Csillárral az úton

A Príma primavéra című film felszínesen nézve egy bankrablós krimi. Ám, ha mélyebbre tekintünk egy mentálisan sérült férfi, valamint egy nevelőintézetben felnőtt ukrán lány története, akiknek útja egy bankrablás során keresztezi egymást.

Kertész Gábor (Lukáts Andor) mentálisan sérült, a filmben nem hangzik el, de valószínűleg autista. Ennek hallatán valószínű, hogy egy fiatal kisfiú képe ugrik be, hiszen a filmek nagyrésze az autistákat megnemértett gyerekként ábrázolja (kivéve talán az Esőembert). Hősünk Gábor viszont legalább 60 éves. De az igaz, hogy gondolataiban még mindig gyerek, ami helyenként meglepő helyzeteket eredményez, mint például a film eleji bankrablásban.

A bankrablás után hirtelen feltűnik nála a kórházban Joli (nem Angelina, hanem Jolán, ami egy kissé fura ukrán név) az egyik tettes. Itt nem igazán lehet kikövetkeztetni, hogy jó vagy rossz szándékkal, mindenesetre Gábor valamiért barátjául fogadja és együtt vágnak neki a nagy útnak Szerbiába, a nagymama házába, egy kristálycsillár társaságában - mert Gábor szerint nem illik vendégségbe üres kézzel menni.

Fotó: Szabó Adrienn

Útközben megtudhatjuk, hogyan lehet 10 cm-es tűsarkúban kilométereket gyalogolni, átlépni a szerb-magyar határt 40 éves útlevéllel és a film titokzatos címére is fény derül. Meglepő, hogy Gábor Jolival teljesen normálisan beszélget, mintha nem lenne autista, egyedül túlzott udvariassága az, ami a mai világban nem normális.

A nagymama falujában kisebb segítséggel be is rendezkednek, ám ekkor jön a bonyodalom: a helyi erők egy kis kárpótlás reményében megpróbálják lebuktatni Jolit, aki a bankrablás előtt örömlányként tevékenykedett és a rendőrök bíznak abban, hogy Joli szakmáját még nem felejtette el…

Miután számításuk nem jön be, feldobják a párt az Interpolnak, de Joli holland társa is szimatot fog, aki a film egyetlen problémaforrása, mert a nyomozást vezető rendőrnő nem igazán jelent veszélyt a pár idilli kapcsolatára. Bár az igazából balladai homályba vész, hogy Joli és Gábor között milyen kapcsolat bontakozott ki.

A film leginkább két ember életéről, valamint a színészi játékról szól. A krimi és a bankrablás csak körítés. Olyan klasszikusnak számító színészeket látunk újra a filmvásznon, mint Gábor édesanyját játszó Máthé Erzsit, valamint a régiségkereskedő családi barátot játszó Schubert Évát.
A Gábort játszó Lukáts Andor, alakításáért az idei filmszemlén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó díjat.
Jó választás volt az ukrán Jolit játszó lányt egy küföldi (bár nem ukrán hanem bolgár) színésznővel Vesela Kazakova-val eljátszatni. Így akcentusa nem hat idétlennek, sőt kifejezetten jót tesz Joli karakterének.

Nem számít, hogy a történet kicsit naív, a két főszereplő színészi játéka, az érzelmes aláfestő zene magával sodorja a nézőt abba az idilli világba, ahol Kertész Gábor él.

7/10 pont

Príma primavéra, 90 perc
rendező: Edelényi János
operatőr: Máthé Tibor

Hozzászólások (1)

  • anon
    misi

    Edelényi János Príma primavéra című filmje nyerte a 17. várnai filmfesztivál zsűrijének különdíját; a női főszerepét játszó Vessela Kazakova a legjobb színésznő díját vehette át Várnában.

    szept. 04, 2009