2018. április 19. - csütörtök

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé - 2014. június 12-15.

Kinyomtatom...
Csülökparádé

Rohamosan közeleg és végre itt lesz az a 4 nap, amikor ha nem is a világ, de az ország szeme mindenképpen a Viharsarokra szegeződik: a sör és a csülök legnagyobb hazai ünnepe, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé idén 2014. június 12 és 15. között várja a látogatókat Békéscsabán.

A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó. Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a bátrabbak kóstolhatnak végig. A fesztiválon a Borsodi Sörgyár és a Pécsi Sörfőzde erre a fesztiválra gyártott kézműves termékei mellett figyelmet érdemelnek a kisüzemi házi sörfőzdék, akik igazi különlegességeket hoznak el a fesztiválra. Mellettük lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is. Csak párat említsünk a különlegesebb fajtákból: lime-al ízesített cseh sör, Köstritzer – német fekete sör, Estrella – spanyol világos sör, grapefruitos búzasör. És az országban a fesztiválon debütál elsőként a Sümegi Sörfőzde Dínók csemegéje nevű nedűje, amely egy igazi ribizlisör!

A fesztivál söre, mint mindig idén is a Hunyadi Mátyás sör, amelyet nem csak a megszokott világos formában lehet majd megkóstolni. Külön a fesztivál tiszteletére ebben az évben barna, meggyes, szilvás, apátsági barna, szűrt, szűretlen és citromos alkoholmentes változatban csapra vernek a nedűből.
Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1 literes korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei. A sörhöz kiválóan illő csülökből sem lesz hiány: lesz itt füstölt, főtt, grillezett és a hagyományos szaftos-ragadós csülökpörkölt is.

Szombaton ismét a baráti társaságoké a főszerep, azaz Magyar Konyha - Csülökpörkölt főző verseny, ahol Magyarország legjobb pörköltjét 100.000 Ft-al díjazzák! Nem tévedés, jól olvasták százezer forinttal! A versengés során minden esztendőben több mint 100 csapat bográcsában rotyog a pörkölt. Nem csoda, hiszen a feladat egyszerű: a szervezőktől kapott 3 db egész hátsó csülökből kell elkészíteni a pörköltet. Az idei évben a Vitaricum Kft. jóvoltából a csapatok a zöldségeket is megkapják a főzéshez, így már minden adott a nagyszerű étek elkészítéséhez. De nem csak szombaton lesz csülökpörkölt főző verseny: csütörtökön a civil szervezetek méretik meg magukat, pénteken pedig Körös Völgyi Ifjúsági versenyt tartanak. A fesztivál zárásaként pedig vasárnap Bográcsozás a gyermekekért-jótékonysági csülökpörkölt főző verseny lesz, ami nagycsaládosok és az ÁGOTA-Alapítvány részvételével zajlik.

A gasztronómia mellett a kulturális műsorok is szerepet kapnak: a Saragossa Band mellett a magyar zenei élet nagyágyúi lépnek színpadra. A Békéscsabai Jókai Színház ebben az évben is a fesztivál kulturális partnere, akik számos nagyszerű programmal színesítik a kínálatot: Kolozsvári bíró, Dzsungel könyve, Bóbita, Toldi, István a király táncai és énekei. A fesztivál zárásaként a nagy szépszerűséggel futó Fölszállott a páva műsor gálaelőadását tekinthetik meg a látogatók. Egyébként a vasárnap igazi családi nap lesz ez, az első 500 gyermek meglepetés ajándékban részesül, és a programok is nekik és családjuknak szólnak majd: Bóbita színházi előadás, Kaláka együttes gyermekműsora, Dalok és táncok a Dzsungel Könyve című darabból. Ezt követi az István a király táncai és dalai, aminek keretében közös tánctanulást szerveznek az István a király című előadás táncosaival. Később is a táncé marad a főszerep, hiszen a színpadon ifjú táncosok bemutatkozása várható, majd pedig a már említett Fölszállott a páva gálaelőadást. Utóbbira érdemes időben érkezni, hiszen igazi színházzá alakul a tér: ültetéses műsorral várja a látogatókat a fesztivál.

A vasárnapi napon a belépés ingyenes minden látogató számára. A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy a belépőjegyre szánt összeget dobják be a bejáratnál elhelyezett gyűjtőkbe, hiszen nemes célra történik a felajánlás: a Békéscsabai Mentőalapítvány részére egy végtagrögzítő vákuumsínt szeretnének az összegyűlt felajánlásokból vásárolni. Délelőtt 10.00-tól a Békéscsabai Mentőalapítvány be is mutatkozik a rendezvényen, sok szeretettel várják az érdeklődőket, hiszen többek között bemutatják azt az eszközt is, amit szeretnének a befolyt felajánlásokból megvásárolni. A futball szerelmeseinek sem kell lemondani a gasztrokulturális élményekről: mivel a fesztivállal egy időben kezdődik a futball világbajnokság, a foci kedvelői egy LED falon követhetik majd a torna eseményeit. Természetesen egy korsó jéghideg sörrel és ropogós csülökkel a kézben.

A fesztivál kísérőrendezvénye a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár, amely során a rendezvényre kilátogatók
megismerkedhetnek a Kárpát-medence jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településektől kezdve a nagy múltú gyártókig. A kiállítás 3 napja során a cél, hogy a Kárpát-medencében működő, magyar kötődéssel rendelkező, illetve hazai kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, kézművesek és egyéb értékeket képviselő szervezetek megjelenjenek, kiállítsák és bemutassák termékeiket és értékesítsék azokat.

A kiállítás fővédnökei Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
A kiállítás védnöke Farkas Zoltán, a Békés megyei Közgyűlés elnöke.
A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé fővédnöke Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Dublin Craft Beer Cup 2018

Rangos elismerést kapott számos hazai kisüzemi sör Írország legnagyobb kézműves sör fesztiválján.

plakát

A kilencvenes évek legnagyobb slágereit jegyző dance-sztárok lépnek fel az idei Telekom VOLT Fesztivál utolsó napján.

Jazzanova Live feat. Paul Randolph

Az elmúlt évek során egyre szélesebb zenei spektrumot ölel fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálata, így nem meglepő, hogy idén is a könnyűzene és elektronikus zene legkiválóbbjai adják egymásnak a színpadot.