9. Koreai Filmfesztivál – Keveredj bele!

Itt a november és vele a koreai filmek ideje.

2016-ban már 9. alkalommal hozza el a Koreai Kulturális Központ a koreai filmek legjavát a magyar mozikba. Barátság és árulás, szerelem és szenvedély, könnyek a nevetéstől és a szívbe markoló fájdalomtól. A 2016. november 8. és 12. között megrendezésre kerülő filmfesztivál olyan érzelmek kavalkádját vonultatja fel, amelybe érdemes lesz belekeveredni!

A fesztivál öt napja alatt két-két órára újra szerelembe eshetünk, harcolhatunk az elnyomás ellen, lehetünk királynők és uralkodók; felfedezhetjük a mellettünk ülőben rejlő szépséget, felcsaphatunk vadásznak és csaló szépfiúnak is.

Nyitóelőadás 2016. november 8-án 18 órakor a Sugár Moziban. A királyi szabó című 127 perces alkotás több mint 1000, kézzel készült hanbokot (koreai tradicionális női öltözéket) vonultat fel, címéhez méltóan királyi pompában. A film Gongdzsin, egy fiatal, öntörvényű, korát megelőző ötletekkel rendelkező szabó munkásságát, és féltékenységből fakadó intrikákkal teli életét mutatja be. A számos közönségdíjat elnyert alkotás gyönyörű díszlettel és lenyűgöző beállításokkal szerzett világszerte új rajongókat a koreai filmnek.

20 kiemelkedő film vonul fel a programban.
Ahogyan 2014-től minden évben, most is emelik a filmfesztivál rangját a nagyvárosok vetítései: két napon át Debrecenben (Apolló Mozi), Szegeden (Belvárosi Mozi), és Pécsett is (Apolló Mozi Pécs) várják a koreai film rajongóit. És – ha nem is személyesen –, Park Chan-Wook is visszatér közénk, méghozzá legújabb filmjével, a Szobalánnyal (Agassi), amely 2016-ban a Cannes-i és Torontói Filmfesztivál versenyfilmjei között mutatkozott be, mint kosztümös erotikus thriller. Tekintettel az alkotás jelentőségére, és a film magyarországi forgalmazójával, a Mozinettel kialakított remek kapcsolatra, a Szobalány a 9. Koreai Filmfesztiválon négy alkalommal is szerepel: kétszer Budapesten, a Sugár moziban, egy-egy alkalommal pedig Debrecenben és Szegeden.

A 9. Koreai Filmfesztivál azonban nem csak a filmekről szól. A képsorokon keresztül mesél a koreai hétköznapokról, a szokásokról, a kultúráról, az ételekről. Bemutatja a koreai emberek szép és bizarr oldalát egyaránt. Így ajánlott azoknak is, akik már régóta foglalkoznak a koreai kultúrkörrel és azoknak is, akik még csak most kóstolnak bele.

Erre utal idei hívószavuk is: Keveredj bele! Ahogyan a „bibimbap”, amely felvillantja a koreai kulinária sokoldalúságát, a fesztivál is megannyi ízt kombinál, amelyek közül kiválaszthatjuk magunknak a leginkább megfelelőket, hogy aztán összekeverve egy teljesen új íz-, film- és kultúra világot kapjunk.
A 9. Koreai Filmfesztivál jegyei 500 forintért vásárolhatók meg a Sugár Mozi és a vidéki mozik pénztáraiban egyaránt.