Rekord éve volt a Varga Pincészetnek

Világversenyeken is számos érmet söpörhettek be.

A Varga Pincészet több területen is rekord évet zárt 2017-ben. A borok nem hivatalos világbajnokságának számító bordeaux-i borversenyen három borukkal, a száraz Irsai Olivérrel, Olaszrizlinggel, illetve az édes, késői szüretelésű Szürkebaráttal is kiérdemelték az aranyérmet, magyar pincészet régóta nem aratott ekkora sikert.

A fontosabb gazdasági mutatók is jó eredményről árulkodnak a család két vállalkozásában: a badacsonyörsi Varga Pincészet árbevétele 4,6 milliárd forint, a feldebrői 1,2 milliárd volt, a két pincészet együttes adózott nyeresége pedig összesen 300 millió forint.  Csúcsot értek el az eladott palackok számában is, hiszen tavaly már 15,5 millió palack bort értékesítettek, majdnem 1 millióval többet, mint 2016-ban, akkor 14,6 millió üveget.

Varga Péter tulajdonos szerint az elmúlt év legnagyobb sikere kétséget kizáróan mégis az őszi szüret volt, hiszen a ’70-es évek elején volt utoljára hasonlóan áldott időjárás a szőlőtermesztők számára. Mivel az idei tél utolsó hetének extrém hidege még nyugalmi állapotban érte a szőlőtőkéket, így a rügyfakadásra vélhetően nem lesz negatív hatása.
„Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az értékesítés alakulásával, de a tavalyi évben talán még ennél is jobban örültünk a termés eredményének. Én ugyan csak 32 éve vagyok a szakmában, de nem emlékszem, hogy valaha ilyen egészséges és jó minőségű szőlőt szüreteltünk volna. A jó minőség alatt azt is értem, hogy a szőlőszemek, és ennek következtében a borok is sokkal gazdagabbak lettek mind illatban, mind ízekben, mint a korábbi években. Mindezek miatt úgy döntöttünk, növeljük taktikai borkészletünket, azaz tavaly több szőlőt vásároltunk fel, mint amennyire az értékesítéshez szükségünk lenne. A 2016. évi 16 millió kiló szőlővel szemben 2017-ben 20,5 milliót dolgoztunk fel. Azt látjuk, hogy eladásainkban folyamatosan nő a száraz borok aránya, 2017-ben már megközelítette az eladott bormennyiség kétharmadát. Az előző évjárat aromagazdagsága a legnagyobb hatással fogyasztóink kedvencére, az Olaszrizlingre volt, hiszen a 2017-es évjáratot kóstolva meggondolandó, hogy ezt a fajtát ne soroljuk-e a jövőben az illatos borok közé, hasonlóan a Szürkebaráthoz, Muskotályhoz vagy a Sauvignon Blanc-hoz” – összegzi az elmúlt évet Varga Péter.

2017-hez kötődik még a Varga Pincészet feldebrői borászatának átadása is, ami az Egri borvidéken található. Ezzel a fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a tárolókapacitás, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás. Ebben az új pincészetben tavaly 7,7 millió kiló szőlőt tudtak feldolgozni, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is.
A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, a két éve elkezdődött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette.

A 2018-as tervek között van többek között a Varga Friss Aranymetszés borcsalád bővítése. A gyümölcsös, gyorsan fogyasztásra kerülő boroknak olyan nagy a népszerűsége, hogy kikényszerítik helyüket a borkülönlegességek között. A legjobb primőr borok közül a Balatoni Irsai Olivér készült el a leghamarabb, így ezt benevezték a 2018. február végi német nemzetközi borversenyre, a Mundus Vini-re, ahol ez a különleges zamatú bor ezüstérmet kapott.

A durva télvégi fagyok befolyásolják-e az ide terveiket?
„Sokan kérdezik aggódva, hogy a későn jött nagy hideg nem okoz-e károkat a szőlőültetvényekben. Az aggodalom jogos, mert a szőlő téli, úgynevezett mélynyugalmi állapotában megbirkózik ugyan ennél még nagyobb fagyokkal is, de a februári meleg, csapadékos időjárás hatására már elindulhatott a nedvkeringés, a nyugalmi állapot megszűnése, amikor a szőlő már érzékeny a kisebb fagyokra is. Bár biztosat ilyenkor még nem lehet mondani, egyelőre úgy tűnik, családunk 200 hektáros birtoka még éppen megúszta. Ha egy-két héttel később jön a hideg, az biztosan nagy károkat okozhatott volna” – véli Varga Péter.

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai borvidéken vannak. A pincészet 2017-es árbevétele 4,6 milliárd forint volt, az alkalmazottak száma 186 fő.  Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 milliót. Boraik megvásárolhatók szinte az összes üzletláncban.
Díjak, elismerések:
2017-ben rangos nemzetközi (Challange International du Vin, Grand International Wine Award MUNDUS VINI,  International Wine and Spirit Competition, Sélections Mondiales des Vins Canada,  Vinalies Internationales), illetve hazai borászati versenyen (VinAgora) összesen 6 arany, 4 ezüst érmet vehettek át. A Vinagorán az Aranymetszés Olaszrizling nyerte el a legjobb fajtabor címet. A bodeaux-i borversenyen öt éve nem fordult elő, hogy magyar pincészet három aranyérmet nyerjen.
A Greenováció díj, 2016: „Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése” című pályázata az Újrahasznosítás kategórián belül lett első. A pincészet palackja a prémium minőségű bor, prémium, de költséghatékony és környezetbarát kiszerelése, egyedi logóval és saját, jó minőségű rekesszel rendelkezik, a visszaváltást pedig maga a pincészet garantálja."