Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014 - opera egy kémnőről és más érdekességek ..

Opera egy kémnőről, táncdráma egy szobrászművészről, tangó és jazz. Mindez egyetlen fesztiválon.
A nemzetközi jazzélet egyik legtekintélyesebb művésze, Lee Ritenour évtizedek óta közvetít a különböző stílusok és generációk között, igazi integratív személyiség. Pályafutása során több mint negyven lemezt adott ki, legutóbbi albuma, a Rhythm Sessions 2012 őszén jelent meg.

E munka fiatal tehetségek és olyan világnagyságok közreműködésével készült, mint Chick Corea, George Duke, Stanley Clarke, Dave Grusin vagy Marcus Miller. A kritika szerint a Rhythm Sessions egy hallatlanul gazdag és színes életmű páratlanul harmonikus és energiákat összefogó szintézise: ebben az anyagban egy briliáns technikájú és innovatív gitáros művészetének és művészi habitusának minden árnyalata fellelhető. (Millenáris Teátrum, 2014. 03. 21.)

Az egyik legrejtélyesebb kémhistória nyomába eredt Várkonyi Mátyás és Béres Attila. Különleges operájuknak centrumában Mata Hari és a pezsgő életű, a tomboló életöröm, a lázadó nők, a forradalmárok, a művészek és a szerelmesek városa, Párizs áll. A darab a múlt század legnépszerűbb zenei irányzatait felhasználva ötvözi a dallamos opera és a magával ragadó musical erényeit. (Művészetek Palotája, 2014. 04. 01.)

A világhírű operaénekes, Erwin Schrott önálló estjein – például ráadásként – régebben is szívesen énekelt tangódalokat. Ezúttal egy teljes koncertet állított össze a latin-amerikai zene legszebb darabjaiból. A „Rojotango“ című műsor és a lemez már két éve nagy siker, a német zenekritikusok 2012-ben e felvételnek ítélték a „Klasszikusok határok nélkül“ kategória „Echo Klassik“ díját, melyet joggal tartanak az európai Grammy Díjnak. A „Rojotango“ most Budapestre érkezik. (Vígszínház, 2014. 04. 02.)

A zseniális szobrász Auguste Rodin és a modellből nem kevésbé zseniális szobrásszá fejlődő fiatal lány, Camille Claudel viharos, szenvedélyes és tragikus, művészi féltékenységgel terhelt szerelme a művészettörténet egyik legkegyetlenebb love storyja. A Szentpétervári Eifman Balett előadása ott kezdődik, ahol a két művész története véget ért. Camille a világtól elzárva egy elmegyógyintézet falai között idézi fel a lázas múltat. A két felvonásos balett zenéjét Maurice Ravel, Charles Camille Saint-Saëns és Jules Massenet kompozícióiból állították össze, premierje 2011 novemberében volt Szentpéterváron. Néhány hónappal később már a New York-i közönség is elámulhatott a produkció rendkívüli látványától és a perzselően szenvedélyes, erotikus előadásmódtól. (Vígszínház, 2014. 03. 31. és 2014. 04. 01.)