Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014 - izgalmas fővárosi premierek

A Tavaszi Fesztivál keretében, a Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló I. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón többek között norvég, orosz, grúz, török, román és iraki társulatok mutatkoznak be. (március 26. – április 6.)

Mágikus hangulatú roma balladát láthatunk a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában, a fordulatos szerelmi történetet a magyar pop- és rockzenei élet meghatározó személyiségei keltik életre. (április 4.)

Kimondva-kimondatlanul, a Hamlet minden társulat, minden rendező és minden fiatal férfi színész művészi pályáján központi jelentőségű dráma, e Shakespeare-darab révén egy társulat megmutathatja, miként gondolkodik magáról a színházról. S hogy Hamlet figurájának megformálása miért válhat egy színészi pálya mérföldkövévé, talán nem is kell hosszan magyarázni. A Bagossy László rendezésében készülő előadásban egy évtizedekkel ezelőtti, legendás Hamlet, Gálffi László több szerepben is fellép, a Hamletet alakító ifjú színész pedig Polgár Csaba lesz. (március 21.)

A kamaszok lelkéhez kínál kulcsot a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház legújabb produkciója. Tom Lycos és Stefo Nantsou Kampókemp című darabja persze humorral közelít az élet legnehezebb időszakát élő fiatalok problémáihoz. (március 22.)

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján a katonalét különböző aspektusait villantja fel Mátyássy Bence rendezése. Stravinsky korszakos remekműve (A katona története) és egy magyar filmklasszikus alapdarabja (Hunyady Sándor: Bakaruhában) egyetlen előadásba sűrítve, mely részben tiszteletadás, emlékezés az áldozatokra, részben felhívja a figyelmet a háború értelmetlenségére. (március 27.)

Színészi jutalomjátékokat láthatunk az Újszínházban és az Átrium Film-Színházban. Előbbiben Tordai Teri főszereplésével A bolond Ásvaynét (március 28.), utóbbiban Bíró Krisztával és Hevér Gáborral egy parádés Parti Nagy Lajos-darabot, az Átriumklorid, avagy a színész ötször című előadást tekinthetjük meg. (április 2.)

Egy legendás ló, Kincsem az egyik főszereplője Bereményi Géza új színművének, mely azt mutatja meg, hogy milyen hatással van a csodaló közvetlen környezetére, a tulajdonos-tenyésztőre, a trénerre, a zsokéra és a lóápoló istállófiúra, továbbá a szépasszony grófnőre. A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Gubás Gabi, Szombathy Gyula és Molnár Piroska. (Thália Színház, április 5-6.)