Értéket teremteni, szórakoztatva

Kihirdették a Budapesti Nyári Fesztivál 2015. évi programját.

A rendkívül komplex és sokrétű kínálatnak köszönhető, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál minden programjával többet nyújt egy egyszerű élménynél - hangsúlyozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján, melyen bemutatták Budapest két nyári színházának programjait. A főváros önmagában is egy izgalmas, sok lehetőséget rejtő város, ami a nyári időszakban – köszönhetően a Budapesti Nyári Fesztiválnak is – még hatványozottabban igaz.

A nyár 12 hete alatt olyan sok és sokrétű kulturális élményben lehet részünk, hogy aki az ilyen jellegű kikapcsolódást keresi, annak nem is érdemes kimozdulnia a városból – mondta a tájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a Budapesti Nyári Fesztivál nemcsak szórakoztat, hanem értéket is teremt, miközben sokszínűségével és kifinomultságával el is kápráztat.

Tavaly 9,5 millió vendég látogatta meg Magyarország turisztikai látványosságait, ami nagyon jó eredmény volt a korábbi évekhez képest, és még ehhez képest is 10%-os bővülés volt tapasztalható az idei első negyedévben - tájékoztatott Ruszinkó Ádám, hozzátéve: ebben a növekedésben komoly szerepe volt a budapesti fesztiváloknak, köztük a Budapesti Nyári Fesztiválnak is. A turizmusért felelős helyettes államtitkár rendkívül jó és példamutató kezdeményezésnek tartja az Aludjon Budapesten színházjeggyel! programot, melynek keretében idén már mind a szállás, mind pedig a színházjegy fizethető SZÉP kártyával, még komplexebbé téve ezzel a befogadható élményeket.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél sokszínűbb és sokrétűbb programkínálatot állítsunk össze, megszólítva ezzel minél több korosztályt és a legkülönfélébb érdeklődési körű embereket – szögezte le Bán Teodóra fesztiváligazgató. Rámutatott arra, hogy ez a törekvés az idei Budapesti Nyári Fesztivál programján is tetten érhető: június 12. és augusztus 31. között öt helyszínen több mint száz programból választhat a közönség, melyek között megtalálhatóak lesznek színházi bemutatók, opera előadások, koncertek a legváltozatosabb összetételben, a gyermekelőadások és kiállítások mellett. Idén első alkalommal megszervezik A muzsika hangja elnevezésű zenés színházi nyári tábort a Városmajorban gyermekeknek, ezzel segítve elő a fiatal generációk képzését. Bán Teodóra elmondása szerint mindig keresik azokat a találkozási pontokat, melyekkel nagyobb évfordulókhoz tudnak kapcsolódni. „Így lesz ez idén is: Dante születésének 750. évfordulójához kapcsolódunk a Margitszigeti Szabadtéri Színpad június 12-ei nyitókoncertjével (Nemzeti Filharmonikus Zenekar: Liszt és Dante) és Szőke Gábor Miklós szobrászművész Dante-kutyáinak installációival a Víztoronynál, Carl Orff születésének 120. évfordulóját pedig július 10-én fogjuk megünnepelni a Catulli Carmina & Carmina Burana táncjátékkal – sorolta az ügyvezető, hozzátéve: ugyancsak különleges esemény lesz Edward Maya pop-szimfonik show-jának június 26-ai világpremiere.

A Budapesti Nyári Fesztivál folytatja a Magyar Állami Operaházzal való szoros együttműködést, melynek keretében a Goldmark-évforduló kapcsán bemutatják a Sába királynője monumentális operát július 3-án, valamint a Toscát augusztus 7-én két külföldi sztárénekes, a francia mezzoszoprán, Béatrice Uria-Monzon és Giancarlo Monsalve chilei tenor főszereplésével. Győrből érkezik a Jézus Krisztus szupersztár július 17-én, július 23-án pedig francia filmzenékkel folytatódik a népszerű filmzene-koncert sorozat, amelyben Edith Piaf születésének 100. évfordulójáról is megemlékezünk” – sorolta a programokat Bán Teodóra. Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet a Virtuózok nagykoncertjével ünneplik meg a Margitszigeten. A Városmajori Szabadtéri Színpad nyitóeseménye a Zilahy Lajos regényéből készülő Halálos tavasz című előadás bemutatója lesz június 13-án, majd a színház ismételten megrendezi a Városmajori Színházi Szemlét, melynek versenyprogramjában hét előadás látható a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató produkcióiból. Számtalan koncert közül válogathat a közönség (Firkin, Swing à la Django, Pátkai Rozina, Palya Bea, Fugato Orchestra & Tompos Kátya, Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, David Yengibarian Trió, Budapest Bár stb.), valamint igényes gyerekprogramokon szórakozhatnak a legkisebbek is. A két színpad együttesen igazán teljes programokat kínál: műfaji sokszínűség, különleges helyszínek, színházi hajójárat, Jazzy Tower-koncertek, gyönyörű környezet – mutatott rá Bán Teodóra, hozzátéve, hogy ettől lesz a Budapesti Nyári Fesztivál több, mint egyszerű élmény mindazok számára, akik jegyet váltanak a programokra.

Hirdetés