2018. június 24. - vasárnap

Hitler társadalomkritikája – Provokatív filmszatíra a mozikban

Kinyomtatom...
plakát

A magyar mozikban is bemutatják a Nézd, ki van itt című filmet, amely Timur Vermes azonos című, világsikerű könyve alapján készült.

A társadalomnak görbe tükröt tartó szatírában Adolf Hitler a 21. században találja magát, ahol hamar megtalálja a helyét és új karrierbe kezd a televízióban.
Vajon hogyan reagál a társadalom, a média és a német „utca embere” a menekültválság, az idegengyűlölet és a szélsőséges gondolatok térnyerése idején arra az abszurd szituációra, hogy Adolf Hitler újra köztünk jár, sőt médiahírességgé válik? Ilyen kérdéseket feszeget David Wnendt provokatív filmszatírája, amely a magyar származású Timur Vermes nagy vihart kavart, világszerte 41 országban – köztük hazánkban is – kiadott és több milliós példányszámban elkelt Nézd, ki van itt (Er ist wieder da) című bestsellere alapján készült.

A társadalomnak görbe tükröt tartó történetben Hitler Berlin közepén felébredve a 21. században találja magát és elámul, mi lett imádott Németországából. Béke, demokrácia, mindenütt külföldiek, az Oktoberfestből erkölcsi fertő lett, ráadásul a kancellár egy nő! A diktátor gyorsan magára vonja a média figyelmét és a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd – a televízióban. Rövid idő alatt ráérez a korszellemre egy gátlástalan világban, megismerkedik az internettel, elkezdi járni a városokat és hamar megtalálja a közös hangot az emberekkel. Nő a nézettség, gyűlnek a „lájkok” és Hitler meglátja ebben a lehetőségeket...

Timur Vermes szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ember ereiben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy világban, ahol sokszor a demagógia és a nézettségi adatok vezérlik a közéleti cselekvést. A film egy képtelennek tűnő történet szarkasztikus humorán keresztül közelít meg olyan aktuális témákat, mint a fokozódó idegengyűlölet, a migráció kérdései, a politikai pártok megítélése és a szélsőséges eszmék terjedése. Emellett egy aggasztó üzenetet fogalmaz meg: Hitler váratlanul népszerűnek tűnik az emberek körében. A százperces film igazán hátborzongató része ugyanis az a meglepő eredményeket mutató kísérlet, amikor az „életre kelt Hitler” a különböző városok utcáin szóba elegyedik a polgárokkal. A diktátorral ugyanis nemcsak szóba állnak és „szelfiznek” a járókelők, de sokan egyet is értenek, amit a rendező, David Wnendt így foglalt össze: „Számtalan meglátását ma is elfogadják, sokan osztják az általa képviselt értékeket. Úgy tűnik az emberek egyszerű megoldásokra vágynak, hogy valaki világosan megmondja nekik, milyen irányba kell menni, ki az ellenség és kik a felelősök.”

Az Oliver Masucci főszereplésével készült Nézd ki van itt több mint kétmillió nézőjével egyike volt a tavalyi év legnézettebb mozifilmjeinek Németországban, több nagy hollywoodi kasszasikert is megelőzve. 2016-ban elnyerte az Európai CIVIS Média Díjat, amelyet minden évben a migráció, integráció, rasszizmus és diszkrimináció témaköreit leghatásosabban ábrázoló filmeknek ítélnek oda.

Magyarországon limitált vetítéssorozatban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában látható, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Művész és Tabán Moziban, az ART+ Cinemában, valamint Debrecenben, Szolnokon, Szigetszentmiklóson, Szarvason, Balassagyarmaton, Nyergesújfalun és Balatonfüreden vetítik.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.