2018. április 27. - péntek

LUX-filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Kinyomtatom...
plakát

A vetítésekre a belépés díjtalan.

2017. november 8-10. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket.

A versenyben lévő három döntős alkotást – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európaiság, az európai identitás komplex kérdésköre, melyhez a szerzők valós élethelyzeteken és kihívást jelentő szituációkon keresztül közelítenek.

Valeska Grisebach Western című alkotása szokatlan vendégmunkás-történetben ábrázolja Kelet- és Nyugat-Európa találkozását. Amanda Kernell Számi vér (Sameblod) című filmdrámája a kisebbségi létről, diszkriminációról és önérvényesítésről beszél, Robin Campillo 120 dobbanás percenként (120 battements par minute) című filmje a korai 90-es években induló AIDS-aktivizmus történetébe enged bepillantást. A nyitóvetítés előtt kávéházi beszélgetéssel várják az érdeklődőket, téma a női alkotók perspektívái a kortárs filmgyártásban.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével. Részletes program és filmismertetők: http://europarl.hués http://urania-nf.hu

Programok:
November 8. 18:00 - Kerekasztal-beszélgetés a Kávézóban:
Női alkotók perspektívái a kortárs filmgyártásban. Résztvevők: Enyedi Ildikó filmrendező, Goda Krisztina filmrendező és Mécs Mónika producer
November 8. 19:00, Ünnepélyes megnyitó és Valeska Grisebach: Western
November 9. 19:00 Amanda Kernell: Számi vér
November 10. 19:00 Robin Campillo: 120 dobbanás percenként

 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A rossz árnyék

Pénteken kezdődik a 28. Tartóshullám Mediawave Együttlét, ezeket a filmeket ne hagyd ki! Válogatás a filmes programból.

plakát

Magyarországi moziban most először, egyetlen alkalommal.

plakát

A kilencvenes évek legnagyobb slágereit jegyző dance-sztárok lépnek fel az idei Telekom VOLT Fesztivál utolsó napján.