2018. június 19. - kedd

Virginia Woolf művei – a díjnyertes balett a Royal Opera House műsorán

Kinyomtatom...
jelenet

Február 8-án első alkalommal elevenedik meg a színpadon Wayne McGregor balett triptichonja, amelyet Virginia Woolf művei inspiráltak.

Virginia Woolf korszakalkotó irodalmi munkássága ihlette a többszörös díjnyertes, nemzetközileg is elismert brit koreográfus, Wayne McGregor három részes balettjét, amelyet kifejezetten a Royal Ballet társulata számára alkotott. Az 1970-ben született koreográfus mindig is úttörő szerepet játszott a balett világában, gyakran dolgozik együtt más művészeti ágak képviselőivel, például színészekkel. McGregor 2006 óta a Royal Ballet koreográfusa.  

Ebben a kritikusok által elismert darabban Woolf regényei közül három – a Mrs. Dalloway, az Orlando és A hullámok – került feldolgozásra. A darab hangulatát az írónő levelei, esszéi és naplóbejegyzései teszik még személyesebbé.
A Mrs. Dalloway Virginia Woolf első jelentős regénye. Noha a huszadik századi regény nagy angol kísérletezőjének tekintett írónőnek már 23 éves korától jelentek meg publikációi, a Mrs. Dalloway csak 1925-ben, Woolf 43 éves korában jelent meg. A regény egy középkorú asszony egy napjának történetét mutatja be, miközben múltjának eseményei, illetve a többi szereplőhöz fűződő jelenlegi és korábbi kapcsolatai is megjelennek. Az Orlando az írónő máig a kritikák kereszttüzében álló, legjelentősebb műve. Cselekménye – a férfiból nővé változó Orlando élete – majdnem 400 év alatt játszódik, minden időpontban realista módon körülhatárolt társadalmi-történelmi körülmények között. A hullámok Virginia Woolf hatodik regénye. 1931-ben jelent meg először, és nyomban a legvégletesebben ellentétes kritikai ítéletek kereszttüzébe került. Nem véletlenül, hiszen a mű a szerző legmerészebb (és éppen ezért legjellemzőbb) kísérlete a regényformával. A könyvnek hat szereplője van – hat belső monológot hallunk. Ezek a monológok olykor érintik egymást, egymáshoz szólnak, de jobbára egymás mellett haladnak – a mű egységét, folyamatát kontrasztjuk és váltakozásuk ritmusa teremti meg.
A darab koreográfiájához az elismert kortárs brit zeneszerző, Max Richter komponált zenét, amely egyedi módon vegyíti az szimfonikus zenei és az elektronikus zenei elemeket.

A Virginia Woolf művei élő közvetítése február 8-án 20.15-től látható a Pesti Vigadóban, felvételről pedig február 10-én a szolnoki Tiszapart moziban.
Az évad következő előadása Csajkovszkij örök érvényű klasszikusa, a Csipkerózsika lesz, amelyet élő közvetítésen február 28-án láthatunk majd a Pesti Vigadóban.
A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.
Virginia Woolf művei (balett)
Élő közvetítés: 2017. február 8., szerda, 20.15 – Pesti Vigadó
További előadások:
2017. február 10. 19.00 – Szolnok, Tisza mozi
Koreográfus: Wayne McGregor
Zeneszerző: Max Richter
Karmester: Koen Kessels
Közreműködő táncművészek: Alessandra Ferri, Sarah Lamb, Natalia Osipova, Akane Takada, Beatriz Stix-Brunell, Francesca Hayward, Federico Bonelli, Steven McRae, Edward Watson, Gary Avis, Tristan Dyer, Paul Kay, Eric Underwood, Matthew Ball
Közreműködik a Royal Opera House zenekara.
Vetítési idő: 2 óra 50 perc (két szünettel, 15 perces bevezetővel)
A Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.