Pár érdekes adat a VOLT-ról

A VOLT Fesztivál 1993-ban debütált Sopronban mindössze 5 fellépővel 800 fős közönség előtt a soproni Sportcsarnokban. Az elmúlt években a rendezvény a Lővér Kemping 15 hektáros területén, 10 színpadon több mint 200 zenekart vonultatott fel.

A fesztivál látogatói többségében a Nyugat-Dunántúl régióból (33%), főként Győr-Moson-Sopron megyéből (23,5%) utazott Sopronba. Kimagasló továbbá a budapestiek száma a fesztiválon, akik az összes látogató 30,1 százalékát képviselték 2008-ban. A résztvevők közel 14 százaléka azonban helyi lakos volt.

A látogatók közel 50 százaléka még tanuló, másik 45 százalékuk már rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Az átlag életkor 22,9 év, amely alacsonyabb a Heineken Balaton Sound és Sziget Fesztivál átlagánál.

Bár a vendégek közül sokan a fesztivál területén sátoroznak, vagy saját otthonukban alszanak, az elmúlt években Sopron férőhelyeinek több mint 90 százaléka elkelt a fesztivál idejére, sőt még Sopron vonzáskörzetében is sok szálláshelyet a fesztiválozók foglaltak el. A résztvevők 2008-ban összesen több mint 25 000 vendégéjszakát töltöttek a városban és környékén különféle kereskedelmi szálláshelyeken, magánszállásokon vagy kollégiumi szobákban.

A rendelkezésre álló forgalmi adatok szerint az italeladás során a legtöbb bevétel a sörök értékesítéséből származott, 43 százalékot ezen terméktípus képviselt az összes ital árbevételből. A fesztivál során több mint 1600 hektoliter sör fogyott, és 430 000 szál cigarettát értékesítettek.

A magasabb belépőjegyárak és növekvő áfatartalom alapján az összes költés, a tavalyi keresleti szintet feltételezve, elérheti a 1,5 milliárd forintot. A VOLT Fesztivál által generált adóbevétel a magasabb költések és áfatartalom miatt meghaladja majd a 340 millió forintot.

Hirdetés