A magyar kultúra napja az esélyegyenlőség jegyében

Január 22-én, pénteken a Magyar Kultúra Napján különleges programmal szolgál a Fővárosi Nagycirkusz.

Demjén Natália artistaművész trapézon előadott hegedű kísérete mellett a Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai eléneklik a Himnuszt, majd a páholyban helyet foglalva, narráció segítségével teszik akadálymentessé a Fesztikon című előadás megismerését.
Az előadásra a további együttműködés reményében a Vakok Állami Intézete képviselőit is meghívták.

A program:
13:00 - 14:00 óra között a Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai találkoznak az artistákkal és megismerkednek a fellépők rekvizitjeivel.
14:00 órakor kezdődik az ünnepi műsor.
Ilyen még nem volt. Legyen Ön, az olvasónk is részese!

Fekete Péter:
„Tűnődések a magyar kultúra napja körül.

Mi, cirkuszi dolgozók és dolgoztatók arra törekszünk, hogy kivegyük a részünket a magyar kultúra ünnepéből cirkuszművészetünk ünnepélyes felmutatásával. Mióta már nem vita tárgya nálunk sem, hogy a cirkusz a művészeti megnyilvánulások egyik kupolás temploma, szent helye, azóta valamennyi produkciónk, született bár a világ bármely más, távoli táján, ugyanúgy a miénk addig az időszakig, amíg az illető mutatványt előadó művészek nálunk tartózkodnak, akár a saját mutatványunk.
A cirkusz összművészet, nem csak abból a szempontból, hogy a világ minden tájékáról érkeznek a művelői, de abból is, hogy minden nemzet hozzáteszi egy-egy produkcióhoz a maga tapasztalatát, fölfedezését, fejlesztő tudását. Amikor tehát a magyar kultúra napját ünnepeljük a Cirkuszban, a közös emberi kultúra napját is ünnepeljük egyben, magyarok, spanyolok, japánok, oroszok, románok, németek – sokféle náció tehát, amely egy-egy negyedévre óhatatlanul és kiirthatatlanul magyarrá válik közöttünk.
A magyarság kultúrája sokféle ág összefonódásával, összekapaszkodásával alakítható egész lombozattá. Mai, különlegesnek szánt és szerkesztett előadásunkban helyet kapnak azok a társművészetek is, amelyek néha észrevétlenül, máskor hangsúlyosan folynak bele a munkánkba, segítenek, egészítenek ki bennünket. Amennyiben a cirkusz nem csak, vagy nem feltétlenül bolondozás, mint tartotta magát ez a rossz hiedelem sokszor évszázadokon keresztül, úgy az értékteremtésben társa és érdekszövetségese az összes többi művészeti ágnak. Bízunk benne, hogy a mai este ezt fogja bizonyítani minden érdeklődő és résztvevő számára, hogy a társművészetek jól érzik magukat a cirkuszban, és a cirkusz és érzékeny szeretettel fogadja ezeket a társművészetet, ezeket a művésztársakat sokat látott falai között!”
(Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a MACIVA igazgatója)