2017. november 18. - szombat

Verstetoválás-kollekcióval indul a „Viselj verset!” kampány a 88. Ünnepi Könyvhéten

Kinyomtatom...
Viola Szandra

A 88. Ünnepi Könyvhéten indul az országos „Viselj verset!” kampány.

Az ötletgazda, Viola Szandra költőnő már számtalan módját fedezte fel annak, hogyan lehet a figyelmet a kortárs költészetre irányítani; meglepő akciókkal, utcai performanszokkal, testverseléssel, verskarácsonyfa-díszekkel, versóriásplakátokkal stb. generált nagy érdeklődést a téma iránt. A kultúra megszállott harcosa ezúttal egyedi, ideiglenes tetováláskollekciót tervezett, melyet kortárs költők idézeteiből állított össze.

A Költé-szett kollekció az idei Könyvhéten debütál: a Testverselőként is ismert Viola Szandra szerint akár a testköltészet, az önkifejezés egyik módja is lehet az ideiglenes verstetoválás. Ezúttal azonban a „versbe öltözés” lehetőségét szeretné bárki számára elérhetővé tenni ezzel az egyszerűen használható technikával. Az Athenaeum Kiadó és Viola Szandra bíznak benne, hogy útjára indul egy új őrület, amelynek segítségével az olvasás, az irodalom, a műveltség ismét trendivé válhat.
A verstetoválás az a divatkellék, amelyben a költőiség maga a stílus. A lemosható verstetoválás egy olyan kiegészítő, amely, bár sokféle módon variálható, és gyakorlatilag ékszer helyett, vagy a „hagyományos” tetoválások alternatívájaként is viselhető. (Persze annyiban rokon lehet a tetoválás művészetével, hogy a költészet sem feltétlen fájdalom nélkül való.) A verstetoválás előnye, hogy nem ragad meg a külcsínnél, hanem frappáns idézettel jellemzi viselőjét. Henna helyett, versmandalaként is használhatjuk, kreatívan, akár felszabdalva is, kedvünk szerint elhelyezve bőrünkön a verssorokat.

„Az irodalom és a filozófia azok a dolgok, amik igazán megtörténtek velem, amik engem is „megtörténtté tettek”, a sok olvasásnak köszönhetően tudatosabban, érzelemgazdagabban élek, segít összetettebben érzékelni a tényeket, sőt újabb és újabb „dimenziókapukon” enged át. Korábban párszor, amikor sötét könyvtárszobákban ücsörögtem, elgondolkodtam, hogy valóban érdemes-e ennyi időt szentelnem a fiatalságomból arra, hogy tanuljak, elmélyüljek stb., ahelyett, hogy mondjuk buliznék… Most viszont azt látom, hogy érdemes volt kihagyni néhány bulit, és nemcsak azért, mert ez lett a szakmám, hanem azért is, mert az életminőségem az olvasottságommal egyenes arányban nőtt„ – mesél az olvasáshoz való viszonyáról a költőnő, és abban bízik, hogy az irodalom és a divat összekapcsolása a fiatalabb generációk számára is vonzóbbá teszi az irodalmat, „megnyitja az olvasás dimenziókapuit”.

Olyan kiváló költők kölcsönözték soraikat az ideiglenes verstetoválásokhoz, mint például Szabó T. Anna vagy Lackfi János, akik szintén rengeteget tesznek a költészet nyelvének megújulásáért, az olvasók figyelmének megragadásáért. Likó Marcell szövegei pedig életérzéseket sűrítenek össze és ötvözik a vers és a dalszöveg hagyományait. Viola Szandra és az Athenaeum Kiadó a gyerekekre is gondoltak, ezért Haász János Felnőtteknek nem című könyvéből is választottak idézetet. Az idézetek közt szerepel a híressé vált Verslavina néhány sora is. Reméljük, hogy maga a „Viselj verset!” kampány is egy költészet-cunamit indít el, akárcsak maga a Verslavina. És reméljük, hogy idén nyáron Magyarország jobban versesít!
A Verstetoválás-kollekció első darabjai megvásárolhatók a 88. Ünnepi Könyvhéten, az Athenaeum Kiadó pavilonjánál (4-es).

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál a Bethlen Téri Színházban.

Időpont: 
2017. november 16 - 2017. november 19
kamara.hu fesztivál, plakát

A világ legkiemelkedőbb kamarazenészei lépnek fel a zeneirodalom kedvelt darabjaival a kamara.hu fesztiválon. A november 16-19 között harmadik alkalommal megrendezett sorozat alapítója a Simon Izabella-Várjon Dénes zongoraművész-házaspár.

Időpont: 
2017. november 29 - 2017. december 3
Részlet a Zombillénium c. filmből

2017. november 29. és december 3. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino moziban nézheti meg a közönség az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait a világ minden tájáról. Idén 5 egészestés animáció és 30 rövidfilm lesz versenyben, köztük Orosz Tina Bye-Bye, Mom című rövidfilmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Néhány szó című alkotása. A fesztivál öt napja alatt összesen több mint 200 új animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat majd a közönség.