2018. december 17. - hétfő

Fék nélkül

Kinyomtatom...
Részlet a Fék nélkül c. filmből

Régóta kerestem egy egész estés filmet a biciklis futárokról. Minden nagyvárosban vannak, külön kultúrájuk van, mégis alig találni filmet róluk. A netet böngészve fennakadt a szemem Premium Rush-on. Talán ez a film az, amely ezt az űrt igyekszik betölteni?!

A főszerepben Joseph Gordon-Levitt már alapból bizakodásra ad okot. Hozza is a formáját, hihetően játssza a laza futárt, Wilee-t. Rögeszméje, hogy a fék a biciklin csak hátráltatja az embert, egyenesen veszélyes. Mindezt a New York-i csúcsforgalomban, a taxikat kerülgetve, piroson maximális sebességgel átmenve állítja. Hozzá tenném, hogy a szerep eljátszásához nem kis erőnlét, meg reflexek kellenek.

A történet alapja rendkívül egyszerű: Wilee egy csomagot akarna kézbesíteni, amit egy rendőr mindenáron próbál megakadályozni és ebből lesznek autós-biciklis, biciklis-biciklis üldözések.

A sztori pörgős, jól összerakott. Egy nap eseményét mutatja be a film, rögtön belevág a dolgok közepébe, s ahogy haladunk előre, úgy ismerjük meg az előzményeket. Egy modern értelemben vett ’in medias res’. A szövegírók a szerelmi szálról sem feledkeztek meg, nem túl csöpögős, romantikus, pont elviselhető mennyiségben van jelen.

A szereplők közül a (piszkos) rendőr, Michael Shannon karakterét éreztem zavarónak: mintha valamelyik Disney film gonosz figuráját egy az egyben ide másolták volna, mindenféle komplexitás nélkül. Csak sikerült kibújni a mese-figurából, a film végén már egészen „ember” karaktere lett.

Feltűnt még a filmben Aasif Mandiv (Gyakornokok, The Last Airbender), mint a futárcég elosztója, illetve Wole Parks (Taking Chance)  aki a főszereplő Joseph Gordon-Levittnek a futárriválisa. A film Manny (Wole Parks) és Wilee (Gordon) konfliktusával indul, s hiányérzetem maradt, mert a film végéig ez a konfliktus nem rendeződött, nem záródott le.

A pálmát a bringás üldözések, versenyek viszik el. Jó iramúak, hogy a valósághoz mennyi közük van, azt nem tudom. Én végig izgultam az összes üldözést.
Tulajdonképpen egy jól összerakott szombat esti, agyat kikapcsoló elég látványos film, mely 91 perc szórakozást garantál a képernyő vagy a filmvászon előtt.
Másnap még a kedvem is megjött  a városban való kerekezéshez (fékkel természetesen).

7/10 pont

Fék nélkül (Premium Rush) - színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 91 perc, 2012 (16)
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: David Koepp
Szereplők: Joseph Gordon-Levitt (Wilee), Jamie Chung (Nima), Michael Shannon (Bobby Monday), Dania Ramirez (Vanessa)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

John Lennon és Yoko Ono sajátos látványvilágú zenés filmje digiálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal rövid időre világszerte visszatér a mozikba.

plakát

Mozibemutató: 2018. december 6.

-

A Pozsony Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrije Csuja László Virágvölgy című elsőfilmjét választotta a legjobbnak.