2018. július 18. - szerda

Életek a webkamerák árnyékában

Kinyomtatom...
LogIn plakát

Október 29-én érkezik a LogIn a mozikba.

Életszerűen és érthetően a webes ismerkedés árnyoldalairól – ez a LogIn, Barnóczky Ákos legújabb nagyjátékfilmje, amely hosszas várakozás után, október 29-étől kerül a hazai mozikba. Több időbe telt a kutatómunka, mint a forgatókönyv megírása. Barnóczky Ákos író-rendező 10 évvel a Majka főszereplésével készült Szőke Kóla után készített újabb filmet.

A LogIn sajtóvetítésén Barnóczky elmondta, az alkotást alapos gyűjtőmunka előzte meg, ennek köszönhetően a film olyannyira életszagú, hogy bárki könnyedén azonosulni tud vele. „Mindig is érdekelt, hogy vajon a régi korok karaktereit kik képviselik ma a világunkban. Olyan történetet vittem filmvászonra, ahol az embereken, szereplőkön van a hangsúly, és amely az érzelmeken keresztül fog meg. Az internet mindent felerősít, a jó és a rossz tulajdonságainkat, sőt még az érzelmeinket is. Szerettem volna megmutatni, hogyan működik a manipuláció egy olyan felgyorsult világban, mint a miénk, és ezen belül is az érdekelt elsősorban, hogy ki az, aki ennek az áldozatává válik, és ki az, aki végül megússza” – mesélte Barnóczky Ákos, a rendező.

Parti Nóra, a film egyik főszereplője magánéletben nem egy nagy internetguru, de saját bevallása szerint éppen ezért szeretett bele a forgatókönyvbe. A színésznő a film készültéig a chatet sem próbálta ki, a közösségi média világával pedig csak gyerekei kedvéért ismerkedne meg.
És vajon mennyire tudott belesimulni saját karakterébe a főszereplő, Parti Nóra?
„Janka karaktere nagyon sokban hasonlít rám. Én is hadilábon állok az internettel, sőt azelőtt soha életemben nem chateltem és az e-mial fiókom is csak munkaügyek miatt él. A közösségi médiát talán akkor kezdem el használni, ha a gyerekeim szükségét érzik – jelentette ki a színésznő. – Én az a „régi típus” vagyok, telefonálok és személyesen találkozom azokkal, akik fontosak nekem. Természetesen kétségtelen, hogy az internet egy remek terepe lehet az ismerkedésnek, de nem feledkezhetünk meg a benne rejlő veszélyekről sem. Ez a másik, ami miatt nagyon megfogott a film. Olyan messzire mondjuk nem mennék el, mint a filmbéli karakterek, de ha a gyerekeim és szeretteim biztonságáról van szó, én is a végsőkig küzdenék” – mondta el Parti Nóra.

A LogIn tulajdonképpen a virtuális társadalom levélregénye, amely az egyedi, webkamerás felvételeket idéző operatőri látásmóddal is különleges moziélményt nyújt. A rendező elmondta a film csak a kamera előtti történéseket mutatja meg konkrétan, de hogy mi zajlik közben és a háttérben, ahhoz a nézőnek saját tapasztalatait és képzeletét kell behívnia. A teljes történet megértése így a személyes élményekkel, gondolatokkal bontakozik ki, a néző pedig közben óhatatlanul is a sztori részévé válik.

A LogIn című új magyar játékfilm Barnóczky Ákos, a Szőke kóla rendezőjének legújabb mozija, a hírhedt francia levélregény, a Veszedelmes viszonyok egy különleges stílusú magyar filmes adaptációja. A történet azonban nagyon is mai: a virtuális világban játszódik, ahol egy társkereső oldalon folytatott szerepjáték végül gyilkosságba torkollik. A filmet Gáspár Kata, Parti Nóra, Pál András és Tálos József főszereplésével, Árpa Attila meglepetés jelenetével október 29-én mutatják be a nagyközönségnek.

Az internet, az online társkeresés és a webkamerák adta számtalan izgalmat és csábító lehetőséget nyújtó világában könnyen áldozattá is válhatunk. A LogIn rávilágít arra is, hogy milyen természetű veszélyek leselkednek az világhálót nem igazán értő módon használó, naiv társkeresőkre. Intrika, csalás, csábítás, bosszúvágy - régen és most is ezek a szerelmi viszonyok mozgatórugói. A film tulajdonképpen a virtuális társadalom levélregénye. Az eredeti mű kemény társadalomkritikának számított a maga korában, a francia forradalom után be is tiltották jó pár évtizedre. A hazai, erotikus jelenetektől sem mentes változat történései szerint Janka, párja halála után bejelentkezik a férj által használt randiportálra. Itt egymásra találnak Tamással, akinek a lánya szerelmi bánatában lett öngyilkos. Bár a randizásban és internetes ismerkedésben mindketten elég amatőrök, elhatározzák, hogy megkeresik és kicsinálják a szeretteiket elcsábító két profit. Az érzelmek azonban felborítják a gondosan előkészített tervet, és a játék végén már senki sem tudja, kivel is van valójában.

A filmet az OTT-ONE filmforgalmazó október 29-étől hozza a hazai mozikba. Az alkotás egyébként a nemzetközi érdeklődést is felkeltette, áprilisban bemutatták Észak-Amerikában a NOVA Fesztiválon, Oroszországban novemberben kerül a mozikba, de a filmjogokat India és Dél-Korea is megvásárolta.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

Díjátadó

Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmjét díjazta a zsűri szombat este Karlovy Vary nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján.