereli magát, és úgy dönt segít a fiataloknak, elég hasznos tanácsokkal látja el őket, így részben neki, részben a stylestoknak köszönhetően Peeta és Katniss nagyon jól szerepelnek "az előfordulókbban". Különösen Katniss öltöztetője, Cinna (Lenny Kravitz) az, aki nagyon sokat segít a lányon, fizikálisan és mentálisan is "javítgat" rajta.

Elérkezik a napja, hogy Katniss-nek és Peeta-nak, na meg persze a többi versenyzőnek is meg kell kezdeni a versenyt, bekerülnek hát az arénába, és innentől már mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. A napok telnek, a versenyzők fogynak, minden éjjel újabb és újabb arcokat vetítenek az égboltra, hogy a versenyzők is tudják kik vannak még életben. Aki olvasta a könyvet, annak nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Peeta és Katniss bár rengetegszer megsérülnek, néhányszor életveszélybe is kerülnek, mégis az utolsók között vannak már, és kapnak egy esélyt, hogy mindketten hazamehessenek. A szervezők ugyanis úgy döntenek, hogy Katniss és Peeta kezdődő románcának nem állnak útjába, főleg, ha az jó nézettséget is hoz. Végül csak hárman maradnak, plusz a vezetőség által kiötlött szörnyek...

A filmet az a Gary Ross rendezte, akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Pleasentville, a Vágta, a Segítség, felnőttem, vagy a Lassie.
Ha rám hallgattok, akkor előbb a könyvet olvassátok el, és utána nézitek meg a filmet és akkor az a kettő szépen kiegészíti majd egymást. A második rész, a Futótűz idén novemberben kerül a mozikba, és én igyekszem még azelőtt elolvasni könyv formájában is.

7/10 pont

Az éhezők viadala - The Hunger Games - amerikai sci-fi akciófilm, 142 perc, 2012

Korhatár besorolás: 12 éven alulaik számára nem ajánlott

Rendező: Gary Ross

Szereplők: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Stanley Tucci, Liam Hemsworth, Elisabeth Banks, Woddy Harrelson, Donald Sutherland, Lenny Kravitz