Mancs - A mese, amit egy hős kutya ihletett.

A Mancs c. film hálaadás és tisztelgés a négylábú hősök előtt a mozgókép eszközeivel.

Több éves előkészület után 2015. január 29-én mutatják be a Mancs c. családi filmet. Pejó Róbert rendező legújabb alkotását a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a filmtörténete fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte.
A Mancs c. film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg. A Mancs c. alkotás egyben a magyar mentőkutyáknak is emléket állít.

A technikai fejlődés ellenére, a mentőkutyák a mai napig nélkülözhetetlen és pótolhatatlan segítséget jelentenek a katasztrófahelyzetben, az eltűnt emberek keresése során. A haiti földrengést követően a mentőkutyák 132 túlélőt találtak a romok alatt. A hazai mentőkutyák évente több száz esetben segítik az eltűnt emberek kutatását, a mentők és a rendőrség munkáját. A magyar mentőkutyák a világ élvonalába tartoznak: 2009-ben a Mentőkutya Világbajnokságon a magyar csapat nyerte el a világbajnoki címet.

A Mancs c. film bemutatóját nagy várakozás előzi meg, az utóbbi időkben a több generációt megszólító mozifilmek szinte teljesen eltűntek a hazai piacról, a Mancs - ebben a tekintetben is - hiánypótló alkotás. Pejó Róbert (Látogatás, Dallas Pashamende) rendező és Kántor László producer szándéka szerint, a Mancs művészileg igényesen kivitelezett, szórakoztató, vidám, könnyed, a család minden tagja számára élvezhető és emlékezetes alkotás.
Pejó új filmjének főszereplője, a magyar nézők egyik kedvenc színésze, Trill Zsolt, de fontos szerepet kapott Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár is. A Mancs címszerepét Alexés Ropi nevű németjuhászok alakítják, akiket Halász Árpád kutyakiképző készített fel a szerepre a Gödöllői Kutyasport Központban.

A Mancs története a 90-esévekben játszódik egy magyarországi kisvárosban. Fehér Zoltán villamos-szerelő és felesége, Eszter első gyermeküket várják. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív németjuhász kölyköt örököl, akit épülő hegyi házába fogad be, de felesége előtt titokban tartja. A kutyát Mancsnak nevezi el, minden szabadidejét vele tölti, kitűnő mentőkutyává képzi, azonban hazugságai miatt a családjában és a munkahelyén egyre nagyobb bajba keveredik.
A film bemutatja a kiskutya és leendő gazdája találkozását és egymásra találását, a cselekményben nyomon követhetjük, hogyan küzdik le barátaikkal együtt a nehézségeket és válnak valódi, összetartó, profi mentőcsapattá. A film felépítése keretes történet, amelyben egy fiatal anyuka mesekönyvből olvassa fel kislányának Mancs kalandos életét. A könyv illusztrációi életre kelnek, a szereplők megelevenednek, kibontakozik a feledhetetlen történet: hogyan válik egy árva kiskutyából és szerető gazdájából a brassói földrengésben embereket mentő hős csapat.
A mesét hallgató kislány beleképzeli magát Mancs történetébe, érzelmei átszínezik eseményeket, de a nézők Mancs bőrébe is belebújhatnak, így a sztori a vásznon a gyerek és a kutya képzelete, érzékelései szerint alakul. A kellékek, a perspektívák, a színek stilizáltak, a film játszik a dimenziókkal, a tárgyak óriásira nőnek, vagy kicsire törpülnek, félelmetessé vagy vonzóvá válnak, attól függően, hogy Böbe és Mancs érzelmei mit diktálnak.
A valóságtól eltérő látásmód érvényesülésének kiváló eszköze az animáció, amely a játékfilmet kiegészítve jelenik meg a vásznon. A film látványvilága Banovits Tamás díszlettervező és Igor Lazin animációs szakember együttműködésének eredménye. A Mancs a játékfilm és a rajzfilm különleges ötvözete, amely kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgöz és ámulatba ejt.

"Nagy kihívást jelentett megtalálni a gyerekek, a szülők, a nagyszülő közös nyelvét, hogy a Mancs történetében és képi világában egyaránt izgalmas legyen minden korosztálynak. A film a realitásban játszódik, de időnként animációra vált, a gyerekek könnyedén ugrálnak a két világ között, a felnőtteknek pedig izgalmas élmény. A film legfontosabb üzenete, mindannyiunk rejtett vágya, ami bármelyikünkkel, bármikor megtörténhet: hőssé válni a mindennapokban. A Mancs a hétköznapi emberben élő gyermeki vágyat viszi a vászonra: a barátság, az összefogás, a hűség, és a kitartás nagy tettekhez vezethetnek." (Pejó Róbert)

A meseszerű történet bővelkedik izgalmakban, Mancs és gazdája csodálatos kalandjai lebilincselik a nézőt, a sztori vége pedig érdekes fordulattal zárul. A Mancs a szeretet, a becsület, a bátorság, az elhivatottság és az összetartozás filmje, amelynek többrétegű üzenetében az életmentés nemcsak fizikai, hanem lelki dimenzióban is megjelenik.
A Mancs forgatókönyvírója Szy Katalin és Pejó Róbert, operatőre Szatmári Péter, zeneszerzője Márkos Albert, vágója Roszik Gergely.
A Mancs forgatása tavaly nyáron zajlott Budapesten és környékén. A film költségvetése 375 millió forint, az Új Budapest Filmstúdió produkciójában készült, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a TV2 közreműködésével, forgalmazója az A Company Hungary.
Mancs - színes, magyar játékfilm. Bemutató: 2015. január 29.
Január 29-től a Mancs országszerte látható a magyar mozikban.