Fék nélkül

Régóta kerestem egy egész estés filmet a biciklis futárokról. Minden nagyvárosban vannak, külön kultúrájuk van, mégis alig találni filmet róluk. A netet böngészve fennakadt a szemem Premium Rush-on. Talán ez a film az, amely ezt az űrt igyekszik betölteni?!

A főszerepben Joseph Gordon-Levitt már alapból bizakodásra ad okot. Hozza is a formáját, hihetően játssza a laza futárt, Wilee-t. Rögeszméje, hogy a fék a biciklin csak hátráltatja az embert, egyenesen veszélyes. Mindezt a New York-i csúcsforgalomban, a taxikat kerülgetve, piroson maximális sebességgel átmenve állítja. Hozzá tenném, hogy a szerep eljátszásához nem kis erőnlét, meg reflexek kellenek.

A történet alapja rendkívül egyszerű: Wilee egy csomagot akarna kézbesíteni, amit egy rendőr mindenáron próbál megakadályozni és ebből lesznek autós-biciklis, biciklis-biciklis üldözések.

A sztori pörgős, jól összerakott. Egy nap eseményét mutatja be a film, rögtön belevág a dolgok közepébe, s ahogy haladunk előre, úgy ismerjük meg az előzményeket. Egy modern értelemben vett ’in medias res’. A szövegírók a szerelmi szálról sem feledkeztek meg, nem túl csöpögős, romantikus, pont elviselhető mennyiségben van jelen.

A szereplők közül a (piszkos) rendőr, Michael Shannon karakterét éreztem zavarónak: mintha valamelyik Disney film gonosz figuráját egy az egyben ide másolták volna, mindenféle komplexitás nélkül. Csak sikerült kibújni a mese-figurából, a film végén már egészen „ember” karaktere lett.

Feltűnt még a filmben Aasif Mandiv (Gyakornokok, The Last Airbender), mint a futárcég elosztója, illetve Wole Parks (Taking Chance)  aki a főszereplő Joseph Gordon-Levittnek a futárriválisa. A film Manny (Wole Parks) és Wilee (Gordon) konfliktusával indul, s hiányérzetem maradt, mert a film végéig ez a konfliktus nem rendeződött, nem záródott le.

A pálmát a bringás üldözések, versenyek viszik el. Jó iramúak, hogy a valósághoz mennyi közük van, azt nem tudom. Én végig izgultam az összes üldözést.
Tulajdonképpen egy jól összerakott szombat esti, agyat kikapcsoló elég látványos film, mely 91 perc szórakozást garantál a képernyő vagy a filmvászon előtt.
Másnap még a kedvem is megjött  a városban való kerekezéshez (fékkel természetesen).

7/10 pont

Fék nélkül (Premium Rush) - színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 91 perc, 2012 (16)
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: David Koepp
Szereplők: Joseph Gordon-Levitt (Wilee), Jamie Chung (Nima), Michael Shannon (Bobby Monday), Dania Ramirez (Vanessa)