#Bartók kiállítás a Ludwig Múzeumban

Bartók Béla születésének 135. évfordulója az emlékezés, a visszatekintés és az újrafelfedezés ideje.

A Bartók-emlékév alkalmából a Ludwig Múzeum által rendezett, és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen bemutatott nemzetközi kiállítása a kortárs képzőművészet eszközeivel fordul a bartóki örökség felé, elsősorban dialógust kezdeményez az életművel, a jelen felől kínálva belépést annak roppant jelentőségű hatástörténetébe.

Bartók zeneszerzői munkássága a mindennapi műveltség része, tudományos, zeneelméleti és gyűjtői tevékenysége az egyetemes kultúrát gazdagítja. Kultúrtörténeti jelentőségét, társadalmi beágyazottságát jól jelzik az elmúlt évtizedekben létrejött, rá reflektáló műalkotások.

A mostani kiállítás a Bartókról kialakult képet mint folyamatosan jelen lévő, átörökített kulturális toposzt bontja ki és értelmezi tovább. A neoavantgárd klasszikusai – Maurer Dóra, Konok Tamás, Lakner László, Pinczehelyi Sándor – mellett nagyrészt olyan friss művek láthatók a kiállításon, amelyeket a több mint harminc művész a képzőművészet, a tudomány és a zene metszéspontjában felvett konceptuális nézőpontból hozott létre. A művek többsége műfaji és technikai értelemben vegyes (hibrid) alkotás, ahogyan a kiállítás egészét is az újabb művészeti médiumok hangsúlyos használata jellemzi.

Az alkotók saját pozíciói a Bartókhoz kapcsolódó történeti, személyes, technikai, kulturális motívumok mentén tárulnak fel. Visszatérő motívum a zenei elemek átírása és megfeleltetése nyelvi vagy vizuális jeleknek, a kódok átfordítása, illetve behelyettesítése más rendszerekbe. Számos, szeriális logikára épülő, minimalizált vizuális jelekből és apró gesztusokból álló geometrikus-absztrakt alkotás képez le zenei struktúrákat, míg mások látszólag távolabbról csatlakoznak be Bartók hatástörténeti narratívájába. Jelentős számban kaptak helyet a látogató aktivitására alapozó munkák, amelyek az élmény közvetlenségével teszik a nézőt az alkotás résztvevőjévé.

Kiállító művészek:
Ádám Zsófia, Balogh Máté, Bálványos Levente, Jasmina Cibic, Cábi Ádám, Dorsánszki Adrienn, Farkas Dénes, Fodor Gyula, Gosztola Kitti, Gryllus Samu, Huszárik Zoltán – Tóth János, Kele Judit, Konok Tamás, Köves Éva, Lakner László, Maurer Dóra, Molnár Vera, M. Tóth Géza, Nagy Zsófia, Palotai Gábor, Pálinkás Bence György, Peternák Anna, Pinczehelyi Sándor, Piros Boróka – Horváth Balázs, Ravasz András, Révész László László, Masha Starec, Jozef Suchoza, Sugár János, Sülyi Péter, Szira Henrietta, Szirtes András, Sztruhár Zsuzsa, Tornyai Péter – Kertész Krisztián, Ágnes von Uray, Wéber Imre.
Kurátorok:
Bálványos Anna, Fabényi Julia, Készman József, Peternák Miklós, Szipőcs Krisztina

A válogatást változatos társművészeti programsorozat kíséri, bővebb információ a múzeum honlapján olvasható. A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként, a Bartók 135 emlékév keretében valósult meg.
Támogatók: EMMI, Müpa, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Bartók 135 emlékév, Osztrák Kulturális Fórum
Együttműködő partnerek: Müpa, C3 – Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Hermina Galéria Alkotócsoport.

Hirdetés