Életek a webkamerák árnyékában

Október 29-én érkezik a LogIn a mozikba.

Életszerűen és érthetően a webes ismerkedés árnyoldalairól – ez a LogIn, Barnóczky Ákos legújabb nagyjátékfilmje, amely hosszas várakozás után, október 29-étől kerül a hazai mozikba. Több időbe telt a kutatómunka, mint a forgatókönyv megírása. Barnóczky Ákos író-rendező 10 évvel a Majka főszereplésével készült Szőke Kóla után készített újabb filmet.

A LogIn sajtóvetítésén Barnóczky elmondta, az alkotást alapos gyűjtőmunka előzte meg, ennek köszönhetően a film olyannyira életszagú, hogy bárki könnyedén azonosulni tud vele. „Mindig is érdekelt, hogy vajon a régi korok karaktereit kik képviselik ma a világunkban. Olyan történetet vittem filmvászonra, ahol az embereken, szereplőkön van a hangsúly, és amely az érzelmeken keresztül fog meg. Az internet mindent felerősít, a jó és a rossz tulajdonságainkat, sőt még az érzelmeinket is. Szerettem volna megmutatni, hogyan működik a manipuláció egy olyan felgyorsult világban, mint a miénk, és ezen belül is az érdekelt elsősorban, hogy ki az, aki ennek az áldozatává válik, és ki az, aki végül megússza” – mesélte Barnóczky Ákos, a rendező.

Parti Nóra, a film egyik főszereplője magánéletben nem egy nagy internetguru, de saját bevallása szerint éppen ezért szeretett bele a forgatókönyvbe. A színésznő a film készültéig a chatet sem próbálta ki, a közösségi média világával pedig csak gyerekei kedvéért ismerkedne meg.
És vajon mennyire tudott belesimulni saját karakterébe a főszereplő, Parti Nóra?
„Janka karaktere nagyon sokban hasonlít rám. Én is hadilábon állok az internettel, sőt azelőtt soha életemben nem chateltem és az e-mial fiókom is csak munkaügyek miatt él. A közösségi médiát talán akkor kezdem el használni, ha a gyerekeim szükségét érzik – jelentette ki a színésznő. – Én az a „régi típus” vagyok, telefonálok és személyesen találkozom azokkal, akik fontosak nekem. Természetesen kétségtelen, hogy az internet egy remek terepe lehet az ismerkedésnek, de nem feledkezhetünk meg a benne rejlő veszélyekről sem. Ez a másik, ami miatt nagyon megfogott a film. Olyan messzire mondjuk nem mennék el, mint a filmbéli karakterek, de ha a gyerekeim és szeretteim biztonságáról van szó, én is a végsőkig küzdenék” – mondta el Parti Nóra.

A LogIn tulajdonképpen a virtuális társadalom levélregénye, amely az egyedi, webkamerás felvételeket idéző operatőri látásmóddal is különleges moziélményt nyújt. A rendező elmondta a film csak a kamera előtti történéseket mutatja meg konkrétan, de hogy mi zajlik közben és a háttérben, ahhoz a nézőnek saját tapasztalatait és képzeletét kell behívnia. A teljes történet megértése így a személyes élményekkel, gondolatokkal bontakozik ki, a néző pedig közben óhatatlanul is a sztori részévé válik.

A LogIn című új magyar játékfilm Barnóczky Ákos, a Szőke kóla rendezőjének legújabb mozija, a hírhedt francia levélregény, a Veszedelmes viszonyok egy különleges stílusú magyar filmes adaptációja. A történet azonban nagyon is mai: a virtuális világban játszódik, ahol egy társkereső oldalon folytatott szerepjáték végül gyilkosságba torkollik. A filmet Gáspár Kata, Parti Nóra, Pál András és Tálos József főszereplésével, Árpa Attila meglepetés jelenetével október 29-én mutatják be a nagyközönségnek.

Az internet, az online társkeresés és a webkamerák adta számtalan izgalmat és csábító lehetőséget nyújtó világában könnyen áldozattá is válhatunk. A LogIn rávilágít arra is, hogy milyen természetű veszélyek leselkednek az világhálót nem igazán értő módon használó, naiv társkeresőkre. Intrika, csalás, csábítás, bosszúvágy - régen és most is ezek a szerelmi viszonyok mozgatórugói. A film tulajdonképpen a virtuális társadalom levélregénye. Az eredeti mű kemény társadalomkritikának számított a maga korában, a francia forradalom után be is tiltották jó pár évtizedre. A hazai, erotikus jelenetektől sem mentes változat történései szerint Janka, párja halála után bejelentkezik a férj által használt randiportálra. Itt egymásra találnak Tamással, akinek a lánya szerelmi bánatában lett öngyilkos. Bár a randizásban és internetes ismerkedésben mindketten elég amatőrök, elhatározzák, hogy megkeresik és kicsinálják a szeretteiket elcsábító két profit. Az érzelmek azonban felborítják a gondosan előkészített tervet, és a játék végén már senki sem tudja, kivel is van valójában.

A filmet az OTT-ONE filmforgalmazó október 29-étől hozza a hazai mozikba. Az alkotás egyébként a nemzetközi érdeklődést is felkeltette, áprilisban bemutatták Észak-Amerikában a NOVA Fesztiválon, Oroszországban novemberben kerül a mozikba, de a filmjogokat India és Dél-Korea is megvásárolta.