Megemlékezések Radics Béláról

Csepelen és Óbudán is zenéjével emlékeznek Radics Bélára.

A zene ünnep. Sokan úgy tartják, egy eltávozott művész halálának napját nem illik ünnepelni. Igazuk van. Ünnepelni nem, de emlékezni illik, szabad, sőt kell! Másképp az itt maradottak számára a művész tényleg meghal. Hogy ne így legyen, egy eltávozott muzsikusra - aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar rhythm and blues terjesztésében - zenével illik, sőt kell emlékezni.

Harminchárom esztendeje távozott az élők sorából minden idők egyik legkiválóbb magyar gitárosa.  Az elmúlt több mint három évtizedben számtalan koncerttel és rendezvénnyel idézték fel Radics Béla emlékét – saját, illetve példaképeinek szerzeményeivel egyaránt. Idén két helyszínen is rendeznek emlékkoncertet, valamint a nevével fémjelezett Emléktársaság (új elnevezése: RB – Rockzenészek Érdekvédelmi Emléktársasága) halála napján koszorúzással is tiszteleg Csepel posztumusz díszpolgára előtt.

Épp október 18-án lesz harminchárom esztendeje annak, hogy minden idők egyik legjobb magyar gitárosa, Radics Béla visszaadta lelkét teremtőjének. Azóta számtalan kisebb-nagyobb koncerttel, rendezvénnyel tisztelegtek emléke előtt, s úgy tűnik az egykori rajongóknak, az újabb kori követőknek, sőt, a fiatalabb nemzedék képviselőinek is, természetes igénye marad a fiatalon elhunyt zenész emlékének ápolása. Idén különböző szervezetek, személyek, rendezvénysorozattal róják le tiszteletüket. 

2015. október 10-én a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban az RB Emlékzenekar a Rockblock, valamint a Tűzkerék xT idézte fel a hőskort a Kapitányt, a korszak legjobb dalaival. Ismert, Radics Béla 2012 óta posztumusz Csepel díszpolgára, s több szálon kötődik a Radnóti Miklós Művelődési Házhoz; így a rendezvényen “Radics Béla a Radnótiban” címmel időszaki fotókiállítás is megtekinthető.

Október 16-án, Észak-Pest után az óbudai Glob Royal Klubban rendeznek Radics Béla emlékműsort (Bp. III. Csemete u. 5.). Az est házigazdája Török Ádám, aki amellett, hogy a Mini együttes frontembere, Béla korai zenésztársa, barátja is volt. A koncert főszereplője ezúttal is az esztergomi Tűzkerék xT, aki immár huszonöt éve gondozza Radics Béla zenei örökségét. A zenekarral meglepetésvendégek is színpadra lépnek. Az óbudai klub egyébként kéthavonta ad otthont majd a neves csapatnak, ahol a Kapitány szerzeményein túl a kortárs példaképek emblematikus dalai is feldübörögnek.

Október 17-én, szombaton délelőtt 11 órakor a Radics Béla – Rockzenészek Érdekvédelmi Emléktársasága (volt Radics Béla RB. Emléktársaság) koszorút helyez el a XIII. ker. Gyöngyösi u. 47. sz. alatti, egykori lakóhelyének házfalán. Az emléktábla koszorúzást követően a gitárkirály hívei a közelben felállított szobornál is leróhatják tiszteletüket.