Időutazás a Mikulással - Mikulás Mentőakció

Na gondoltam, megint egy újabb karácsonyi mese egy szerencsétlen béna manóval. Ebből mi jöhet ki? Hát kijött valami, egy kedves kis karácsonyi történet arról, hogy az ember (vagy manó) soha ne adja fel az álmait.

Karácsonykor a filmkészítők elhalmozzák a nézőket és főleg a gyerekeket az újabb és újabb karácsonyi történetekkel. Ebben a karácsonyi 3D-s rajzfilmben főhősünk Bernát manó, akinek a hangja az angol filmben a Hobbitból ismert Martin Freeman. (A film közben épp azon morfondíroztam, miért nem róla mintázták ezt a kis manót, akkor még nem tudtam, hogy Martin Freeman az angolj hangja).

Bernát a mikulás rénszasainál trágyalapátoló, de nagy álma hogy a Miki-tech, azaz a mikulás játékgyár feltalálója legyen. Minden évben valami újdonságot készít, ami aztán mindig a bemutató idején bekrepál, ezért a bemutató után eltanácsolják. “Idén” egy olyan játékkal készült, ami visszahozza a karácsonyi emlékeket, de a hagyományokhoz híven ez is elromlik és egész mikulásfalvában lecsapja a biztosítéko, ezért újból kidobják.

Bernát teljesen összeomlik és visszamegy a szarvasokhoz, amikor a Mikulás megjelenik és elmeséli neki a nagy titkot, hogyan a mikulás egy idő gömb segítségével tudja  egyetlen éjszaka alatt bejárni a világot, amit egyébként szintén a Miki-tech-ben fejlesztettek. És ezt miért meséli el pont Bernátnak? mert látja, hogy Bernátban meg van az X, azaz valami olyasmi. Ő tudja, hogy Bernátból egyszer nagy feltaláló lehet. Ez teljesen felvillanyozza Bernátot, ám ekkor megtámadja a mikulás faluját és fogjul ejti a mikulást a Tim Curryről mintázott főgonosz (az eredeti filmben Tim Curry a hangja), akinek az anyja egy az egyben a 101 kiskutya Szörnyella de Frásza, csak 3D-ben így a Disney sem tudja beszedni a jogdíjakat.

Na de térjünk vissza Bernárdhoz, mivel csak ő tud az időgépről, így ő tudja megakadályozni, hogy mindez megtörténjen. Amikor már harmadjára megy vissza az időben akkor már kezdtem elveszteni a fonalat, de nem kell izgulni ez a fonál a történet végére kibogozódik és minden jóra fordul.
Ez a film elsősorban gyerekeknek szól ezért is, kicsit sajnáltam, hogy az éneklős részeket csak feliratozták és nem szinkronizálták a még olvasni nem tudó gyerkek számára (bár a film korhatára 6 év) . A dalok egyébként fülbemászóak és nem nyomják agyon a filmet. Kellemes meglepetés a film főcím zenéje a Some Kind of Miracle Ashley Tisdale előadásában.

6/10 pont

A Mikulás mentőakció (Saving Santa) - színes, magyarul beszélő, angol animációs vígjáték, 84 perc, 2013
Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára nem ajánlottf

Rendezte: Aaron Seelman, Leon Joosen
Szereplők: Martin Freeman (Bernard hangja), Tim Curry (Nevil Baddington hangja), Joan Collins (Vera Baddington hangja), Tim Conway (Santa Clause hangja)

szinkronhangok: Harsányi Gábor, Andresz Kati, Bede Fazekas Szabolcs, Kerekes József, Sörös Miklós, Görög László