Gasztroélmény a karácsonyi vásári forgatagban

Adventi Ünnep a Bazilikánál forró koktélok, burgervariációk, barbecuse húsok és mézbezárt gyümölcsök kíséretében.

A Zrínyi utcába a legnépszerűbb hazai street foodosok hozták el a hagyományos magyar konyha és a nagyvilág ízeit Amerikától Olaszországig, Mexikótól a Balkánig. Mindezt gőzölgő koktélok, fűszeres forralt borok, megbolondított forró csokoládék kíséretében. És, hogy az élmény teljes legyen desszertnek ünnepi mázba öltöztetett fánkok, édes rétesek és piték, marcipánkülönlegességek, valamint mézbezárt gyümölcsök közül is válogathatnak. Hétvégente pedig újdonság a halpiac, ahol akár be is szerezhetik az ünnepi menühöz valókat, de kóstolhatnak is halételeket a halászlétől a helyben füstölt lazacig.

Érdemes végigkóstolni az Adventi street food kínálatát a Zírinyi utcában. Az adagok akkorák, hogy akár osztozkodni is lehet rajta, így több hely ízeit ki lehet próbálni. Bemelegítésnek egy finom italt javaslunk. A finnek kedvenc vodkája, a Finlandia hozta el először a vásárra gőzölgő forró koktéljait izgalmas ízvariációkkal. A forró gyümölcsteát gyümölcskompóttal és különféle ízű vodkákkal bélelik, például erdei gyümölcsök mangó ízű vodkával, vagy a fahéjas szilvát meggyes vodkával párosítva. Az adventi vásárok hangulatát idézve 5 forró ital debütált november utolsó hétvégéjén a Zwack Háztól is. Az Unicum szilvás forralt bor és Szilva latte, a Fütyülős csokis mogyoróval készült forró csoki, a Portorico tea és a Hubertus erdei puncs mind megkóstolható a vásárban.

Kreatív ételek street foodra hangolva. Ezután már jókedvűen indulhat a gasztrotúra is, ahol a klasszikus street food fogások, a hamburger, a hot-dog és a szendvicsek egyedi és meglepő változatait is kipróbálhatják. A ZingBurger a tőle megszokott minőségben kínálja finom házi buciban az Angus marhahúst vagy libamájat finom roppanós hagymakarikákkal. A Reinpoldʼs KOLBice isteni gőzölgő sajtszósszal tálalja többféle ízesítésű minikolbászait, saját ötletből született, kívül ropogós, belül puha tölcsér alakú kenyérben, amit ma már Európa szerte levédettek. Termékpalettájuk a piaci igényeknek megfelelően folyamatosan bővül: kapható már a nagy népszerűségnek örvendő Gluténmentes KOLBice, Fitness KOLBice, Vega KOLBice vagy a napokban bemutatott és hamarosan kapható újdonság, a KOLB-dog. A Paneer rántott sajtburgerei baconos, jalapenos és cheddaros változatban is készülnek, többek között céklasaláta vagy majonézes káposztasaláta ágyon, de termékei között a laktózérzékenyek is megtalálják kedvencüket. A MexKitchen a legkedveltebb mexikói ételeket kínálja, van burrito, quesadilla, chimichanga, ez utóbbi sós és édes változatban is. Emellett minden nap más krémlevessel készülnek, amit egy főétel mellé rendelve kiadós menüt kapnak. A BefalóBill hosszú órákon át, lassú tűzön készült húsételeivel, a csirkétől, az oldalason és a sertéscombon át, karácsonyra pedig pulykából készítve, olyan különleges köretekkel tálalva, mint a Befaló bab gerslivel és kukoricával, a birsalmás csalamádé vagy a mustáros krumplisaláta, igazi amerikai ízvilágot varázsol ide. Az egyik legnépszerűbb szerb eredetű étel, a borjúhúsból készült pljeskavica sajttal, mangalicaszalonnával és tucana paprikával töltött változatát a Balaton Grillnél kóstolhatják meg. A téli étrend kedvelt alapanyaga sütőtök is meglepő formában köszön vissza a Gnocchi Furgon kínálatában sütőtökös pestóval, füstölt sajttal, rozmaringgal és pirított darált tökmaggal készült gnocchi formájában. De persze a megszokott hazai ízek sem maradhatnak el, a sült hurkák és kolbászok mellett a HunDog a magyar ízeket, alapanyagokat felhasználva alkotta meg a hunburgert, ami hagyományos vagy teljes kiőrlésű kifliben tálalt sült kolbász csalamádéval, musttárral és rozmaringos sült zöldségekkel. Újhullámos tócsnijukba pedig répát, vagy zellert is reszelnek, s tejföllel tálalva szeletelve is lehet belőle csipegetni.

Desszertek, édességek minden mennyiségben. S, ha már telítődtük a street food ételektől, jöhetnek a desszertek: ünnepi mázba öltöztetett – most mikulásos, később karácsonyos – fánkokat kínál a The Box csapata, a hagyományos fánkokat pedig a Tésztafeszítő Kisiparosnál kóstolhatják meg. Idei újdonságként a méz és a gyümölcs páratlan kombinációját kínálják az AMEI faházikójában. A mézbe zárt, fagyasztva szárított (liofilizált) gyümölcsöket teába, joghurtba vagy müzlibe keverve vagy süteménybe sütve, tökéletesen felidézik a gyümölcsök eredeti ízét.

Karácsonyi kávékülönlegességek. Frissítőként a Nespresso standján a karácsonyi ünnepek édes, fűszeres és kekszes illatát idéző, kiváló minőségű Grand Cru kávéőrleményeit kóstolhatják meg, melyek akárcsak a borok, egyedi aromaprofilllal rendelkeznek. A rendkívül széles kávéválasztékban mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt – legyen az egy erősen pörkölt espresso, egy virágos jegyekkel rendelkező hosszúkávé vagy egy lágy, koffeinmentes őrlemény.

Hétvégi halpiac: Az idei év újdonsága, hogy minden hétvégén, péntektől vasárnapig halpiac is várja a vásárlókat az Adventi Ünnepen a Bazilikánál. Hiszen a karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a halételek, melyekhez minden hozzávaló frissen beszerezhetnek itt. Vásárlás közben pedig kóstolhatnak is többek között halászlét, pisztrángot, keszeget, tenger gyümölcseit, vagy nyílt lángon sütött, füstölt lazacot majonézes krumplival és erdei gyümölcshússal.
Érdemes tehát a hétvégi családi ebédet a Bazilikához szervezni, és meghitt karácsonyi hangulatban kipróbálni a street food ízeit, a gasztronómiai kínálatot. Hétköznap pedig egy déli menüre, vagy munka utáni lazításra is jó helyszín Adventi Ünnep a Bazilikánál.