All’Opera 2017

Az olasz opera legjava a mozivásznon.

A Közép- és kelet-európai régióban elsőként a budapesti Várkert Bazár csatlakozott a legnevesebb olasz operaházak előadásait élőben közvetítő All’Opera sorozathoz. Az évad következő előadása A tolvaj szarka Rossinitől, az olasz opera szentélyeként számon tartott milánói Scalából.

Az All’Opera exkluzív élő operaközvetítésekből álló sorozat, amely Itália legnevesebb operaházai, köztük a milánói Teatro alla Scala és a Firenzei Operaház produkcióit juttatja el világszerte a mozivásznakra. Az All’Opera 2017-es évadja klasszikus művek új felfogásban, modern rendezésben színre vitt produkcióit vonultatja fel a legkedveltebb zeneszerzőktől, Rossini (A tolvaj szarka), Verdi (Don Carlos) és Mozart (Szöktetés a szerájból). A produkciókat az operaházakban zajló előadás során 100 db speciális (HDR) kamerával és 50 db csúcsminőségű mikrofonnal rögzítik és speciális, nagy sebességű internetes rendszer segítségével továbbítják vetítési helyszínekre, akár több ezer km távolságra.

A világszínvonalú előadásokat Közép- és Kelet-Európában elsőként Budapesten, a Várkert Bazárban élvezheti a közönség, a színpadi produkciók moziközvetítéseiről és filmtörténeti klasszikusok újrabemutatásáról ismert Pannonia Entertainment forgalmazásában. Az operák eredeti (olasz, német) nyelven csendülnek fel, a vetítések angol felirattal követhetők. Az előadások szüneteiben – hasonlóan más neves intézményekhez, a londoni Royal Opera House-hoz vagy a New York-i Metropolitan Operához – rövid riportokkal, kulisszatitkokkal, értelmező szakértői interjúkkal színesítik az élő közvetítést.

Az évad következő előadása április 18-án Rossini A tolvaj szarka című operája a milánói Scalából, ahol a darab ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából exkluzív ünnepi előadást tartanak a világhírű Rossini-specialista Riccardo Chailly vezénylése mellett. A produkció rendezője Gabriele Salvatores, aki 1999-ben a Legjobb Külföldi Film Oscar-díját hozta el Mediterraneo című filmjével. A főbb szerepekben a fiatalabb generáció nemzetközi hírű énekesei tűnnek fel, mint Rosa Feola, Serena Malfi, Paolo Bordogna és Edgardo Rocha.
A Várkert Bazár és a Pannonia Entertainment együttműködésében megvalósuló budapesti All’Opera közvetítések célja, hogy a hazai közönségnek is elhozza az olasz operaházak világszínvonalú produkcióit, ezzel színesítve a Magyarországon is egyre népszerűbb operaközvetítések kínálatát. A közvetítésekre jegyek kaphatók a Várkert Bazár jegypénztárában és honlapján, valamint a jegy.hu-n.

2017. április 18. 20:00 - Gioachino Rossini: A tolvaj szarka
A milánói Scala új produkciója, ünnepi bemutató az opera ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából, olasz nyelven, angol felirattal
Karmester: Riccardo Chailly
Rendező: Gabriele Salvatores (Oscar-díjas filmrendező, Mediterraneo, 1999)
Főszereplők: Rosa Feola, Serena Malfi,  Teresa Iervolino, Paolo Bordogna,  Edgardo Rocha, Alex Esposito,  Michele Pertusi, Marko Mimica
“Fergeteges siker volt, az opera olyan lelkesedést váltott ki a nézőkből, hogy tömegesen álltak fel az emberek, hogy Rossinit ünnepeljék… Rossini már azelőtt elfáradt a hajlongásban mielőtt a közönség belefáradt a tapsolásba” írta Stendhal, aki szemtanúja volt az 1817-es ősbemutatónak a milánói Scalában.
Kétszáz évvel később, 2017. áprilisában a Scala ismét színre viszi az ünnepelt tragikomikus operát. Gabriele Salvatores, a Teatro dell’Elfo társalapítója és rendezője, az 1991-es Mediterraneo c. film Oscar díjasa rendező ezzel az előadással debütál a Scalában. A szereplők között az új generációs bel canto énekesek legjobbjait találjuk: a feltörekvő szoprán, Rosa Feola, Eduardo Rocha tenor, Alex Esposito és Paolo Bordogna basszusok, valamint Teresa Lervolino és Michele Pertusi alkotják az előadói gárdát.

Rossini operája egy szolgalány történetét meséli el, akit megvádolnak egy ezüst kanál ellopásával. Bíróság elé állítják, ahol bűne miatt halálra ítélik. A tragédia azonban komédiává fordul, amikor a kivégzés napján kiderül, hogy az igazi tolvaj egy szarka.