Szerelem az idők viharában

A tavasz virágzó mezőjével vagy a nyár napsütötte tengerpartjával? Az ember azt hiheti, hogy csak ezek az időszakok lehetnek egy romantikus szerelem helyszínei, de az ősz is rabul ejtheti az ember szívét ezernyi színével.

Az Audrey Niffenegger sikerkönyve alapján készült filmben Clarenek (Rachel McAdams) nem a helyszínekkel kell megküzdeni a szerelemért, hanem egy sokkal kiszámíthatatlanabb tényezővel: az idővel. Erdő közepén, virágos réten találkoznak, Clare 6 éves, Henry (Eric Bana) 30, a kislány rajongásig szereti az időröl-időre felbukkanó férfit. Henry időutazó, így született e különleges génhibával, jön, eltűnik, más és más korokba utazik, felbukkan meztelenül. De Clare mindig várja apja elhasznált ruháival és fokozódó szerelemével. Kapcsolatuk a kiszámíthatatlan idő ellenére örök életre szólónak ígérkezik. Boldogok, szerelmesek, amolyan hollywoodi mese szerint alakul kapcsolatuk, némi svéd csavarral, komikus helyzetek, eltűnök itt vagyok jelenetek tarkítják életüket.

E felhőtlen érzések ellenére a bizonytalanság állandóan ott lebeg szemük előtt. Idősödnek, életük is komolyodik, s az idő furcsa fintora miatt eléjük tárul Henry halála, melyet előre látnak, de nem tudni mikor is fog bekövetkezni. Harmónikus szerelmükben úgy villannak be ezek a szerencsétlen képek és előjelek, mint ahogyan Henry jön és megy korok és idősíkok közt. A fokozódó helyzetek és a kiszámíthatatlan szituációk sokasodnak, de azt mindannyian tudják, hogy egy igazi időutazó soha sem hal meg, személye örök marad a szeretett emberek szívébe.
Váltakozó idősíkok, örök érvényű érzések, melyek folyamatosan átértékelik és teljesen más megvilágításba helyezik e két ember kapcsolatát és magát a szerelmet, mind ez, az idő fintorának árnyékában.

9/10 pont

Az időutazó felesége (The Time Traveler's Wife) - amerikai romantikus dráma, 110 perc, 2009

Szereplők:
Eric Bana (Henry DeTamble)
Rachel McAdams (Clare Abshire)
Michelle Nolden (Annette DeTamble)
Ron Livingston (Gomez)
Jane McLean (Charisse)
Brooklynn Proulx (Clare 6 és 8 évesen)
Alex Ferris (Henry 6 évesen)

Rendező: Robert Schwentke
Író: Audrey Niffenegger
Forgatókönyvíró: Bruce Joel Rubin
Operatőr: Florian Ballhaus
Zene: Mychael Danna
Producer: Dede Gardner, Nick Wechsler