Chasing Trane - A Coltrane film bemutatója az Urániában

Az exkluzív vetítést a The Best Bad Trip együttes és vendége, Szelevényi Ákos free-jazz szaxofonos Coltraine zenéjét idéző koncertje követi.

A film Magyarországon nem kerül moziforgalmazásba, de a Budoku és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében szeptember 22-én, pénteken 20 órakor a hazai közönség számára is látható lesz.

Ötven esztendeje hunyt el John Coltrane, minden idők egyik legjobb jazz-szaxofonsa. Majdnem ennyi időt kellett várni arra, hogy személyéről átfogó portréfilm készüljön: tavaly mutatták be a torontói filmfesztiválon John Scheinfeld Chasing Trane - A Coltrane film című alkotását, amely régi koncertfelvételek, soha nem látott családi filmdokumentumok, barátok, tisztelők személyes emlékei és maga Coltrane vallomásai alapján készült.

A korábban soha nem látott koncert- és stúdiófelvételeket, életképeket – melyek közül számos otthoni filmrészlet a forgatás alatt került elő egy kaliforniai garázsból – zenésztársak, kritikusok és elkötelezett hírességek visszaemlékezései és gondolatai törik meg (többek között Bill Clinton, Wynton Marsalis, Sonny Rollins, Common, Carlos Santana, Wayne Shorter, Kamasi Washington, McCoy Tyner, Reggie Workman), miközben Coltrane szövegeit Denzel Washington narrációjával hallhatjuk. A film hangulatát meghatározza, hogy kizárólag Coltrane zenéjét hallhatjuk benne: közel 50 felvételt válogattak ki az életmű minden szakaszából. Az élet- és kortörténetbe nyert betekintés, a zenésztársak és kultúrtörténészek értő magyarázatai mindannyiunknak segítenek megérteni, hogy miről is szól az „Alabama” vagy az „A Love Supreme”. Az egybehangzóan lelkes kritikák szerint a fesztiválkedvenc film egyaránt szól azokhoz, akik most ismerkednek a jazz-zel, és azok számára is különleges élmény, akik jól ismerik az életművet.
„Coltrane hangzása átrendezi a molekulaszerkezetet” - Carlos Santana

Magyarországra az Uránia Nemzeti Filmszínház és a BUDOKU szervezésében jut el a film –exkluzív vetítés keretében. A szeptember 22-én 20:00 órakor kezdődő vetítést követően a hazai jazz legfiatalabb generációjához tartozó, ám a budapesti klubokban jól ismert The Best Bad Trippel és a hozzájuk csatlakozó Szelevényi Ákos szaxofonossal idézik meg Coltrane szellemét.

20:00  Chasing Trane - The John Coltrane Documentary (2016) színes/fekete-fehér, amerikai dokumentumfilm / angol nyelven, magyar felirattal rendezte: John Scheinfeld

21:40  The Best Bad Trip feat. Szelevényi Ákos – koncert
Jegyár: 3,500 Ft (a belépőjegy ára tartalmazza a koncertbelépőt is)
http://urania.jegy.hu/program/chasing-trane-a-coltrane-film-es-koncert-83642/393877