Országos Középiskolai Filmszemle

Április 17-e és 19-e között rendezték meg az 5. Országos Középiskolai Filmszemlét a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban. A Balog Judit színművésznő, Boldizsár András operatőr, Jancsó Miklós, Salamon András filmrendezők és Sas István reklámfilmes által alkotott zsűri idén 5 kategóriában díjazta az ifjú alkotókat.

A legjobb rövidfilm a Szedelényi János, Sík Dávid és Major Milán, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjai által készített Kire ütött ez a gyerek című Janikovszky Éva-adaptáció lett.
Dokumentumfilm kategóriában a Makói Videó- és Művészeti Műhely alkotója, Ferge Roland vehetett át díjat Lógunk a szeren című riportjáért, amely válogatott tornászpalánták életébe nyújt betekintést.
A legjobb reklámfilm Fülöp Zoltánnak, a budapesti Káldor Média fiatal filmesének munkája, a Vasas futballakadémiát bemutató Vasas Akadémia lett.
A zsűri animációs különdíjat adott át Dernovics Tamásnak és Gasparetz Attilának, a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola diákjainak. Az ő filmjük a reggeli elkészülését követi végig „stop motion” technikával, a címe is ez: Reggeli.
A közönségdíjnak a Bizalom című film alkotói, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanulói, Simon Gergő és Majoros Zsolt örülhettek.

A szemle hétvégéjén levetítették mind a nyolcvankilenc pályaművet, emellett szakmai beszélgetések is zajlottak. A fesztivál vendége volt Makk Károly, aki elmondta, szerinte az a mai magyar film problémája, hogy míg a hatvanas-hetvenes években érdekelte a Nyugatot, hogy mi történik a vasfüggönynek ezen az oldalán, addig ma az, ahogy ez a térség megpróbál kapitalizmust építeni, nem. Pedig ez is van olyan érdekes, és ráadásul sok a jó fiatal magyar rendező, mondta Makk.

A szemle programját színesítette, hogy az ötödik évfordulót kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi partival ünnepelték, ahol a zsűri tagjai mellett a korábbi évek nyertesei és szakmai vendégei, Koltai Lajos, Pindroch Csaba és Kardos Sándor, Hernádi Judit, Divinyi Réke, Jancsó Miklós, Salamon András, Boldizsár András  beszélgettek a szemléről és a filmezésről. A vendégek Jenei Barna Márton szobrász alkotását kapták ajándékba.

Hirdetés