2018. június 24. - vasárnap

2017-ben tovább folytatódnak a Royal Opera House közvetítései

Kinyomtatom...
jelenet

Január 31-én Verdi A trubadúr című operája mutatkozik be.

2017-ben Verdi-klasszikussal folytatódik a Royal Opera House évada. Verdi vérbeli olasz romantikus operája a forrongó 1850-es években született, története a 15. századi Spanyolország véres háborúkkal és babonás félelmekkel teli díszletei közt játszódik. A Maestro a művet egy meglehetősen fájdalmas és veszteségekkel teli korszakában írta – a mű komor hangulatát kritikusai is szóvá tették, és ő nem is tiltakozott. A szomorú hangulat ellenére a közönség lelkesen fogadta a művet: a négy felvonásból álló operát 1853. január 19-én, a római Teatro Apolloban állították először színpadra (maga Verdi is jelen volt az előadáson), a mű nagy sikerén felbuzdulva a következő év októberében Magyarországon, a Nemzeti Színházban is bemutatták.

David Bösch új produkciója a 2015/16-os évadban debütált a Royal Opera House-ban, sajátos atmoszférát teremtő, költői rendezése a szenvedélyes történetet a háború közegébe helyezi. A rendező a hóvihartól a felcsapó lángokig változatos díszletekkel és hangulatokkal reflektál a fordulatokban gazdag történetre, amelyben katonák és cigányok csapnak össze, két férfi halálos küzdelmet folytat ugyanazon nő szerelméért, és egy anya is felfedi szörnyű titkát.
Verdi ebben a művében is jellegzetes, mélyenszántó dallamokkal ábrázolja a lélek rezdüléseit, a szenvedélyes szerelmi duettek, tüzes és szívszaggató áriák és felkavaró kórusok hűen tükrözik a drámai történet során felcsapó érzelmeket. A komponista operái új éneklési módot teremtettek, énekesek egész sora nevelődött fel ezen az új stíluson, és jutott el a hírnévig.

A trubadúr élő közvetítése január 31-én 20.15-től látható a Pesti Vigadóban és a debreceni Apolló Filmszínházban, felvételről február 3-án a szolnoki Tiszapart és a kecskeméti Otthon moziban, február 5-én pedig ismét Budapesten, a Puskin moziban.

Az évad következő előadása Wayne McGregor kritikusok által is elismert balett triptichonja, a Virginia Woolf művei lesz, amelyet az írónő alkotásai inspiráltak, és amelynek élő közvetítése február 8-án látható majd a Pesti Vigadóban.
A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

További előadások:
2017. január 31. 20.15  – Debrecen, Apolló mozi (élő közvetítés)
2017. február 3. 19.00 – Szolnok, Tisza mozi
2017. február 3. 19.00  – Kecskemét, Otthon mozi
2017. február 5. 14.00 – Puskin mozi

Giuseppe Verdi: A trubadur(Il trovatore)
Karmester: Richard Farnes
Rendező: David Bösch
Leonora: Lianna Haroutounian
Manrico: Gregory Kunde
Ferrando: Alexander Tsymbalyuk
Azucena: Anita Rachvelishvili
Luna gróf: Vitaliy Bilyy
Ines: Francesca Chiejina
Ruiz: Samuel Sakker
Közreműködik a Royal Opera House zenekara és kórusa.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.