Varázsbuborékok és karikaszám az argentin nagykövetségen

Budapesten székelő diplomáciai testületek, nagykövetek, kulturális attasék meghívása a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti, amelynek műsorán 2018. január 8. és 14. között a szakma legjobbjai versengenek a fesztivál díjaiért.

A rangos esemény előkészítéseképpen a Fővárosi Nagycirkusz megkereste azoknak az országoknak a nagykövetségeit, ahonnan vendégművészek érkeznek a cirkuszfesztiválra, ezzel is hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a cirkuszművészetnek helye van a legnagyobb hagyománnyal rendelkező művészeti ágak palettáján, illetve a szórakoztatás mellett szerepe van a gondolkodás alakításában, korunk pedagógiai eszköztárának szélesítésében is.

A Fővárosi Nagycirkusz képviselőit elsőként Maximiliano Gregorio Cernadas argentin nagykövet látta vendégül a rezidenciáján. Az esemény alkalmából a nagykövet rezidenciája előtt ideiglenesen felállításra került a modern cirkusz 250. éve előtt tisztelgő lószobor, emellett az eseményen artisták szórakoztatták a vendégeket: Agustín Viglione varázslatos buborékszámával kápráztatta el közönségét, Halasi Márk karikaszámával ejtett ámulatba mindenkit, Dudás Zsolt pedig zsonglőrszámával kápráztatta el őket.

Az eseményen egy kis kiállítás formájában bemutatásra került a múlt század egyik legnagyobb cirkuszosának, Czeisler „Tihany” Ferencnek az élete is. A száz esztendős korában, tavaly elhunyt Mr. Tihany több szálon is kötödött a latin-amerikai kontinenshez: 13 éves korában Uruguay-ba szökött, ahol Blacamán, a világhíres bűvész segédje lett – róla írta Gabriel García Marquez az 1968-as Blacamán, el bueno vendedor de milagros című művét –, majd néhány évtizeddel később, a múlt század ötvenes éveiben Brazíliába utazott, és egy Sao Paolotól nem messze fekvő városkában, Jacareíben megalapította legendás cirkuszát, a négyezer férőhelyes Tihany Cirkuszt.