Toronymagasan vezet a magyar sajt a Nemzetek Sajtversenyén

Hamarosan véget ér a Nemzetek Sajtversenye, és úgy tűnik: a magyar sajtnak nincsen párja!

Augusztus végén indult útjára a III. Nemzetek Sajtversenye, ahol egy barátságos összecsapás keretében keresik a legfinomabb sajtot. A 17 versenyző között szerepel Magyarország is, méghozzá nem akármilyen eredménnyel: a második helyezettet dupla ponttal veri a Magyaralmási Tejüzem Pater elnevezésű különlegessége.

„Számunka is meglepő volt, hogy a magyar sajt ennyire elhúz a mezőnytől: azt sejtettük, hogy a magyarok szívesen szavaznak a hazai termékre, de hogy ilyen sikeres lesz a Pater, azt mi sem gondoltuk volna. Ez is megmutatja, hogy hazánk egyre kiválóbb helyet tudhat magáénak Európa sajtkészítői között, hiszen a hazai termék nem csak felveszi a versenyt a francia, görög vagy spanyol vetélytársakkal, de jóval meg is előzi őket. A sikere annak is betudható, hogy idén egy olyan sajt képviseli Magyarországot, ami mind ízben, mind megjelenésben hasonlít a nemzetközileg elismert márkákhoz” – mesélte Gábossy Ádám, a rendező SZEGA Foods Kft. ügyvezetője.

És hogy pontosan milyen is a magyar sajt?
„A Pater három dolognak köszönheti különlegességét. Először is a kiváló minőségű tejnek, amelyet hazánkban egyedülálló módon, 12 órán belül feldolgozunk. A második ismertetője a technikai művelet, amelynek köszönhetően a sajtot baktériumokkal látjuk el. Míg a hagyományos mozzarella sajtban 1, a trappistában 4, a pannónia sajtban is 4-5 féle baktérium található meg, addig a Praterben ennek a sokszorosa. Ezek összeválogatása nagyon hosszú ideig tartott, de ennek köszönheti különleges ízvilágát. Az utolsó és talán legérdekesebb tulajdonsága az érlelés módja: míg hazánkban a legtöbb sajtot fóliában érlelik, addig a Prater megfelelő páratartalom mellett a szabad levegőn érik minimum 6 hétig, de inkább több hónapig. Ezután kerül rá egy ehető fólia, melynek köszönhetően az érés tovább folytatódik: akár egy évig is érlelhetjük otthon. Ennek a három tulajdonságának köszönhetően készült el ez a kiváló sajt, és bár tudtuk, hogy a magyar fogyasztók melyik termékeket szeretik, az számunkra is igazi meglepetés, hogy 17 kiválósajt közül a legtöbben a Paterre tették le a voksukat” – mesélte Bognár Gábor, a Magyaralmási Tejüzem sajtkészítője.

A verseny azonban még nem fejeződött be: a sajtok szerelmesei vasárnapig adhatják le voksukat kedvencükre. A Nemzetek Sajtversenye a Budavári Borfesztiválon fejeződik majd be, ahol az ünnepélyes díjátadó mellett tiszteletüket teszik a versenyző országok nagykövetei, a Premontrei Apátság papja pedig felszenteli a Pater sajtot.

Hirdetés