2018. január 8. a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál első napja

Nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napon át.

A nyitónap tervezett programja:
16:00 és 17:00 óra között a fesztivál zsűrijének tagjai, a fellépők, és a különleges vendégek limuzinos megérkezése. Az emelkedett hangulatról Szabó László a Magyar Teátrumi Társaság titkára gondoskodik. (Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz előtti terület)
17:00 órakor Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa megnyitja "250 év cirkusz, 250 méter cirkuszművészet" című kiállítást. (Helyszín: a Fővárosi Nagycirkusz előtti sátor)
18:00 órakor bemutatják a "Mr. Tihany" - ról (Ceisler Ferencről) szóló emlékfilmet.
(Helyszín: a Fővárosi Nagycirkusz emeleti galériája)
20:00 órakor kezdődik az "Egyenes labirintus" című, a Fesztiválhoz kapcsolódó kortárs cirkuszi előadás bemutatója.

250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet – kiállítás
A jubileum alkalmából egy nagyszabású nemzetközi kiállítás készül "250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet" címmel. E kiállítás 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-as első lépésektől egészen 2018-ig.
A tablók időrendi sorrendben követik egymást, s egy-egy emlékezetes pillanatra fókuszálnak az európai cirkusztörténetből. Az első tablón Philip Astley látható. A csősátorban a tablók játékos elrendezésben vezetik a nézői tekintetet, a gömbsátorban pedig különböző rekvizitumokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás központi eleme fogja össze a kiállítást, egy 13 méter átmérőjű manézs és a benne helyet foglaló 5 méter magas lószobor, amelyet a csősátor körbeölel.

Tihany-filmbemutató: A modern cirkusz atyja
Magyar cirkusz. Ki gondolná, hogy Tihany neve önálló fogalom a cirkuszművészetben. Nemcsak nemzeti kötődést jelent, hanem különleges minőséget. Köszönhető ez elsősorban azoknak, akik új szemlélettel olyan új mutatványokat, előadásokat alkottak, melyek megreformálták, megújították a 20. század utolsó két évtizedében a cirkuszművészetet. Ebben kiemelkedő szerepe volt Czeisler Ferencnek. A Tihany Cirkusz atyját a cirkuszművészet megújítójának tartják világszerte.
Czeisler Ferenc, művésznevén Tihany, 1916-ban született Magyarországon. Különös életpályája már gyermekkorában indult: 13 éves gyermekként kivándorolt Uruguayba szerencsét próbálni. Pár év múlva visszatért hazánkba és először utcai mutatványosként, majd hivatásos bűvészként kereste a kenyerét. 1953-ban családjával Brazíliában telepedett le, majd 1955-ben megalapította a Tihany Bűvész Cirkuszt, a világ egyik legsikeresebb és legjelentősebb utazó cirkuszát, amely több mint ötvenéves fennállása során a dél-amerikai kontinens legszebb cirkuszává vált. Tihany úr 1984-ben vonult vissza, mint előadó, ezt követően Las Vegasban élt. 2016. március 2-án, 100 esztendős korában hunyt el.
1978-ban Academy of Magical Arts előadói díjban, 1987-ben pedig Masters Fellowship díjban részesült. A világszerte ismert és tisztelt művész 1996-tól a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja volt, 2004-ben pedig a nagy tekintélyű testület örökös elnökévé választották. A 2016-os fesztiválon a 100 éves művész videóüzenettel köszöntötte a közönséget.

Nyitókép a 250 éves cirkuszművészet ünnepén
Philip Astley emlékére

250 esztendővel ezelőtt, 1768-ban, Londonban nyitotta meg Philip Astley amfiteátrumát, amelyet az első modern kori cirkuszként tartunk számon. Astley lovas produkciójában karddal mutatványozott, miközben egyik lábával a nyeregben, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát. Amfiteátrumába, amelynek felépítése hasonló volt a mai cirkuszokéhoz, folyamatosan érkeztek más lovasok, akrobaták, kötéltáncosok, bohócok, valamint itt mutatták be az első modern cirkuszi előadást is. 1782-ben Astley Párizsban is alapított amfiteátrumot, majd 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte.
A 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Aranybohóc-díjasa lélegzetelállító lovasakrobata-produkcióval tiszteleg a 250 éves modern kori cirkuszművészet előtt a jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvényén, Budapesten a versenyprogram nyitányaként. Nagyszabású műsorszámában fiával, Richter Kevinnel lép a porondra 22 káprázatos paripa kíséretében, a vágtázó lovakon bravúros mutatványokat hajtanak végre az arénában.