Orpheusz alászáll a Magyar Nemzeti Múzeumba

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi.

Egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. A táncelőadás a Magyar Nemzeti Múzeum Római kőtárában újabb jelentésrétegekkel bővül 2017. április 21-én 17 órától!

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni az Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában. Orpheusz ezúttal nem csak szimbolikusan megy le az alvilágba szerelme után.

A Magyar Nemzeti Múzeum mélyén kialakított Lapidáriumban a közönséggel együtt „száll alá”, hogy együtt járják meg a párral a poklok poklát. Szabó Júlia múzeumpedagógus és Szabó Ádám régész párbeszédén keresztül a a kövek kerülnek rivaldafénybe.  Az exkluzív tárlatvezetésen két olyan különleges sírkövet is felfednek, amelyen Orpheus mitológiai története bontakozik ki.
Koreográfia, tánc: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán
Zene: Gryllus Ábris
Látvány: Dömölky Dániel
Jelmez: Földi Petra
Producer: Pro Progressione
Tárlatvezetés: Szabó Júlia és Szabó Ádám
Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem, Lapidárium
Programjegy: 2500 Ft/fő