Keresik az ország legjobb libareceptjét

A közelgő Márton napi rendezvények előfutáraként az ország 19 múzeuma és tájháza keresi az ország legjobb libareceptjét. A zsűri által a legfinomabbnak ítélt receptek alapján az ételeket meg is sütik-főzik a szentendrei Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron.

A Márton napi hétvégét megelőzően 2009. október 1-ével hirdették meg a Márton Napi Libato(u)r-ra jelentkező 19 kulturális intézményben a Keressük az ország legjobb libareceptjét! versenyt. A kezdeményezés apropója az, hogy az akcióban résztvevő múzeumok és tájházak többsége november 7-én és 8-án tartja Márton napi rendezvényüket, hiszen ebben az évben november 11-e éppen a hét közepére, szerdára esik. A színes programkínálatot mind a 19 helyszínen meg lehet találni: számos különleges „libás” ételt készítenek és kínálnak, libazsíros kenyeret hagymával és libatepertővel, melyhez természetesen egy-egy korty újbor dukál. A nyíregyházi skanzenben például a kádárok egész napos bemutatója mellett tréfás vetélkedőkön tehetik próbára tudásukat a látogatók, Ópusztaszeren pedig Libaterelő versenyen vehetnek részt a vállalkozó szelleműek.

A verseny:
Minden múzeum vagy tájház a hozzájuk beérkezett receptekből a legjobbnak ítélt írást küldi el a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A 19 főzési útmutató közül az 5 legjobbat egy megint csak 5 főből álló szakmai zsűri választja ki. A versenyen részt vevő receptnek tartalmaznia kell a hozzávalók pontos mennyiségét és az étel elkészítésének részletes leírását. Kikötés, hogy a receptben csakis libahúsból készült étel szerepelhet. A recepteket jól olvasható írással postán vagy galambpostán illetve gépelve e-mailen kell eljuttatni az akcióban résztvevő múzeum vagy tájház részére. Beküldési határidő 2009. október 16., péntek,. A nyertesekre az október végén tartandó sajtótájékoztatón fog majd fény derülni.

A zsűri – melynek tagjai nevét most még titok övezi – által legjobbnak ítélt 5 recept alapján Bede Róbert mesterszakács főzi meg az ételeket a Skanzenben november 7-8-án a Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron. Mindemellett a nyertesek egy-egy múzeumi ajándékcsomagban részesülnek, és természetesen megkapják Szent Márton újborát is.

A Márton Napi Libato(u)rban résztvevő intézmények, ahova egyébként a recepteket is várják:
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Park – Ópusztaszer, Sóstói Múzeumfalu – Nyíregyháza-Sóstófürdő, Kisgyerek Alapítvány Tájház – Dabas, Felpéci Tájház – Felpéc, Kurucz Albert Falumúzeum – Konyhár, Újbarki Tájház – Újbarok, Békési Tájház – Békés, Hidasi Tájház – Hidas, Fertőhomoki Tájház – Fertőhomok, Bátai Tájház – Báta, Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény – Gyomaendrőd, Kondorosi Csárda Múzeum – Kondoros, Szlovák Tájház – Szarvas, Sarródi Tájház – Sarród, Abodi Tájház – Abod, Német Nemzetiségi Tájház – Dunaharaszti, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendre

Márton napi hagyományok:
Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én. Ezek után a magyar bormarketing szakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beívódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek.

Ebből kiindulva és ismerve, hogy több magyarországi hagyományéltető múzeum és szervezet is „ünnepli” és tartja ezt a szokást, idén a Márton Napi Libato(u)r keretében az ország legjobb libaétkének receptjét keresik a szervezők. Mindemellett a kezdeményezéssel arra is szeretnék ösztönözni a magyar lakosságot, hogy utazzon el ezekre a helyszínekre, vegyen részt a programokban, tudjon meg minél többet a hagyományokról, és természetesen érezze jól magát ezen a hétvégén.