Jégkorszak 3. - A dínók hajnala

A világpremierrel egy időben július 1-jén került a mozikba a jégkorszak harmadik része, A dínók hajnala, amely a már jól bevált magyar szinkronhangokkal és szereplőkkel folytatja az animációs szériát. Ha ötletekben, poénokban pluszt nem is hozott ez első jégkorszakhoz képest, ez az első, amelyet 3D-ben is vetítenek.

Kevés az olyan film, ami szinkronizáltan és időben érkezik Magyarországra. A dínók hajnala mégis ilyen és nem véletlenül. Itthon ugyanis komoly népszerűségnek örvend a széria és már az első nap majdnem 17 ezren voltak kíváncsiak rá csak Budapesten. Ezzel háta mögött hagyta a Terminátor 4-et és az Angyalok és démonokat.

Bár a külföldi kritikusok eléggé lehúzták a filmet, olyan magyarázatokkal, hogy míg az első kettő környezettudatosságra épített és felhívta a figyelmet a globális felmelegedésre ez a film ebből a szempontból nem ad semmi pluszt. Valóban környezettudatosságról most nincs szó, de ettől még nem rossz a film. Sőt a második résznél kifejezetten jobb. Itt leginkább azt érezni, hogy már nem csak a gyerekek a célközönség, hanem egyre inkább a felnőttetek is be akarják vonni. Egy igazi családi filmet szerettek volna csinálni.
Egyébként is nehéz összehasonlítani a három részt mivel az elsőt Chris Wedge rendezte, míg a másik kettőt Carlos Saldanha. Igaz, Wegde színészként jegyezve van Az olvadásban és A dínók hajnalában, de a komoly döntések már nem az ő kezében voltak.

A jégkorszak széria egy jó példa arra, amikor nem érdemes beszélni a történetről, mert a film szempontjából lényegtelen. Annyit mindenesetre elárulok, hogy rengeteg kiskaput hagytak, így lehet hogy lesz folytatás.
A mókusos jelenetek jól sikerültek, de szinte mindegyiket berakták egy-egy trailerbe, így előre megnézhetjük a legjobb poénokat. Ráadásul maga a film is a trailerrel kezdődik, amit egy kicsit furának tartottam. Ezért, aki teheti ne nézze meg a trailert – ha lehet ilyet kérni.
A 3D egy kimondott lökést ad a filmnek. Igaz látszik, hogy a filmkészítők még nem teljesen használják ki a 3D lehetőségeit, de az irány már jó irány és sokkal előnyösebb így megnézni.

7/10 pont

Jégkorszak 3. - A dínók hajnala (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), 96 perc
rendező: Carlos Saldanha

Hirdetés