A Dél-balatoni Borút Egyesület nagyszabású újbor-bemutatót tartott

Negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját.

A kéthelyi Kristinus Borbirtokon a régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát. A rendezvény célja egyrészről az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére és a régió borainak kiváló minőségére, másrészről, hogy a balatoni „borszezon” meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozza. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a gasztroturizmusban már megszokott nyári szezon mellett pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak az érdeklődők számára. 

A Balaton déli partjának nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Sajnos azonban még mindig akad jó néhány olyan balatoni vendéglátóhely, ahol más borrégiók borait részesítik előnyben, noha a dél-balatoni borok minősége és elismertsége méltán okot adna arra, hogy a Balaton borait népszerűsítsék.

„Az elv, hogy „balatoni bor kerüljön a balatoni poharakba” természetesen nem zárja ki más borrégiók borainak promotálását, de úgy véljük, hogy rendkívüli adottságainkat és lehetőségeinket ki kell használni. A dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerésekkel büszkélkednek, ezért fontos – ennek kiaknázása egyébként a Dél-Balatonon tapasztalható összefogás révén már sikerrel kezdetét vette –, hogy ezt ne csak külföldön vagy a fővárosban, hanem a Balatonon is figyelembe vegyük és méltassuk” – nyilatkozta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

„Rengeteg lehetőség rejlik a dél-balatoni régióban, amelyek nemcsak nyári programokat biztosítanak a kikapcsolódni vágyóknak, hanem kiváló időtöltést tesznek lehetővé a téli időszakban is a pihenni vágyók számára is, így akár a horgászoknak, túrázóknak, vadászoknak vagy a gasztronómia kedvelőinek” – folytatta a gondolatmenetet Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke, és hozzátette: „Túlzás nélkül elmondható, hogy a Balaton régió több, mint kivételes helyzetben van, hisz fekvése, adottságai és elhivatottsága révén olyan szolgáltatáspalettát kínál – és itt nemcsak borokról, gasztronómiáról, hanem szabadidős programokról, pihenési lehetőségekről is beszélhetünk –, amelyek minőséget nyújtanak a helyben élőknek és a hozzánk látogatók számára egyaránt."

Florian Zaruba, a rendezvénynek helyet biztosító dél-balatoni Kristinus Borbirtok ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a korábban Ax&Ax márkanéven működő kéthelyi borászat is elkötelezett az összefogás mellett, és Dél-Balaton egyik exkluzív helyszíneként a jövőben is a régió ismertségének növelésében kíván szerepet vállalni.

A rendezvényen bemutatkozott pincészetek:
Bujdosó Pincészet • Buzás Szőlőbirtok • Dézsma Pince • Fáncsi-hegyi Pince • Garamvári Szőlőbirtok • Gutman Borpince • Hujber Pince • Katona Borház • Kislaki Bormanufaktúra • Koltai Pince • Kristinus Borbirtok • Országh Pince • Pócz Pincészet • Podmaniczky Pincészet • Rádpuszta Szőlőbirtok • Várszegi Pincészet • Veszprémi Pince.

A Dél-balatoni Borút Egyesület
A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek a Dél-Balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson – pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben – várják a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat egész évben.